KKTC 25. yılını kutluyor

Kutlamalar, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanlığında tebrik kabulüyle başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 25. kuruluş yıldönümü, tören ve etkinliklerle kutlanıyor.

Kutlamalar, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanlığında tebrik kabulüyle başladı. Tebrik kabulünden sonra, önce Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde, ardından Dr. Fazıl Küçük'ün Anıt Mezarında tören düzenlendi. Her iki törende, protokol sırasına göre çelenkler anıta konuldu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi ve Anıt Özel Defterleri imzalandı. Resmi geçit töreni ise Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları", geçit töreni sırasında tören alanının üzerinde uçtu.

Tören alanı üzerinden iki kez geçen Türk Yıldızları, töreni izleyenlerce coşkuyla alkışlandı.

"Kıbrıslı Türkler cezalandırılmaya çalışılıyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin adada 450 yıldır kendi kendini yönettiğini vurgulayarak, "Kıbrıslı Türkler, kendi devletlerini kurdukları gerekçesiyle cezalandırılmaya çalışılıyor" dedi.

Talat, KKTC'nin 25. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarında düzenlenen geçit töreninde yaptığı konuşmada, "Bir son şans olan bugünkü görüşmelerde, gündeme getirdiğimiz olmazsa olmaz haklarımız, zaten yüzyıllardan beridir sahip olduğumuz ve kullandığımız temel haklardır" dedi.

"KKTC'nin, Kıbrıs Türk halkının siyasi var oluşunun ifadesi olarak 25 yılı geride bıraktığını" söyleyen Talat, 25 yılın, gençlikten olgunluğa atılan adımın da göstergesi olduğunu kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile KKTC'nin Kıbrıs sorununun adil, yaşayabilir ve kalıcı çözüme kavuşturulması için yıllardır iyi niyetle çaba gösterdiğini belirterek, "Kıbrıs sorununun çözümü ile AB üyeliğimiz konularının birbirleriyle ilintili hale getirilmesine yönelik bazı talihsiz çabalara da kararlılıkla karşı çıkıyoruz. Herkes bilmelidir ki bu yanlış bir hesaptır" dedi.

"Çözüm iki kurucu devletin ortaklığı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta çözümün ''siyasi eşitliğe, Ada'da iki ayrı halkın ve iki ayrı demokrasinin varlığı ile iki kurucu devletin eşit statüyle oluşturacakları yeni bir ortaklığa dayanacağını'' belirtti.

Gül, KKTC'nin 25. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a gönderdiği mesajda, şöyle devam etti:

"Türkiye, tarihi ve ahdi mesuliyetinin bilincinde olarak, bugüne kadar olduğu gibi, gelecekte de Kıbrıs Türk halkının dirayetli liderliğinizde adil, yaşayabilir ve kalıcı bir çözüm için gösterdiği özverili çabaları destekleyecektir. Anavatan ve garantör üç ülkeden biri olarak 3 Eylül 2008 tarihinde başlayan müzakere sürecinin hedefine ulaşması samimi arzumuzdur."