Kimse bir yeri ele geçiremez

Çiçek, 24 Baro'nun ortak açıklamasındaki iddiayla ilgili değerlendirmede bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hükümet sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 24 Baro'nun ortak açıklamasındaki iddiayla ilgili, "Kimse bir yeri ele geçiremez. Böyle bir düşünceyle de yasal bir düzenleme zaten yapılamaz" dedi.

Çiçek, Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, CHP milletvekillerinin Anayasa Komisyonu'ndan istifa etmelerine ilişkin sorusu üzerine Çiçek, şunları söyledi:

"Adalet Komisyonu'ndaki tartışmalarla ilgili olarak zaten ilgili arkadaşlarımız değerlendirmeyi yapıyor. Ama şunu ifade edeyim, tabiatıyla muhalefet partilerinin hakkıdır.

Ancak bir hakkın suiistimalini de kanun himaye etmez. Siz 'gündeme gelen her tasarıyla ilgili komisyondan topluca istifa ederiz' derseniz. O zaman Meclis çalışmaz. Muhalefet, parlamento çalışmalarını ipotek altına almış olur. Bu doğru değildir. Eğer toplu istifa yoluyla yasaların görüşülmesi engellenecekse o zaman bu parlamento hayatta çalışamaz. Kaldı ki parlamentoda bir tek parti de yok. Diyelim ki komisyonda bir tek üyesi olan bir parti düşünün her defasında istifa edecek. O üye verinceye kadar komisyon çalışmaları duracak. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Onun için hukukun temel kuralı, bir hak tanınır, muhalefet haktır demokrasilerde. Buna saygı duyarız ama bir hakkın suistimaline hukukun, kanunu himaye etmediği de en az öbür hak kadar bir

temel kuraldır. Bunu da görmemiz lazım."

       

24 baronun ortak açıklaması

24 baro tarafından yapılan ortak açıklamanın hatırlatılması üzerine Bakan Çiçek, şunları söyledi:

"Kimsenin bir şeyi ele geçirmesi söz konusu değildir. Bu yasaların niye getirildiği belli. Neden gündeme geldiği belli. Bir kısmı anayasal zorunluluktan geliyor. Anayasa Mahkemesi ile ilgili. Öbürleri iş yüküyle alakalıdır. Bir an evvel bu dosyaların kısa sürede sonuca bağlanabilmesi bir kısım hepimizi üzen sıkıntılı durumların meydana gelmemesi bakımından alınması gereken bir kısım tedbirleri içermektedir.

Bununla ilgili zaten yasa Genel Kurula indiğinde gerekli açıklamalar da orada yapılmış olacaktır. Bunlar siyasi değerlendirmelerdir. Kimse bir yeri ele geçiremez. Böyle bir düşünceyle de yasal bir düzenleme zaten yapılamaz. Bu yasaların neden gündeme geldiği, kanun tasarısının gerekçesine bakarsanız orada var. Onun dışındakilerin hepsi bize göre doğru değerlendirmeler değildir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir