Kılıçdaroğlu'ndan yeni iddia: Yeşil alan için 2.5 milyon YTL harcandı

Kemal Kılıçdaroğlu, Yozgat Belediyenin 4 yılda yeşillendirme çalışmaları için 2 milyon 492 bin 869 YTL harcadığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Yozgat Belediyesinin, 4 yılda, yeşillendirme çalışmaları için 2 milyon 492 bin 869 YTL harcadığını ifade ederek, "Yozgatlılar, acaba binlerce ağaç ve çiçeğin dikildiği alanları gördü mü? Milyarlarca liralık çiçek ve ağaçlara ne oldu? Bu kadar ağaç ve çiçeğin dikilmesi halinde, Yozgat'tan daha yeşil bir kentin olmaması gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Yozgat Belediyesinin, çiçek ve ağaç alımlarına yönelik iddialarda bulundu.

Yozgat Belediyesinin, 1 Ocak 2005-31 Ekim 2008 tarihleri arasında 4 kez çiçek ve ağaç alımı ihalesine çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ihale tutarlarının sırasıyla 52 bin 799 YTL, 317 bin 900 YTL, 158 bin 350 YTL, 128 bin 250 YTL olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, 4 ihaleyle toplam 657 bin 299 YTL tutarında alım yapıldığını kaydederek, ayrıca 2005'te başka bir firmaya, yeşil alanların düzenlenmesi, ağaç dikimi ve bakımı için KDV hariç 57 bin 454 YTL ödendiğini ifade etti.

"Yozgat'ta böylesine bir alan göremedik"

CHP'li Kılıçdaroğlu, ilk ihale hariç, Yozgat Belediyesinin aldığı 369 bin 295 adet, çiçek, ağaç, bitkiden 330 bininin; menekşe, petunya, top kadife ve lale soğanından oluştuğunu belirterek, bu çiçek ve soğanların, poşetlerde ya da saksılarda, meyve kasalarıyla nakledildiğini savundu.

"Yozgatlılar, acaba binlerce ağaç ve çiçeğin dikildiği alanları gördüler mi? Kaç kamyonla bunlar taşındı? Ne oldu bu milyarlarca liralık çiçeklere ve ağaçlara?" sorularını yönelten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yozgatlılar adına Sayın Belediye Başkanına soruyorum: Sadece 2007'de satın alınan menekşe, lale soğanı, petunya ve top kadife için 7 dönümün üzerinde bir alanın çiçeklendirilmesi gerekir. Ayrıca aynı yıl satın alınan binlerce ağacın da dikilmesi gerekiyor. Sorduk soruşturduk Yozgat'ta böylesine bir alan göremedik.

Yozgat Belediyesi ayrıca bu firmaya; çiçek ve ağaç alımı dışında, park, refüj ve ağaçlandırma bakım için 2005'te 118 bin 74 YTL, 2006'da park ve yeşil alan bakımı için 681 bin 630 YTL ihale vermiştir. Belediye, 2008'de başka bir firmaya, yine park, bahçe ve refüjlerin bakımı için 438 bin 412 YTL'lik ödeme yapılmıştır. Bu arada Kent Park yapım işi için de 2006'ta 540 bin YTL'lik ödemede bulundu."

"Yozgat Belediyesinde de ciddi rantlar sağladı"

AK Parti'li belediyedeki yolsuzlukların, sadece bu konuyla sınırlı olmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Bir çok AKP'li belediyede olduğu gibi Yozgat Belediyesinde de imar değişiklikleriyle yandaşlara ciddi rantlar sağlanmıştır. Bu konuda Yozgat Savcılığında bulunan bir dosya, uzun süredir sonuçlandırılmadı. Düzenlenen bir rapor var, açıkça belli kişilere rant sağlandığı ifade ediliyor. Fakat bu rapor, ne hikmetse uzun süredir Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığında bekliyor. Bu raporu kim tutuyor, niçin dava açılmıyor?" diye sordu.

Yozgat Belediye Başkanı Başer: İddialar gerçeği yansıtmıyor

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, makamında düzenlediği basın toplantısında, Yozgat belediyesinin 4 yılda 4 defa bitki alımı yaptığını, bunun da her belediyenin yapabileceği mutat bir uygulama olduğunu vurguladı. Yusuf Başer, "İddialar, gerek içeriği ve gerekse üslubuyla kamuoyunun günlerce boş yere meşgul edildiğini göstermiştir" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun, "Sadece 2007'de satın alınan menekşe, lale soğanı, petunya ve top kadife için 7 dönümün üzerinde bir alanın çiçeklendirilmesi gerekir. Ayrıca aynı yıl satın alınan binlerce ağacın da dikilmesi gerekiyor. Sorduk soruşturduk Yozgat'ta böylesine bir alan göremedik" dediğini anımsatan Yusuf Başer, "Bunu iddia eden kişinin, bu konuda teknik bilgisinin yetersiz olduğu aşikardır. Çünkü, adı geçen bitkilerin dikim mevsimleri farklıdır. Ayrıca, belediye sınırları içinde 7 dönüm değil, 160 dönüm tesis edilmiş yeşil alan bulunmaktadır" dedi.

Başer, 2005'te 20 kişinin 12 ay süreyle, 2006 ve 2007 yıllarında ise 23 kişinin 30 ay süreyle hizmet alımı yoluyla park ve bahçelerin bakımı için Yozgat Belediyesince işe alındığını belirtti.

"Herhangi bir çarpıklığın olmadığı ortaya çıkacak"

Bu yıl da 35 kişinin hizmet alımı yoluyla 12 ay süreyle park ve bahçelerin bakımı için işe alındığını bildiren Yusuf Başer, "Dolayısı ile hizmet alım süreleri ve eleman sayıları göz önünde bulundurulduğunda herhangi bir çarpıklığın olmadığı ortaya çıkacaktır. Kılıçdaroğlu'nun belirttiği miktar asgari ücret ve diğer artışlar da dikkate alındığında tamamen makul ve yasaldır" diye konuştu.

Başer, 50 bin metrekarelik bir alana sahip Kent Park'ın yaklaşık maliyetinin 850 bin YTL olduğunu, bu miktarın da oldukça makul olduğunu ileri sürdü. Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 2005'te kendi dönemlerinde kurulduğunu belirten Yusuf Başer, şöyle konuştu:

"Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 2008 yılı bütçesi 2 milyon 500 bin YTL'dir. Yozgat'ta bugüne kadar en çok ihmal edilen konuların başında gelen yeşil alan çalışmalarına hız verdik. Belediyemiz, her türlü denetime açık. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruma konusunda en az Kılıçdaroğlu kadar hassa davranıyoruz."

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarıyla ilgili yargıya gideceğini belirten Belediye Başkanı Yusuf Başer, "Avukatlarımız konuyu inceliyor. İddia sahibi hakkında yasal yollara başvurulacaktır" diye konuştu.

İmar yolsuzluğu iddiası

Yusuf Başer, Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yozgat Belediyesinde, imar değişiklikleriyle yandaşlara rant sağlandığına yönelik Yozgat savcılığında bulunan bir dosya uzun süredir sonuçlandırılmadı" iddialarının da asılsız olduğunu savundu.

Başer, "Yozgat Belediyesi, imar çalışmalarını, ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan gerekli izinleri alarak yürütüyor" dedi.

Başer, açılan ihalelerin basın huzurunda, halka açık ve şeffaf bir biçimde yapıldığını ifade ederek, "İmar konusunda ve çiçek alımı konusunda belediyemizin bir yolsuzluğu yoktur" diye konuştu.