Kimya sektörüne yabancı yeni oyuncu

Zafer Çağlayan Ocak'ta kimya sektörüne yeni bir yabancı yatırım daha geleceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye kimya ve tekstil sektörlerine son dönemde gelen toplam 1.5 milyar dolarlık ABD ve Hindistanlı iki yabancı yatırımın ardından, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak ayının ilk haftasında yine kimya sektöründe yeni bir yabancı yatırımın Türkiye'ye geleceğini açıkladı.
Çağlayan, yatırımın detayları hakkında ise başka detay vermedi.
Kimya sektöründe 20 Aralık'ta Akkök Şirketler Grubuna ait Aksa Akrilik'in karbon elyaf işletmesinin kısmi bölünme yoluyla yeni kurulacak olan Aksa Karbon Elyaf'a devredilmesi ve bu şirketin yüzde 50 hissesinin ABD merkezli Dow Chemical'ın iştiraki Dow Europe Holding'e devredilmesi anlaşması imzalanırken, şirketin beş yılda 1 milyar dolar yatırım hedeflediği açıkladı.
Bugün de tekstil sektöründe Hindistan merkezli Aditya Birla Group, Türkiye'ye 5 yılda 510 milyon dolar yatırımla viskon elyaf üretim tesisi kurma kararı aldığını açıkladı.
Böylece 20 Aralık'tan bu yana Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımın miktarı 1.5 milyar dolar oldu. Her iki yatırımla 1,550 kişilik de istihdam sağlanması planlanıyor.
1 milyar dolara yakın katkı sağlayacak
Aditya Birla Group'un Türkiye'deki yatırımıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Çağlayan, Hindistanlı Aditya Birla Group'un Türkiye'de gerçekleştireceği 510 milyon dolarlık yatırımın, yılda 200,000 tona yakın ithal edilen bir ürünün Türkiye'de yapılmasını sağlayacağını belirterek, "Sadece Türkiye'de toplam ithalatı karşılamayacak, ihracatı da olacak. Türkiye'nin döviz dengesine 1 milyar dolara yakın katkı sağlayacak" dedi.
Türkiye'nin geçen sene mal ticaretinde 33 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini, demir-çelik, makine, otomotiv, kimya, tekstil, tarım ve gıda sektörlerini kılcal damarlarına kadar incelediklerini ifade eden Çağlayan, 40 milyar dolar ithalat, 16 milyar dolar ihracat yapan kimya sektörünün önemine işaret ederek, bu alanda yatırımların büyük önem taşıdığını ifade etti.
Çağlayan ayrıca teşvik sistemi ile ilgili bütün çalışmaları tamamlayacaklarını ve en geç Ocak ayının sonuna kadar Bakanlar Kurulu'ndan geçmiş bir yapıya dönüştürmek istediklerini söyledi.
Böyle bir kara liste bana ulaşmadı  
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son dönemde tekstil ve konfeksiyon sektörü arasındaki çekişmeyi son derece lüzumsuz ve yakışıksız bulduğunu ve eline "iflas listesi" ulaşıp ulaşmadığına ilişkin olarak, "Benim elime böyle bir şey ulaşmadı. Hiç kimsenin bir sektörle, firmalarla ilgili bir liste hazırlaması gibi bir hakkı da, haddi de olmaz" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir