Kırım için diplomatik imkanları kullanıyoruz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırım'daki gerilimin düşmesi için bütün diplomatik imkanları kullandıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ST. VINCENT VE GRENADINLER - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karayip Topluluğu (CARICOM) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından St. Vincent ve Grenadinler'deki temaslarına ve Kırım'daki gelişmelere ilişkin Türk basın mensuplarına açıklama yaptı.

CARICOM Zirvesi'ne Türkiye'nin özel konuk olarak davet edildiğini ifade eden Davutoğlu, başka birçok ülkenin de zirveye katılmak istemesine rağmen davetin sadece Türkiye'ye yapıldığını söyledi.

Karayip ülkelerinin Türkiye'ye büyük bir güven duyduğunu anlatan Davutoğlu, muhataplarının bunun nedeni olarak Türkiye'nin ilkeli dış politika izlemesini gösterdiklerini ifade etti.

Görüşmeleri kapsamında Karayip ülkelerinden ekim ayında gerçekleşecek BM Güvenlik Konseyi seçimi için destek istediğini dile getiren Davutoğlu, bugün görüştükleri 14 ülkenin büyük çoğunluğunun Türkiye'ye desteğini belirttiğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin adaylığına ilişkin çalışmaları New York'ta da sürdüreceklerini dile getirerek, bu kapsamda En Az Gelişmiş Ülkelerin temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geleceklerini kaydetti.

Kırım'daki gelişmeler

Davutoğlu, Kırım ve Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin soru üzerine de binlerce kilometre uzakta olmalarına rağmen konuyu yakından takip etmeye devam ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda eski  Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve diğer yetkililerle telefonda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Davutoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nı (AGİT) devreye sokmaya çalıştıklarını kaydetti.

Ülkedeki tansiyonun düşürülmesi ve Kırım'daki referandumun ertelenmesinin önemli olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar istenilen netice hasıl olmadı ancak elimizden gelen bütün diplomatik imkanları kullanarak bu tansiyonun düşmesi veKırım krizinin uluslararası hukuka uygun bir şekilde, ülkelerin toprak bütünlüğü ilkesi etrafında çözüme kavuşturulması için yoğun bir çaba içindeyiz.

Özellikle Kırım'da herhangi bir şekilde Tatar kardeşlerimizin, soydaşlarımızın zarar görmemesi için elimizdeki bütün imkanları kullanıyoruz. Elhamdülillah şu ana kadar da bütün gerginliğe rağmen herhangi bir fiili gerginlik şeklinde bir gelişme söz konusu olmadı."

Suriye sorunu

Bakan Davutoğlu, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüşeceğini kaydederek, toplantıda Suriye'deki son gelişmeleri de ele alacaklarını ifade etti.

Cenevre-2'de rejimin görüşmeleri bloke ettiğini ve ana gündeme girilmesini engellediğini bildiren Davutoğlu, "Suriye'de insani yardım ulaştırılmasına ilişkin alınan kararın uygulaması ile ilgili sıkıntılar var" dedi.