Kıymetlilerin gardı düştü
Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ
Geçtiğimiz hafta ciddi darbeler alan altın yine 1180 dolar/ons'taki desteğinden düşerek haftalık yüzde 2 değer kaybına uğradı. Diğer kıymetlilerin de ciddi yara aldığı haftada, Euro/dolar paritesi yüzde 0.6 oranında değerlenerek altın'la olan yoldaşlığından ters düştü.
Altın yeni haftaya 1205 dolar/ons sevyesinden sert satış darbesiyle başlangıç yaptı. Geçtiğimiz Pazar günü Çin Merkez Bankası, yavaşlayan ekonomisine ivme kazandırabilmek için, bankalardaki nakit rezervini azaltarak teşvik hamlesi yapınca, Wall Street’de ralli yaşandı. Yatırımcılar bir bir altın’dan çıkarken, Euro/dolar paritesinin de aşağı yönlü seyrinden negatif etkilenen maden 1195 dolar/ons seviyesine oturdu. Salı günü Yunanistan’ın içinde bulunduğu borç çıkmazının getirdiği endişeler altının güvenli liman özelliğini hatırlattı. Hükümet, raporunda tüm tüzel kişiliklerin nakit varlıklarını Merkez Bankasına yönlendirilmesi yönünde talimat verdi. Rusya tarafında ise, Merkez Bankası’nın, Nisan ayında 1 MN ons altın alımı yaptığını görüyoruz ki bu rakam uzun zaman sonrasındaki en yüklü aylık alım. Altın Salı günkü gelişmelerle 1204 dolar/ons’a kadar yükselebildi ve sonraki günler ABD ekonomisine ait verilerin güdümünde dalgalandı. Çarşamba günü ABD'nin 2. El konut satışlarının iyi performans göstermesiyle sert darbe alarak 1185 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Perşembe günü, yine ABD’den açıklanan bu kez, Yeni konut satış rakamlarında 24K’lık bir gerileme beklenirken 58K’lık bir gerileme kaydedilmesi, büyümeye işaret eden kritik bir veri olduğundan altın’ın ekmeğine yağ sürdü. Cuma günü ise ABD'nin Dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerinin çok üzerinde gelmesi altın'a sert bir darbe indirdi. 1175 dolar/ons'a kadar yuvarlanan altın, 1179.3 dolar/ons'ta dengelenerek yüzde 2 değer kaybetti. Diğer kıymetlilerden gümüş yüzde 3.26, platin yüzde 4.36 ve paladyum yüzde 2 oranında kayba uğradı. Euro ayrışarak yüzde 0.6 yukarda kapanırken ham petrol yüzde 2'lik toparlanma kaydetti.
Altın yine kritik sınıra geldi. Çin ekonomisindeki teşvik hamlesi, orta vadede ham madde ithalatçısı olan ülkeinin talebini artıracaktır. Altın için önemli alıcılardan biri olması sebebiyle de sarı madenin önümüzdeki günlerde fiziki alımlarla da beslenmesini bekliyoruz.