Kimya sektörü ihracatta 2. sıraya yükseldi

Kimya sektörü ağustostaki 1 milyar 435 milyon dolarlık ihracatıyla, en fazla ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotivi geride bırakarak hazır giyimin ardından ikinci sırayı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), kimya sektörünün bu yılın ocak-ağustos döneminde 11 milyar 936 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. 

İKMİB açıklamasına göre, kimya sektörünün ağustos ayındaki ihracatı 1 milyar 435 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Elde edilen bu rakamla kimya, en fazla ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotivi geride bırakarak hazır giyim ve konfeksiyonun ardından ikinci sırada yer aldı. Sektörün yılın sekiz ayındaki ihracatı ise yüzde 3,65 artışla 11 milyar 936 milyon dolara yükseldi. 

Suudi Arabistan'a yüzde 562'lik rekor ihracat artışı

Kimya sektörünün ağustos ayında en fazla ihracat yaptığı ülkeler Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Almanya, Rusya, İtalya, İran, Malta, Birleşik Arap Emirlikleri ve İspanya oldu. Avrupa Birliği'ndeki (AB) toparlanmanın ihracatı desteklediği ağustos ayında, İtalya'ya yüzde 74 ve İspanya'ya da yüzde 75 düzeyindeki ihracat artışı dikkati çekti. Suudi Arabistan'a yapılan ihracat ise yüzde 562'lik rekor artışla 84 milyon dolara ulaştı. 

Kimya ihracatında ilk 10 ülke

Bu yılın sekiz aylık döneminde 11 milyar 936 milyon dolarlık kimya ihracatında ilk 10 ülke Irak, Mısır, Almanya, Malta, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İran, Azerbaycan-Nahcivan ve İspanya şeklinde sıralandı. Bu dönemde kimya ihracatı Irak'a yüzde 10 ve Mısır'a ise yüzde 47 azalırken, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 92 artarak 445 milyon dolara çıktı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün ağustos ayında hazır giyim ve konfeksiyonunun ardından ikinci sırada yer aldığını belirterek, şunları kaydetti: 

"İhracatımızda jeopolitik riskler sürüyor. Diğer yandan AB, gerek Türkiye ihracatından gerekse kimya ihracatından önemli bir pay alıyor. Özellikle İngiltere, İspanya, Yunanistan gibi ülkelere ihracat artışımız devam ediyor. Ancak önümüzdeki dönem oldukça kritik. AB'nin lokomotifi ve ülkemizin en büyük ticaret partneri olan Almanya'da sanayinin daralması gelecek aylarda Türkiye ekonomisine yansıyabilir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir