KKTC'de sendikalar greve yapıyor

Tatar, "Grev çağrılarına bakıldığında siyasi amaçlı olduğu bellidir. Ulusal Birlik Partisi'nin AK Parti iktidarı ile işbirlikçilik yaptığı yönünde suçlamalar var" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA- KKTC'de, Kıbrıs Türk Hava Yolları'na (KTHY) ortak alınmasına ve hükümetin ekonomik tedbirlerine karşı çıkan sendikalar, bugün genel grev yapıyor.

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, sendikaların grev çağrılarının "siyasi amaçlı" olduğunu ifade ederek sağduyu çağrısında bulundu ve çalışanların, tedbirlerin kendilerine ne getirip ne götürdüğüne bir kez daha bakmalarını istedi.

Hükümete "ilk uyarı" olarak saat 07.30'da greve çıkan 34 sendika, saat 14.00'te tamamlanacak grev süresince, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantı halindeyken, meclis önünde miting de düzenleyecek.

Sendikal Platform cuma günü yaptığı toplantıdan sonra, Ulusal Birlik Partisi (UBP) azınlık hükümetinin "yetkisiz" olduğunu iddia etmişti.

"Yanlış kararları geri çekme çağrısına olumsuz yanıt veren ve aldığı talimatları ısrarla uygulamaya koyan UBP hükümeti ile talimatı veren Türkiye hükümetine karşı" ilk eylem olarak bugün için yarım günlük uyarı grevi ve miting yapılmasını kararlaştıran Sendikal Platformu oluşturan sendikalar, süresiz genel grev konusunda da KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da bildirimde bulunmuştu.

KKTC hükümeti, 3 bin TL'nin üzerindeki emekli maaşlarına vergi getirilmesi de dahil bir dizi ekonomik tedbiri devreye sokmuştu.

"Önlemler ileriye dönük reform niteliğindedir"

Bu arada, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, bütçede oluşan açığın giderilmesi için hükümetin ciddi çalışmalar yaptığını, alınan önlemlerin "ileriye dönük reform" niteliği taşıdığını söyledi.

Tatar, "Bir ülkenin bütçesi vardır, eğer giderinizi gelirinizden çok yüksek noktaya getirirseniz tedbir almak zorundasınız" dedi.

Maliye Bakanı Tatar, Bayrak televizyonuna yaptığı açıklamada, önlemlerin 3 bin TL üzerinde maaş alan yaklaşık 7 bin emekliyi etkileyeceğini, bunun da "akla ve sosyal adalete uygun bir tedbir" olduğunu ifade etti.

Tatar, "Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) hükümeti döneminde Türkiye'nin katkısının ardından finanse edilemeyecek açığın 205 milyon TL olarak belirtildiğini ancak Ulusal Birlik Partisi'nin hükümete gelmesiyle Maliye Bakanlığı'nın çalışmaları sonucu açığın 500 milyon TL olduğunu tespit ettiklerini" aktardı.

Tatar, CTP'nin iktidarda olduğu dönem olan 2004 yılından sonra bütçenin giderlerinin her yıl ortalama yüzde 15 büyüdüğünü ve açığın yılda 500 milyon TL'ye kadar ulaştığını anlattı.

"Akla ve sosyal adalete uygun"

Maliye Bakanı Tatar, "düzenlemeyle emeklilerin kaçta kaçından vergi alınacağı" yönündeki bir soruya karşılık, şu anda 37 bin emekli bulunduğunu ve sadece 3 bin TL üzerinde maaş alan emeklilerden vergi alınacağını, bunun da yaklaşık 7 bin emekliyi etkileyeceğini kaydetti.

Emekli ikramiyelerinden vergi alınacağı yönündeki haberleri de "spekülatif" diye niteleyen Tatar, yapılan düzenlemenin esasında çok küçük bir ayrıntı olduğunu ve 3 bin TL üzerinde maaş alan emeklilerden yapılacak kesintinin akla ve sosyal adalete uygun bir tedbir olduğunu kaydetti.

Sendikaların grevine de değinen Bakan Tatar, önlemler paketinde çalışanları çok fazla etkileyecek bir durumun olmadığını söyledi.

Sendikaların, grevde çalışanlardan destek bulmayacağına inandığını ifade eden Tatar, "Grev çağrılarına bakıldığında siyasi amaçlı olduğu bellidir. Ulusal Birlik Partisi'nin AK Parti iktidarı ile işbirlikçilik yaptığı yönünde suçlamalar var" diye konuştu.

Sendikalara sağduyulu olmaları yönünde çağrıda bulunan Tatar, sendikalara üye olan çalışanların, tedbirlerin çalışanlara ne getirip ne götürdüğüne bir kez daha bakmalarını istedi.

"Verilen mesaj alınmazsa süresiz grevler başlayacak"

Sendikalar ve ona destek veren sivil toplum örgütleri Cumhuriyet Meclisi binası yanında miting düzenledi.

Mitingde konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Aslan Bıçaklı, "bugün yapılan eylemin bir ihtar eylemi olduğunu" belirtti ve "Verilen mesaj alınmazsa süresiz grevler başlayacak" dedi.

"Biz emekçiler güneşten ve sıcaktan korkmayız" diyen Bıçaklı, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP), "kazanılmış haklara dokunmayacağız" diyerek hükümete geldiğini, hükümete geldikten sonra ise "halka karşı politikaları yaşama geçirdiğini" öne sürdü.

UBP hükümetinin bugün halkın yüzde 30'unu bile temsil etmediğini, "yetkisiz" olduğunu iddia eden Bıçaklı, UBP'nin iktidara gelmeden önce verdiği sözlerin tam tersini yaptığını, "oylarını çaldığını" söyledi.

"Oylarımızı şimdi geri istiyoruz" diyen Bıçaklı, altında, dönemin UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun imzası olan, 19 Nisan 2008 Genel Seçimleri öncesi sendikalara verilen tahhütlerin yer aldığı belgeyi yırtarak, "Bunların imzaları bu kadar geçerli" dedi.

Polislere pet şişe, yumurta atılmasına karşı çıkan Bıçaklı, emekçilerin işlerinin polislerle değil, "devleti yönettiğini zannedenlerle" olduğunu kaydetti.

"KTHY'yi peşkeş çektiler"

UBP hükümetini, "yetkisi olmadan Kıbrıs Türk Hava Yolları'nı bir yerlere peşkeş çekmekle" suçlayan Bıçaklı, "Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde (DAÜ), insanların işlerine son verildiğini, sırada Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), Telekomünikasyon ve diğer kurumların bulunduğunu" savundu.

Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı, "halktan fedakarlık isteyen Başbakan, bakanlar ve UBP azınlık hükümetinden, kendilerinin ne tür fedakarlık yaptığını halka açıklamalarını" da istedi.

Bıçaklı, "Bugün yapılan eylemin bir ihtar eylemi olduğunu, verilen mesajın alınmaması halinde süresiz grevlerin başlayacağını" söyledi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Adnan Eraslan da, bugünkü mitingin "ikaz eylemi" niteliğinde olduğunu belirterek, "mücadelenin bitmediğini, kararlar geri çekilene kadar yükseltilerek devam edeceğini" söyledi.

Meclis yanındaki mitinge bazı siyasiler de katılarak destek verdi. Mitingde, sendika yöneticilerinin uyarılarına rağmen polislere pet şişe ve yumurta atıldı.

Hükümeti eleştiren çeşitli pankartların taşındığı mitingde, Türkiye ve KKTC hükümetlerine karşı slogan atıldı, pankartlar taşındı.

Miting, eyleme katıların halay çekmesiyle sona erdi. Sendikaların genel grevi saat 14.00'de sona erecek.

Deniz ve hava ulaşımı grevden etkilendi

Kamu işyerlerindeki yarım günlük genel grev, hava ve deniz ulaşımını da etkiledi.

Grev nedeniyle Gazimağusa Limanı'nda yükleme ve boşaltma işlemleri yapılamıyor. Girne-Taşucu feribot seferleri de saat 14.00'ten sonra başlayacak.

Meclis toplantısı yapılamadı

Grev nedeniyle Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısı, meclis personelinin de grevde olması nedeniyle yapılamadı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, genel grev nedeniyle Genel Kurulun bugünkü toplantısının 8 Temmuz Perşembe gününe ertelendiğini söyledi.

Bozer, basına yaptığı açıklamada, erteleme kararının Danışma Kurulu ve Başkanlık Divanında oy birliği ile alındığını söyledi.

Erteleme kararı konusunda parti başkanlarıyla da görüştüğünü ifade eden Bozer, perşembe günü denetim öncelikli olmak üzere denetim ve yasama görevlerinin birlikte yapılacağını kaydetti.

Bozer, ülkede genel grevin yapıldığını ve Genel Kurul'un toplanması için zorlamanın doğru olmadığını söyledi.

Grev yüzünden uçak İzmir'e geri döndü

Pegasus Havayolları'na ait İzmir-KKTC seferini yapan uçağın, grev nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı'na geri dönmesi nedeniyle uçaktaki 170 yolcu mağdur oldu.

Adnan Menderes Havalimanı'nda uzun süre bekleyen yolcular, şirket yetkililerinin yaşanan aksaklık nedeniyle kendilerine bilgi vermediğini iddia ederek, sıkıntı yaşadıklarını bildirdiler. Yolcular adına AA muhabirine açıklama yapan Özkan Karahan, KKTC'ye uçuş saatlerinin 07.30  olduğunu, ancak kalkış saatinin 05.15'e alındığı yönünde mail yoluyla bilgilendirildiklerini söyledi.

Karahan, saat 06.30 sıralarında KKTC semalarına ulaştıklarını, kaptanın "sis nedeniyle görüş mesafesinin olmadığı ve bu yüzden iniş yapamayacaklarını" anons ettiğini, havada bir iki tur attıktan sonra uçağın Antalya'ya yöneldiğin anlattı. Antalya'da yakıt ikmali yapıldıktan sonra saat 09.00'da İzmir'e döndüklerini  dile getiren Karahan, 170 yolcu arasında yaşlılar, bebekler ve çocuklar bulunduğunu, bu kadar uzun bekleyiş süresi nedeniyle mağdur olduklarını ileri sürdü. Karahan, şunları söyledi:

"Bize sis var denildi, ancak sis yoktu. Sanırım grev varmış, o nedenle iniş yapılamadı. Grev olduğunu şirket yetkilileri bilmiyor muydu? Daha önceden bildirilseydi, gecenin bir yarısında kalkıp havalimanına gelmezdik. En kötüsü geri döndüğümüzden beri havayolu şirketinden hiçbir yetkili yanımıza gelmedi. En çok canımızı sıkan şey, muhatap bulamayışımızdı. Şirketten cep telefonlarımıza başka uçak ayarlandığı ve  saat 18.15'te uçuş yapacağımız yönünde mesaj geldi. Ama yaşadığımız mağduriyet nasıl giderilecek? Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne şikayet edeceğiz." 

Pegasus'un Adnan Menderes Havalimanı sorumlusu Emirhan Türkan ise, yolculara gelişmeler hakkında bilgi verildiğini ifade ederek, "Yaşanan gelişmeler şirketimizin dışındadır. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklama daha sonra şirketimizin genel merkezinden yapılacaktır" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir