Kızılay vekalet almaya başladı

Türk Kızılayı, "kurban bereketi yıl boyu sürsün" sloganıyla vekaletle kurban kesim kampanyasını başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Genel Merkezde düzenlediği basın toplantısında, 2007'den beri vekaletle kurban kesim kampanyası düzenlediklerini anımsattı.

Kızılay modeli sayesinde hayırseverlerin kurban ibadetlerini, amacına ve kuralına uygun yerine getirebileceklerini dile getiren Akar, "Kurban bir ibadettir, bağış değildir. Parasını verip, isterseniz kesin istemezseniz kesmeyin, kesmiyorsanız satın denecek bir materyal değildir. Kurban kesilmelidir, kanı akıtılmalıdır, kesilirken Allah'ın adı anılmalıdır. Allah rızası için kesilmelidir ve hasıl olan etler fakir fukaraya dağıtılmalıdır. Kurbanda amaç budur" diye konuştu.

Akar, kurban kesilirken İslami ve insani birtakım kurallara uyulması gerektiğini söyledi.  

Kurban bedelleri

"Sivil toplum örgütleri ve kurban vekaleti kabul eden kuruluşlar olarak bu işi amacı ve kurallarına uygun sadece Türk Kızılayı yapmaktadır" diyen Akar, yurt içi kurban bedelinin bir hisse başına 575 lira, yurt dışı kurban bedelinin ise hisse başına 300 lira olduğunu bildirdi.

Akar, hayırseverlerin Somali, Cibuti, Etiyopya, Kenya, Pakistan, Bangladeş, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Bosna Hersek'teki ihtiyaç sahipleri için Türk Kızılayına kurban vekaletlerini verebileceğini belirtti.

Hiçbir kar amacı gütmüyoruz

Yurt içi vekaletle kurban kesimlerinin, Diyarbakır, Bingöl, Erzurum, Ağrı ve Yozgat'taki kombinalarda yapılacağına işaret eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurbanlıklar, daha sonra Et ve Süt Kurumunun kombinalarında kemiksiz karkas et haline getirilip, kavurma ve konserveye dönüştürülecek. Kurban etlerine başka etlerin karışmayacağını özellikle belirtmek isterim. Türk Kızılayı olarak hiçbir kar amacı gütmüyoruz. Bu işten kar elde etmiyoruz. Kurban fiyatını vekalet sahibine yansıtıyoruz. Hizmet bedellerini Türk Kızılayı olarak kendi öz kaynaklarımızdan ödüyoruz."

Akar, kurbanın kesilme sürecinin kamerayla kayıt altına alınarak CD halinde, teşekkür belgesi ve kurbanın etinden bir kutu konserveyle vekalet verenin adresine gönderildiğini belirterek, kesimin ardından vatandaşa SMS aracılığıyla ibadetin yerine getirildiği bilgisinin ulaştırıldığını anlattı.

Hijyene son derece önem verdiklerine, kurbanların da titizlikle veterinerler tarafından seçildiğine dikkati çeken Akar, "Kurbanlık olmaması gereken bir hayvanı asla kurban olarak kesmiyoruz. Bu konuda son derece titiz davranıyoruz. Kasaplarımız son derece dikkatli davranıyorlar, İslami ve insani şartların hepsi yerine getiriliyor" diye konuştu.

Ödemesini kredi kartı aracılığıyla gerçekleştirecek vekalet sahiplerinin, 4 taksit imkanından da yararlanabileceklerini vurgulayan Akar, Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda dinen sakınca olmadığı yönünde görüş bildirdiğini söyledi.