Kılıçdaroğlu'ndan Akman hakkında yeni belgeler

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, RTÜK Başkanı Zahid Akman ile ilgili belgeleriyle birlikte 3 ayrı iddiada bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu) Başkanı Zahid Akman'ın, Kanal 7'nin yöneticisi Zekeriya Karaman'a, tüm ticari işlemlerde tam yetki içeren vekaletname verdiğini ileri sürerek, "Sayın Akman, Karaman'ın da ortağı olduğu Rehber Basın Yayın Organizasyon ve Eğitim Tesisleri Şirketi'nin, hala ortağı mısınız?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında RTÜK Başkanı Akman ve İstanbul 28. Noterliğine ilişkin iddialarda bulundu ve bazı belgeler açıkladı.

Akman'ın, Deniz Feneri e.V. davasında adının defalarca geçtiğini ve görevinden ayrılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Sayın Akman, adının iddianamede geçmesi bir tarafa, doğrudan mahkeme başkanı Alman yargıç tarafından Deniz Feneri davasının Türkiye'deki asıl failleri arasında sayılmıştır. Buna karşın, Sayın Akman, ısrarla görevini sürdürmüş ve Sayın Başbakanın kendisinin arkasında olduğunu söylemiştir" dedi.

Zahid Akman ile ilgili 3 ayrı iddiada bulunan Kılıçdaroğlu, Ankara 18. Noterliğince düzenlenen, Akman'ın, Zekeriya Karaman'a, "Şirkete ortak olma, ortaklıktan çıkma, yeni şirket kurma, kamu kuruluşları nezdinde kendisini temsil etme, kar payları üzerinde dilediğince tasarrufta bulunma" gibi tüm ticari işlemlerde tam yetki verdiği vekaletnameyi basın mensuplarına gösterdi.

Kılıçdaroğlu, "Akman, bu vekaletnameyle, gerçek patronunun, Kanal 7'nin yöneticisi Zekeriya Karaman olduğunu ortaya koymaktadır. RTÜK Başkanı olan bir kişi, bir televizyon yönetici ve sahibine bu denli bir biat belgesi verirse, kendisi RTÜK Başkanı görevini objektif olarak yerine getiremez."

"Akman, şirket ortağı"

RTÜK Yasasının 9. maddesinde, "RTÜK üyeleri ile 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımları radyo ve televizyon hizmetleri alanında üst kurulun görev ve yetki alanına giren konularda herhangi bir yüklenme işine giremez, özel radyo ve televizyon şirketlerinde ve bu şirketlerin doğrudan veya dolaylı ortaklık bağı bulunan şirketlerde ortak veya yönetici olamazlar" ifadesinin yer aldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, Akman'ın 3 Ocak 2008 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'ne göre, Rehber Basın Yayın Organizasyon ve Eğitim Tesisleri Limited Şirketinin ortaklarından biri olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, şirketin diğer ortaklarının ise Zekeriya Karaman ve Hasan Hüseyin Ceylan olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, ana sözleşmesine göre, şirketin faaliyet konularından birinin, "Sesli ve görüntülü video, sinema, televizyon ve reklam film ve paket programları hazırlamak, hazır olanları çoğaltmak, pazarlamasını dağıtımını yapmak, stüdyolar kurmak, bunlarla ilgili her türlü makine vs. yurt içinden ve yurt dışından temin etmek ve bunların her türlü ticaretini yapmak" olduğunu söyledi.

"Yasanın 9. maddesini açıkça ihlal etti"

Kılıçdaroğlu, Zahid Akman'a, "Bu şirketin hala ortağı mısınız? Bu nasıl bir gayrimenkul şirketidir ki televizyon işine bulaşıyor? Kanal 7 yöneticisi ve sahibi Karaman ile aynı şirkette ortak olmanız, sizin, yasanın 9. maddesini açıkça ihlal ettiğinizi göstermez mi? Çünkü siz, bir televizyon sahibi ile ticari ortaklık kurarak yasada belirtilen 'dolaylı dahi olsa televizyon sahipleriyle ortaklık kurulamayacağı yasağını delmiyor musunuz?" sorularını yöneltti.

