Koalisyon görüşmeleri bir hafta sarkabilir

TBMM Başkanlık Divanı'nın beklenmesi ve Davutoğlu'nun yurtdışı gezisi nedeniyle koalisyon görüşmeleri gelecek haftaya kalabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirme yapmak için Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasını bekleyeceğini söylemesi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cuma günü başlayacak iki günlük Bosna Hersek gezisi nedeniyle koalisyon görüşmelerinin resmi olarak başlaması gelecek haftaya kalabilir.

Meclis Başkanlık Divanı için üyelerini henüz belirlemeyen AKP'nin Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Çarşamba günkü Meclis grup toplantısında divana bildireceğimiz isimler belirlenebilir. Olağanüstü bir durum olmazsa en geç Perşembe günü isimleri Meclis Başkanlığı'na bildirmiş oluruz" dedi.

AK Parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Başkanlık Divanı oluşumunun Perşembe gününe kalması durumunda, Erdoğan'ın görevlendirmesi de Davutoğlu'nun Bosna Hersek gezisinden dönüşüne kalabilir.

Muhalefet partileri ise seçimden sonra bir ay geçmesine karşın Erdoğan'ın görevlendirme yapmamasını eleştiriyorlar. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın hükümet kurmakla ilgili görevlendirmeyi kasten geciktirerek, Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Toplantısı'na bu hükümetle gitmeyi amaçladığını söylemişti.

Başbakan başkanlığında yapılan YAŞ toplantılarında komuta kademesinin emeklilik ya da görev süresi uzatımı ile disiplin cezaları gibi kritik kararlar alınabiliyor. Yaş haddinden emekli olması gereken Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in durumu da Ağustos başında toplanacak olan YAŞ'ta ele alınacak.

Öte yandan, bir Başbakanlık yetkilisi, Davutoğlu'nun hükümeti kurmakla görevlendirilmesi durumunda bir basın toplantısı yaparak, yapacağı koalisyon görüşmelerinde izleyeceği yolu kamuoyuna açıklayacağını söyledi.