Kimya sanayisi iç pazarda butik üretime kaydı

Yıllık 50 milyon dolar büyüklüğe ulaşan özel bakım kimyasalları sektöründeki oyuncular, iç pazarda butik üretimle rekabetçiliklerini korumaya çalışıyorlar. Bürokratik engellerle karşılaşan sanayiciler ise Romanya ve Bulgaristan’da yatırım yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - İhracatta Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına alternatifl erini arayan kimya sektörü, iç pazarda da “butik” üretim ile rekabet savaşı veriyor. Türkiye’de yıllık 50 milyon doları aşan rakamlara ulaşan özel bakım ve koruma kimyasalları sektörü rekabeti de beraberinde getiriyor. Her geçen gün niteliği olan yeni oyuncular da bu rekabetin içinde kendine yer bulurken, yüzde 98’i KOBİ olan Türk kimya sektörü butik üretime kaydı. Türkiye’de bürokratik engeller nedeniyle teknolojik ve modern tesisler kuramayan işletmeler ise Romanya ve Bulgaristan’da yatırıma gidiyor. Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Timur Erk, sektörün 2014’ü önceki yıla göre 3-4 büyüme ile kapattığını anlatarak, üretimde büyüme gerçekleşirken ihracatta pazar kayıpları nedeniyle düşüş yaşandığına dikkat çekti. 

Geleneksel pazarlardaki sorunlar ihracatı aşağıya çekti 

2014’te 17,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Erk, sektörün bu yılki hedefinin 19 milyar dolar olduğunu, büyümede ise yüzde 5 oranını hedefl ediklerini açıkladı. Türk kimya sanayinin yüzde 98’inin KOBİ büyüklüğünde firmalardan oluştuğuna dikkat çeken Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Erk, “Sektörün geleneksel pazarı olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşananlar geçen yıl ihracatta düşüşe neden oldu. Bu yıl ise alternatif pazar arayışlarımızı sürdürdüğümüz gibi büyümeyle kaydedilen iç pazardaki üretimde daha rekabetçi olmanın yollarını arıyoruz. Bu da bazı alt sektörlerde ‘niche’ pazarlara hitap eden ürünlerin ‘butik’ tarzında yapılmasını zorunlu kılıyor. Yoksa alt yapısı olmayan, lojistik açısından son derece pahalı bir ortamda rekabet edebilmemiz imkansız” dedi. Simge Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kars ise “Rekabetin en çok yaşandığı kimya sektöründe maraton koşan, sektörel sorunlara yönelik butik çözümler üreten bir yapıya sahibiz. Bu da bizi çözüm odaklı, seçici olan ve kaliteyi tercih eden müşterilerle buluşturuyor” açıklamasını yaptı. 

Sektörün 2023 için belirlenen yaklaşık 50 milyar dolar ihracat hedefine karşın yüzde 75-80 kapasite ile çalıştığının altını çizen Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Timur Erk, “Firmalar tam kapasite ile çalışsa bile hedefl ere varmak imkansız. Dolayısıyla yatırım gerekiyor. Ancak Türkiye’de bürokratik engeller ve yatırım ortamının hala iyileştirilmemiş olması nedeniyle bu çok zor. Bazı kuruluşlar Bulgaristan, Romanya gibi ülkeleri tercih ederek, oralara yatırım yapıyorlar. Yatırım ortamının mutlaka iyileştirilmesi gerekli” diye konuştu.

Antifrizde üretici marka olacak

Kimya sektöründe Ar-Ge ve inovasyonun büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kars, “Sanayicinin beklentisine ve ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte çözümler sunan, butik ürünler üreten ve rakiplerinden daha az maliyet sunan şirketler daima kazanır. Sürekli olarak yeni ürünlerin, yeni arayışların peşinde oluyoruz. Sanayiciler milyon dolarlık makinelerini size emanet ediyor. Sizden en uygun ve en doğru ürünü kendilerine önermenizi istiyorlar” değerlendirmesini yaptı. Bu yıl antifriz sektörüne yatırım yapacaklarını söyleyen Kars, “Antifriz konusunda üretici marka olma hedefimiz var. Türkiye genelindeki antifriz pastasına baktığımız bizim ilk etapta beklentimiz yüzde 1 seviyelerinde olacak ki bu da epey yüksek bir ciro demektir” diye konuştu.