Akman'ın, Ankara 18. Noterliğince düzenlenen imza sirkülerini gösteren Kılıçdaroğlu, Beyaz İletişim Tanıtım Turizm Sanayi ve Limited Şirketi'nin İstanbul 28. Noterliğince onaylanan 2004 tarihli kararının altındaki imzanın, Akman'ın imza sirkülerindeki imzasıyla hiçbir benzerlik göstermediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, bunun için kriminal bir rapor almaya gerek olmadığını, karar defterindeki imzanın sahte olduğunun bir bakışta anlaşıldığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Akman'ın kendi yerine sahte imza atan kişiler hakkında bugüne kadar Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunup bulunmadığını sorarak, "Bulunmadıysa, bunun gerekçelerini kamuoyuna açıklamak zorundadır. Nasıl bir iş ve çıkar birlikteliği vardır ki, sizin adınıza sahte imza atan kişiyi koruyorsunuz" dedi.

"Koltuktan ayrılması gerekir"

Bir RTÜK Başkanının, yasalarının kendisine tanıdığı yetkileri koltuğunu korumak için kullanmasının vahim olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, yasaların, RTÜK Başkanına verdiği yetkilerin, birilerinden intikam alma amacıyla kullanılamayacağını ifade etti. "Bunu fırsat olarak değerlendirip, medyayı sindirmeye çalışmak, ancak sahteciliğe göz yumanlar için olabilir" diyen Kılıçdaroğlu, RTÜK Başkanı Akman'ın, "Ahlakı korumak" adına orada oturamayacağını, koltuğundan ayrılması gerektiğini savundu. Kılıçdaroğlu, Akman'ın, Başbakan'dan aldığı gücü kullanmaya devam ettiğini öne sürdü.

"Bunlar, durmak yok yolmaya devam diyorlar"

Deniz Feneri çerçevesinde bu konuları araştırırken, 2 ayrı gerçekle daha karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan ilki hortumcuların aynı adreste çok sayıda şirket kurmaları ve bir süre sonra kurdukları bu şirketlerin unvanlarını değiştirerek yollarına devam etmeleridir. Yani bunlar diyorlar ki, durmak yok, yolmaya devam. Bunu yaparak, bir yandan yeni ihalelere, yeni şirket isimleriyle girerek izlerini kaybettirmekte, öte yandan da hukuku, yolsuzlukları perdelemek amacıyla kullanmaktadırlar.

İkinci gerçek ise bu şirketlerin kayıtlarındaki yasa dışılıklardır. Bu işler AKP güvencesi altında yapıldığından hiçbir kamu otoritesi bunları denetlememekte, o kadar ki, bazı noterleri kendilerine hizmet eder hale getirmektedirler. Almanya'da Deniz Feneri Davasında hapiste bulunan birisiyle ilgili olarak, sanki İstanbul'daymış gibi işlem yapan, İstanbul 10. Noteri'ni bunun en çarpıcı örneklerinden biri olarak açıklamıştık. Benzer uygulamalara İstanbul 28. Noterliğinde de rastlıyoruz."

"İstanbul 28. noteri, kararı alınmadan önce onaylıyor"

İstanbul 28. Noterliğiyle ilgili de iddialarda bulunan Kılıçdaroğlu, Noter ile ilgili 3 ayrı belge sundu. Kılıçdaroğlu, Noterin, Beyaz Holding A.Ş'nin 27 Temmuz 2005'teki yönetim kurulu kararının, daha karar alınmadan önce 25 Temmuz 2005'te, Beyaz İletişim Tanıtım Turizm Sanayi ve Limited Şirketi'nin yönetim kurulu kararını da karardan 5 gün önce onayladığını belirtti. Kılıçdaroğlu, İstanbul 28. Noterinin, Beyaz Holding A.Ş'nin, 27 Temmuz 2005 tarihli yönetim kurulu kararını ise 25 Temmuz 2005'te onayladığını ifade etti.

CHP'li Kılıçdaroğlu, "Bu şirketler, Deniz Feneri bağlamında şirketler, Akman ve Karaman'ın imzasının olduğu şirketler" diye konuştu. Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, noterle ilgili cumhuriyet savcılarının harekete geçmesi gerektiğini ifade ederek, 3 belgeyle ilgili suç duyurusunda bulunmayı düşündüklerini bildirdi.

"Fırat'ın, normalde oradan ayrılması lazım"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik açıklamalarının sorulmasına karşılık Kılıçdaroğlu, "Sayın Fırat'ın, normalde oradan ayrılması lazım. Kamuoyunun önünde herkese söz verdi. Biz, delil değil yüce mahkemenin verdiği kesinleşmiş kararı sunduk. Bu konumdaki kişinin artık siyaseten konuşmaması lazım. Konuşuyorsa artık o kişinin sözlerine kimsenin güvenmemesi lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, doğalgaz zammından en çok etkilenin emekliler olduğunu belirterek, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin BOTAŞ'a borcunu ödemediğini, bunun faturasının da halka çıkarıldığını kaydetti.