KOBİ'lerin çoğu e-posta kullanmıyor

TÜBİSAD'ın araştırmasına göre her 4 KOBİ'den sadece birinin web sitesi var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından gerçekleştirilen "Gelecek İçin Bilişim KOBİ Araştırması" sonuçlarına göre, her 4 KOBİ'den sadece birinin web sitesi bulunurken, KOBİ'lerin yüzde 59'u e-posta kullanmıyor.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, KOBİ'lerde teknoloji kullanımını ve verimliliğini artırmak için farkındalık yaratmak ve KOBİ'lere destek verecek yetkin bilişim uzmanları yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen "Gelecek İçin Bilişim - KOBİ e-Dönüşüm Projesi" kapsamındaki "Gelecek İçin Bilişim KOBİ" araştırması sonuçlarını, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Gürsoy'un verdiği bilgilere göre, 25 ilde 1 ila 49 çalışana sahip KOBİ'lerde toplam bin 645 yönetici ile yapılan görüşmelerle gerçekleştirilen araştırma, şirketlerini başarıya taşıyacak en önemli unsuru yüzde 52,8 ile finans gücü olarak gören KOBİ yöneticilerinin teknolojiyi yüzde 8,1 ile bu sıralamada en sona yerleştirdiğini ortaya koyuyor.

Araştırma kapsamında işlerini yürütürken teknolojiye ne kadar ihtiyaç duydukları sorulan KOBİ yöneticilerinin yüzde 63'ü düzenli ihtiyaç duymadığını ifade ederken, teknolojiye ihtiyaç duyduğunu söyleyen yüzde 27'lik kesimdeki her 3 yöneticiden biri de, ihtiyaç duymasına rağmen teknolojiyi nasıl kullanacağını bilmediğini kaydediyor.

Öte yandan, her 3 KOBİ yöneticisinden 2'si "teknolojinin verimlilik sağlayacağı" görüşünde olduğunu belirtirken, araştırma sonuçları bu görüşün eyleme yansımadığını ortaya çıkarıyor.

Web sitelerinin yüzde 54'ünü tanıdıklar yapmış

Araştırmaya göre Türkiye'de hemen hemen her 3 KOBİ'den 2'sinde bilgisayar kullanılıyor ancak bilgisayar kullanımı daha çok muhasebe işlemlerine yönelik olarak gerçekleştiriliyor. İş yerinde bilgisayar kullanılan KOBİ'lerin yüzde 92'sinde internet erişimi bulunuyor. İnternet erişimi olan 1,5 milyon iş yerinde yaklaşık 4 milyon kişi internet kullanırken, web sitesine sahip olan KOBİ'lerin oranı ise yüzde 25'te kalıyor. Araştırmaya katılanlar, bu web sitelerinin de yüzde 54'ünün tanıdık, arkadaşlar ve aile üyeleri tarafından yapıldığını ifade ediyor.

KOBİ'lerin yüzde 92'si web sitesini tanıtım, yüzde 26'sı satış amaçlı kullanırken, araştırmaya katılan KOBİ yöneticilerinden web sitesi olmayanların sadece yüzde 26'sının bir web sitesi yaptırmak gibi bir planı bulunuyor. Gelecekte e-ticaret yapmayı planların oranı ise yüzde 24 seviyesinde kalıyor.

Araştırmaya göre KOBİ'lerin yüzde 59'unun kullandığı bir e-posta adresi bulunmuyor. E-posta kullanan şirketlerde de, kurumsal e-posta kullanımının büyük işletmelerde daha yaygın olduğu görülüyor.

KOBİ'ler, desteklerden çok az yararlanıyor

Bilgisayar ve program satın alımında yüzde 61 ile teknoloji ürünleri satan zincir mağazalar öne çıkarken, bilgisayar kullanılan iş yerlerinin hemen hemen yarısı hizmet ve teknik desteği ürünün bayisinden, yüzde 22'si arkadaş ya da tanıdıktan, yüzde 30'u da ürünü satın aldığı yerden sağlıyor. Araştırma kapsamında görüşülen KOBİ yöneticilerinin yüzde 54'ü ise hizmet aldığı kişi ya da kurumları yetkin bulmadıklarını belirtiyor.

KOBİ'lerde teknolojinin mevcut yatırımlar içindeki oranı ise yüzde 12,5 seviyesinde bulunurken, 20–49 çalışana sahip işletmelerde bu oran yüzde 19,5'e çıkıyor.

"Gelecek İçin Bilişim KOBİ Araştırması", KOBİ'lerin kendilerine sunulan desteklerden son derece az yararlandıklarını da ortaya koyuyor. Araştırma kapsamında görüşülen işletmelerin yüzde 90'ı KOSGEB ve AB gibi kurumların sağladığı KOBİ desteklerinden yararlanmadıklarını belirtiyor. Desteklerden yararlanmama nedenlerine bakıldığında, araştırmaya katılanların yarısı desteğe ihtiyacı olmadığını ifade ederken, yüzde 28'i bu desteklerden haberdar bulunmuyor ve yüzde 18'i formalitelerin fazla olduğunu düşünüyor.

İlk KOBİ semineri 20 Nisan'da Adana'da

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, istihdamın yüzde 77'sini sağlayan KOBİ'lerin yarattıkları katma değerin, yüzde 29 gibi düşük bir orana sahip olduğunu belirtti.

Bunun en önemli nedenlerinden birinin KOBİ'lerin teknolojik kapasitelerinin yetersizliği olduğunu söyleyen Gürsoy, verimliliklerinin ve ekonomiye katma değerlerinin artması için KOBİ'lerin teknolojiden çok daha fazla ve etkin yararlanmaları gerektiğini vurguladı.

Gürsoy, "KOBİ, bilişim uzmanlarının gelip elindeki ürünü satmasını istemiyor. İlk önce beni anlasın, yalın konuşsun, benim sektörümü en az benim kadar bilsin ve ihtiyaçlarımı anlasın istiyor" dedi.

Gürsoy, proje kapsamında bu yılın nisan ayında KOBİ seminerlerine başlayacakları ifade ederek, TÜBİSAD KOBİ seminerlerin ilkinin, 20 Nisan 2010'da Adana'da gerçekleştireceğini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir