”Kırgızistan için elimizden geleni yapmaya hazırız”

Bakan Davutoğlu, "Önemli olan halkın desteğini almış bir siyasi otoritenin Kırgızistan'da kurulmasıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan'ın tekrar barışa ve istikrara kavuşması için Türkiye'nin "elinden  geleni yapmaya" hazır olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı Kounutunda düzenlenen ortak basın toplantısında, Kırgızistan'daki gelişmelere yönelik bir soru üzerine, olayları yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Her şeyden önce Kırgızistan bizim için ortak kaderi paylaştığımız çok önemli dost ve kardeş bir ülke. Kırgızistan'ın istikrarı ve refahını kendi  istikrar ve refahımız kadar önemli görüyoruz. Kırgızistan'da olan her gelişme bizi ilgilendirir. Bu bakımdan Kırgızistan'da ortaya çıkan bu olumsuz gelişmelerin sükunet bulması ve Kırgızistan'ın tekrar bir anlamda barışa ve istikrara kavuşması için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya hazırız."

Türkiye'nin Kırgızistan'da çok sayıda vatandaşı ve şirketi bulunduğunu belirten Davutoğlu, onların esenliğinin çok önemli olduğunu söyledi. Gelişmeler başlar başlamaz hem Bişkek Büyükelçiliği, hem de Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturulduğunu ifade eden Davutoğlu, kriz masalarının 24 saat gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Davutoğlu, "Önemli olan halkın desteğini almış bir siyasi otoritenin Kırgızistan'da kurulmasıdır. Bu bakımdan bütün taraflara telkinde bulunuyoruz" diye konuştu.

Gelişmelirin üzüntü verici olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ancak vatandaşlarımız açısından bakıldığında şu ana kadar olumsuz bir gelişme olmamıştır" dedi.

Türk şirket ve vatandaşlarının bulunduğu mekanlarda büyükelçilik ve güvenlik güçleri tarafından gerekli tedbirlerin alınmasının temin edildiğini bildiren Davutoğlu, "Tabii bu, kontrolü zor olan sosyal olaylardır. Vatandaşlarımızın esenliği için elimizden geleni yapıyoruz. Beklentilerimizi ilettik. Ümit ederiz, en kısa zamanda bu gelişmeler durulur. Dost ve kardeş Kırgız halkı hak ettikleri güvenliği ve refahı temin edecek bir siyasi ortama kavuşurlar. Türkiye olarak bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı vermeye hazırız. Bu konuda temaslarımız var" dedi.

Kırgızistan'daki gelişmelerle ilgili olarak bugün Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ile telefonda görüştüğünü belirten Davutoğlu, Saudabayev'in AGİT Dönem Başkanlığı olarak bazı adımlar attıklarını aktardığını kaydederek, bundan sonra Türkiye-AGİT ve Kazakistan-Türkiye olarak sürekli temas halinde olacaklarını söyledi.

Konuyu Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile de değerlendirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Herhangi bir olumlu adım gerekirse, iki ülke olarak her türlü desteği verme konusunda fikir birliğine vardık" dedi.

Memmedyarov ile yaptığı görüşmenin daha çok Ermenistan-Azerbaycan ilişikleriyle ilgili olduğunu da belirten Davutoğlu, her önemli görüşme öncesi ve sonrasında mutat bilgilendirme görüşmesi yaptıklarını söyledi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun Ermenistan ziyareti ve Fransa temasları hakkında bilgi aktardığını belirten Davutoğlu, önümüzdeki dönemde yapılacak koordinasyon  çalışmalarını da ele aldıklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir