Kırık dökük malzemeden 200 bin lira çıkardılar

Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü Bakım ve Onarım Merkezi, okullarda kullanılmayan malzemeleri toplayıp yeni masa, sıra, yazı tahtası, pano ve askılığa dönüştürüyor, yılda yaklaşık 200 bin lira tasarruf sağlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Hadi Şengül - Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü Bakım ve Onarım Merkezi, okullarda kullanılmayan masa ve sıraları toplayıp yeni masa, sıra, yazı tahtası, pano ve askılığa dönüştürerek yılda yaklaşık 200 bin lira tasarruf sağlıyor.

Valilik tarafından 2006'da oluşturulan merkez, 30 Ağustos İlköğretim Okulu yerleşkesinde, tamamı müdürlük personeli olan yaklaşık 10 kişiyle fabrika gibi çalışıyor.

Merkez ve ilçelerdeki okullarda kullanım dışında kalan masa ve sıraları toplayan görevliler, atölyede geri dönüşüm işlemine tabi tutarak önce ahşap yüzeyleri zımparalıyor. Kullanılabilir durumda olan ahşap tabakalar zımparalandıktan sonra yenilenen demir aksama monte edilip vernik atılarak yeni görünümlü masa ve sıra haline dönüştürülüyor. Çatlak bulunan tabakalar ise askılık haline getiriliyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, AA muhabirine, okullarda atıl durumda bulunan en küçük malzemelerin bile atölyede ince işçilikle ekonomiye kazandırıldığını söyledi.
Geri dönüşümle Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bütçelerine ciddi katkılar sağlandığını belirten Esen, "Yılda 150 bin ile 200 bin lira arasında tasarruf elde ediyoruz. Yeniden dönüştürülen malzemeler ilimizdeki bütün okulların hizmetine sunuluyor. Atölyemizdeki malzemelerle birkaç okulu bir günde donatabilecek durumdayız. Burası nimeti çok olan, külfeti hiç olmayan bir yer. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkür ederim" dedi.

"Tasarrufun kaynağı bodrum katlarında"

Atölyenin sorumluluğunu üstlenen eski Kütahya Milli Eğitim Şube Müdürü Abdülkadir Aksu ise atölyenin, okulların bodrum katları ve kalorifer dairelerinde atıl vaziyette bulunan sıra, masa, okul tahtası gibi malzemeleri toplayıp geri dönüşümünü yaparak yeniden okullara gönderilmesi amacıyla kurulduğunu anlattı.
Ülkenin her alanda daha iyiye, daha ileriye gidebilmesi için kendilerinin de yapabileceği güzel şeyler olduğuna inandıkları için takım anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Aksu, şöyle konuştu:
"Yeni bir sıra ve masanın fiyatı yaklaşık 150 lira. Geri dönüşümle bu maliyeti 32 liraya çekiyoruz. Bu yılki hedefimiz 800 ile 1000 arasında sıranın dönüşümünü yapmak. Bunun mali değeri 150 bin ile 200 bin lira arasında tasarrufa karşılık geliyor. İşte bu 200 bin liraya yakın tasarrufun kaynağı, okulların bodrum katları ve kalorifer dairelerinde yatıyor. Bunu ülke ekonomisine kazandırıyoruz. Bu dönüşüm sadece Kütahya'da yapılıyor. Bütün illerde bunun yapıldığı ve her ilde yılda ortalama 250 bin lira tasarruf edildiği düşünülürse, tüm illerden bir yılda elde edilecek tasarruf 20 milyon lirayı bulacaktır."
Arızalı projeksiyon cihazı ve bilgisayarların okullardan getirilerek onarıldığını, bunun yanında bazı onarımların okullara gidilerek yapıldığını ifade eden Aksu, okul sıralarından bir bölümünü psikologların önerisiyle fıstık yeşili, lila rengi gibi öğrencilerin ruhsal yapılarına uygun renklere boyandığını vurguladı.

(AA)