Kimya ihracatı şubatta yüzde 18,7 azaldı

Kimya ihracatı ocak-şubat döneminde yüzde 16,5 düşüşle 2 milyar 375 milyon dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şubat ayında kimya ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak 1 milyar 178 milyon dolara geriledi. 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, kimya ihracatı ocak-şubat döneminde ise yüzde 16,5 düşüşle 2 milyar 375 milyon dolar oldu. 

Türkiye'nin ve dünyanın sıcak gündeminden etkilenen kimya sektörünün şubat ayı ihracatında İtalya, Irak, İspanya, Mısır, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Suudi Arabistan, Azerbaycan-Nahçıvan ve Rusya üst sıralarda yer alan ülkeler olarak sıralandı. Yüzde 131 ihracat artışının yaşandığı İspanya'nın yanı sıra Suudi Arabistan'a rekor artış da dikkati çekti. Böylece, şubat ayında kimya ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak 1 milyar 178 milyon dolara düştü. 

Yılın iki aylık döneminde ise en çok ihracatı yapılan ülkeler Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır olurken, bu ülkeleri Almanya, İspanya, İtalya, İran, Azerbaycan-Nahçıvan, Malta ve Rusya takip etti. Bu dönemde İspanya'ya yapılan ihracat yüzde 85 oranında artarak 117 milyon dolara yükseldi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kurlardaki dalgalanmalar ve Eurodaki sert düşüşün ihracatçıyı olumsuz etkilediğini belirterek, "Euro paritesindeki değişim nedeniyle yaşanan bu genel ihracat azalışı tüm sektörlerde olduğu gibi kimya sektöründe de etkisini hissettirdi" dedi. 

İhracatçıların çok iyi bir harita çıkartarak bu harita paralelinde çalışmalarını hızlandırması gerektiğini aktaran Akyüz, "Diğer yandan yüksek katma değerli ürünler geliştirerek bu olumsuzlukların yansımalarını en aza indirebiliriz. Tüm negatif gelişmelere rağmen önümüzdeki aylarda ihracatımızdaki düşüşün toparlanacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir