Kırsalı kalkındıracak proje başlatılıyor

Elazığ, Muş ve Bingöl illerini kapsayan "Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi"yle 25 mikro havzada tabii kaynak bozulumunun önüne geçilerek vatandaşların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Elazığ, Muş ve Bingöl illerini kapsayan "Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi"yle 25 mikro havzada tabii kaynak bozulumunun önüne geçilerek vatandaşların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi hedefleniyor. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce yürütülen 77 milyon liralık kırsal kalkınma projesi başlatılıyor. 

Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi, Doğu Anadolu'da, Fırat Nehri'nin iki ana kolundan biri olan Murat Nehri boyunca Elazığ, Muş ve Bingöl illerini kapsıyor. 

Projeyle, Bingöl'de 9, Elazığ'da 9 ve Muş'da 7 proje olmak üzere Murat Nehri havzasında kalan bölümünde seçilecek toplam 25 mikro havzada tabii kaynak bozulumunun önüne geçerek, vatandaşların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi hedefleniyor. 

Tabii kaynakların korunması, rehabilitasyonu ve geliştirilmesi sağlanacak 

Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi çerçevesinde 90 bin dekar alanda erozyon ve sel kontrolü maksatlı ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirilecek. Bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi için 221 bin 600 dekar alanda çalışma yürütülecek. Yöre halkına ilave gelir sağlayacak ceviz ve badem ağaçlandırmaları ile dere ve akarsu yataklarında galeri ağaçlandırmaları yapılacak. 

Yöre halkına ilave gelir imkanı sağlayacak proje ile küçük ölçekli sulama geliştirilecek ve su depolama havuzlarının inşasının yanı sıra toprak tarla içi damla sulama faaliyetleri gerçekleştirilecek. 

Halkın önemli geçim kaynaklarından olan hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvan barınaklarının iyileştirilmesi gerçekleştirilecek ve yine gelir getirici ürünlerin yetiştirilmesi maksadıyla meyve bahçesi kurulması sağlanacak. 

Köyler ve topraklar projelerle canlanacak 

3 ili kapsayan ve 2018 yılına kadar sürecek proje süresince, 25 adet mikro havzanın planı yapılacak. Bu sahalarda erozyon kontrolü ve ağaçlandırma gayesiyle makineli toprak işleme çalışmalarına başlandı. Bozuk meşe sahalarının iyileştirilmesi çalışmaları ile yöre insanın istihdamı sağlandı. 

Geçim kaynaklarının iyileştirilmesine yönelik olarak ise köylülere güneş enerjili su ısıtma sistemleri temini edilecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir