Kılıçdaroğlu, sendikalarla 'kıdem'i görüştü

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisi tarafından düzenlenen 'kıdem tazminatı çalıştayı'nda işçi konfederasyonu başkanlarıyla bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Emek Büroları tarafından organize edilen kıdem tazminatı çalıştayında, işçi konfederasyonu başkanlarından "ortak hareket" için olumlu mesajlar geldi. Çalıştayın açılışında konuşan CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan, işçi konfederasyonlarına seslenerek, "önyargıları bırakıp emek yanlısı partilere oy vermelisiniz" mesajı geldi. Bu arada, CHP'nin emek strateji belgesi ve sektörel emek raporları hazırlığı yaptığı kaydedildi.

Çalıştayın açılışına Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve DİSK Başkanı Kani Beko katıldı. Konfederasyonlardan ilk konuşmayı yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının mevcut temel sistemini koruyarak devam etmesi, iflas ve işverenin ödeme güçlüğü nedenleriyle kıdemini alamayan işçilere devletin ödeme yaparak, işverenden tahsil etmesi sisteminin getirilmesini istedi. DİSK Başkanı konfederasyonların çalışma hayatında birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, kıdem yanında örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini de vurguladı.

Hak-İş: Çözüm önermeliyiz, işbirliği gerekli

Konfederasyonların birlikte hareket etmesi konusunda olumlu mesajlar veren Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise kıdem tazminatının "aynen devamı" söylemleri yerine, sorunların çözümüne odaklı bir yaklaşım belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Kıdem tazminatının çoğu işçi tarafından alınamadığını, üstelik tavan uygulaması nedeniyle de işçilerin reel olarak 27 günlük ücret karşılığı olarak eline geçtiğini belirtti. Arslan, "Konfederasyonların görüşleri, işverenin beklentisi, hükümetin planı olabilir.. Biz (işçiler) nasıl bir model öneriyoruz, nasıl bir çözüm öneriyoruz.. Bunu konuşmamız gerekir" diye konuştu.

Türk-İş: Bakanların videosunu gösterip "oy vermeyin" demiyoruz

Çalışan kesim ve çiftçinin toplumun yüzde 75'inden fazlasını oluşturmasına karşılık, TBMM'de birkaç milletvekili ile temsil edildiğini belirten Ergün Atalay ise "Hergün 4 şehidin geldiği, 4 kişinin iş kazasında hayatını kaybettiği bir ülkede sendikacılık yapıyoruz.. Ama bu ülke bizim.. 15 Temmuz sonrası sıkça söylemeye başladım, birinci önceliğimiz Türkiye, ikinci önceliğimiz işçimiz" ifadesini kullandı.

Ad vermeden bakanları eleştiren Atalay, "Antepli bakan diyor ki kıdem kalksın. Bunun videosu var. Gidip de Anteplilere videoyu gösterip, ‘bakan böyle söyledi oy vermeyin' demiyoruz.. Asgari ücret 1600 TL olsun demişiz, Denizlili bakan kıyameti koparıyor, söylemediği kalmadı.. Gidip şikayet etmiyoruz" dedi.

"Kıdem giderse burada oturmanın anlamı yok"

Ergün Atalay, kıdem tazminatında hak kaybına evet demelerinin mümkün olmadığnı belirterek, "Birgün biz gideceğiz.. Esas o zaman hesabını vereceğiz. Kıdem giderse, bizim buralarda oturmamızın ne anlamı kalır.. Biz 3 genel başkan bir araya gelemiyoruz, hükümet neden bizi dinlesin.. Ne zaman 3 konfedarasyon aynı partiye oy verdik, o zaman çözümü sağlarız" ifadesini kullandı.

Atalay, kıdem tazminatını alamayanlara yönelik bir çözüm üretilmesi gerektiğini, bu konuda bilim insanlarına güvendiğin de belirterek, organize sanayi bölgelerinde kıdem alma oranının çok düşük kaldığını hatırlattı.

Kemal Kılıçdaroğlu: Önyargıları bırakın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin emek yanlısı bir tutum izlemesine karşılık yeterli ilgiyi görmediğini vurgulayarak, "Önyargılarınızı bırakın.. Sizlerden rica ediyorum, vicdanınızla düşünerek oy verin. Emek yanlısı politikaları uygulayan partiye oy verin" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, konfederasyonların benimseyeceği ortak tavrı kabul etmeye hazır olduğunu da belirterek, "Ortak çözüm üretilirse emin olun daha güçlü oluruz. Birlikte üretilen çözümü uygulamak, savunmak bizim boynumuzun borcu" dedi.