”KOBİ'lere verilen destek yetersiz”

TÜRKONFED ve Özyeğin Üniversitesi'nce hazırlanan "KOBİ'lerde Finansmana Erişim" raporu açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) kurulmasıyla hükümetlerin KOBİ'lere destek verme çabasının başladığını, ancak yine de Türkiye'de KOBİ'lere verilen desteğin yetersiz olduğunu bildirdi. 
Celal Beysel, TÜRKONFED ve Özyeğin Üniversitesi'nce hazırlanan "KOBİ'lerde Finansmana Erişim" raporunun duyurulması amacıyla İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, TÜRKONFED olarak 2004'ten bu yana her yıl bir rapor hazırladıklarını hatırlattı. 
KOBİ'lerin en büyük sorunlarının "finansmana erişim" olduğunu dile getiren Beysel, bu sorunun çözümü için raporu, Özyeğin Üniversitesi ile birlikte Türkiye'deki birçok sanayici ve işadamları derneğini dinleyerek hazırladıklarını söyledi.
Beysel, 1980'li yıllarda devletin KOBİ'lere destek vermesinin piyasaya müdahale olarak anlaşıldığını, ancak bu anlayışın 1990'lı yıllarda değiştiğini belirterek, "Özellikle KOSGEB'in kurulmasıyla hükümetlerce KOBİ'lere destek verme çabası başlamasına rağmen, Türkiye'de KOBİ'lere verilen destek yetersizdir. Bu desteğin daha yukarılara çekilmesi için sorunların bürokratlara ve hükümete çok iyi anlatılması lazım" diye konuştu. 
Türkiye'deki siyasal ortama da değinen Beysel, "Keyfimiz hiç yerinde değil. Ekonomi, siyasetle birlikte yürür. Siyaset düzgün gitmiyorsa insanlar yatırım yapmıyorlar. Dış yatırımlar azaldı. Bugün yaşadığımız sorunların çoğu dünyadaki ekonomik krizden kaynaklanıyor olsa da büyük bir kısmı Türkiye'deki siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanıyor" dedi.
"Ar-Ge ve yenilik konusunda KOBİ'lerin çoğu sınıfta kalmakta"
"KOBİ'lerde Finansmana Erişim" raporu hakkında bilgi veren Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Akademik Direktörü Ali Beba da KOBİ'lerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve kapasitelerinin artırılması için önlerinde 5 yıl belirlediklerini bildirdi. 
Beba, TÜRKONFED ve Özyeğin Üniversitesi'nin 8 Nisan'da "KOBİ'lerde Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Kapasitenin Artırılması" ana başlığı altında "YENİKOBİ" adıyla bir proje başlattığını hatırlatarak, projenin amacının, giderek artan küresel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için KOBİ'lerin yenilenme hareketlerine öncülük etmek, kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve kapasitelerinin artırılması konusunda yardımcı olmak olduğunu dile getirdi.
Bu amaç doğrultusunda "KOBİ'lerde Finansmana Erişim Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlığı altında bir rapor hazırladıklarını anlatan Beba, KOBİ'lerin çoğu zaman sınırlı ve yetersiz sermayeyle kurulduğunu ve gelişmiş ülkelerde KOBİ'ler için önemli bir finansman mekanizması olan girişim sermayesinin Türkiye'de henüz tam anlamıyla gelişmediğini vurguladı.
Beba, KOBİ'lerde hisse senedi arzıyla yapılabilecek finansman yönteminin, "sığ olan piyasanın" derinleşememesi ve bölge piyasalarının olmaması gibi nedenlerle yaygınlaşmadığına dikkati çekerek, KOBİ'lerin, Kredi Garanti Fonu'nundaki son düzenlemeler hakkında da yeterince bilgi sahibi olmadığını anlattı. KOBİ'lere verilen kamu desteklerinin yetersiz olduğunu dile getiren Beba, varolan desteklerden de KOBİ'lerin habersiz olduğunu söyledi. 
Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine odaklanmanın, sürdürülebilir büyüme ve fark yaratarak öne çıkmanın en gerçekçi yolu olduğuna işaret eden Beba, "Maalesef Ar-Ge ve yenilik konusunda KOBİ'lerin çoğu sınıfta kalmakta ve önemli bir finansman kaynağından yeterince yararlanamamaktadır" diye konuştu. 
Beba, KOBİ'lerin çoğunun çağdaş yönetim yöntemleri konusunda da yetersiz olduklarını, uzun vadeli ve stratejik yaklaşımlar sergilemediklerini belirterek, insanlar arasındaki güven unsurunun da az olduğunu ve ortaklıkların kurulamadığını bildirdi.
Çözüm önerileri
Beba, KOBİ'lerin finansmana ulaşmadaki sıkıntılarının ortadan kalkabilmesi için en önemli görevin yine KOBİ'lere düştüğünü söyledi. 
İşletme ve yönetim fonksiyonlarının çağdaş yöntemlere açılması gerektiğini vurgulayan Beba, şunları kaydetti: 
"KOBİ'lerin katma değeri yüksek, yenilik içeren üretimleri modern yöntemlerle yapması, acımasız küresel rekabette yok olmamaları için kaçınılmazdır. Ar-Ge'ye ve yenilikçiliğe odaklanılmalıdır. Güvensizlik engelini aşmak için çaba gösterilmelidir. Sağlıklı ortaklıklarla büyüme vizyonuna erişmeleri gereklidir. Türkiye'de çalışanlar maalesef bir maliyet kalemi olarak görülmekte. Çalışanlar, bir yatırım faktörü ve fark yaratacak en önemli kurumsal kaynaklardan biri olarak ele alınmalıdır. İş planı yapılmadan yeni atılımlara girişilmemelidir. Ayrı bir finansman birimi ve/veya sorumlusu olmalı, belge düzeni yerleştirilmeli ve kayıt dışılıktan kesinlikle çıkılmalıdır. 
Tüm bunların gerçekleştirilebilmesi için KOBİ'lere mutlaka destek verilmesi ve bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Ar-Ge ve yenilik destekleri konusunda destek, teşvik ve hibe gibi konulardaki tüm mevzuat sadeleştirilerek başvuru süreci kolaylaştırılmalıdır. Personel eğitimlerinin desteklenmesi için gerekli mevzuat değişikliği yapılmalı ve KOBİ'lere verilen Ar-Ge destekleri artırılmalıdır. Ayrıca, KOBİ'lerin muhasebe sistemleri sadeleştirilerek AB ile uyumlaştırılmalı, bankaların kredi teminatları konusundaki katı yaklaşımları yumuşatılmalı, teminat sorununu ortadan kaldıran bir finansman sistemi olan finansal kiralama yönteminin yeniden kullanılabilir maliyetlere dönmesi için çifte KDV uygulaması kaldırılmalıdır."