KOBİ'lerin halka arzında masraflar KOSGEB'den

Sanayi Bakanı, esnafa Halkbank'tan faizsiz kredi desteği konusunda ayrıntıları anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KOBİ'lerin halka arz sürecinde karşılaşacakları masrafların KOSGEB tarafından ödeneceğini duyuran Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, düşük faizli esnaf kredilerine ilişkin ayrıntıları anlattı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, NTV'de katıldığı bir programda soruları yanıtladı. KOBİ'lerin borsaya nasıl gireceğine ilişkin bir soru üzerine de Bakan Ergün, KOBİ'lerin ekonomideki işletmelerin yüzde 99'unu oluşturduğunu ancak finansmanla ilgili önemli sorunları bulunduğuna işaret ederek, KOBİ'ler için en önemli yeni finansman kaynaklarından bir tanesinin KOBİ borsası olabileceğini bildirdi.

KOSGEB, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İMKB'nin birlikte bir çalışma yürüttüğünü, o çalışmanın ise KOBİ'ler için ikinci bir borsa oluşturulmasına ilişkin olduğunu belirten Ergün, böyle bir borsanın oluşturulmasıyla KOBİ'lerin halka arz edilebileceğini anlattı. Ancak KOBİ'lerin halka arz çalışmalarının diğer şirketlerin halka arz çalışmalarının maliyet itibariyle onda birine mal olacağını kaydeden Ergün, bu maliyetlere ise KOBGEB'in destek olacağını söyledi.

KOSGEB desteğiyle KOBİ'lerin halka arz edilmesinin mümkün olacağını belirten Ergün, KOBİ'lerin, buradan yeni yatırımlar için kredi temin etme imkanına sahip olacağını, bu çalışmayı yakında ayrıntılarıyla kamuoyuyla paylaşacağını bildirdi.

Bazı projelere faizsiz kredi geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın esnafın Halk Bankası'ndan kullanacağı kredi faizlerinin düşürüleceğine ilişkin açıklamalarda bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Ergün, Halk Bankası üzerinden esnafın kullandığı kredilerde kredi faizinin yüzde 50'sini Hazine'nin sübvanse ettiğini anımsattı. Ergün, bugünkü uygulamada faizlerin yüzde 13 olduğunu, Hazine'nin bunun yüzde 6,5'ini, geriye kalan yüzde 6,5'ini de esnafın kendisinin karşıladığını belirtti. Ergün sözlerini söyle sürdürdü:

''Diyelim ki bugün itibariyle Hazine 100 milyon lira esnafın faizini ödüyorsa kredi faizlerini yüzde 10 düşürüyor. Yüzde 5'ini Hazine, yüzde 5'ini de esnafın kendisi karşılayacak. Aslında bu faiz indirimi Hazine'nin de yükünü indirmiş oluyor. Yani Hazine'nin yükünü 100 sayarsak, 80'e düşüyor Hazine'nin yükü. Ama aynı zamanda esnafın yükü de düşüyor. Esnaf yüzde 6,5 faiz öderken yüzde 5 faiz ödeme imkanına sahip olacak. Şimdi biz KOSGEB vasıtasıyla ilave destekler de getiriyoruz zaman içerisinde belli konjonktürlerde bu yüzde 5'i de esnafın ödemeyeceği bazı programlar uyguladığımızda esnaf faizsiz kredi kullanmış olacak. Yani 4 yıl vadeli faizsiz bir kredi imkanına sahip olacak. Bu uygulama bizim esnafla ilgili Başbakanımızın açıkladığı Esnaf Strateji Değişim, Dönüşüm, Destek Belgesi'nin önemli unsurlarından biriydi: Gerçekleşmiş oldu. Hem esnafın krediye erişimini kolaylaştırmış olduk faizleri indirerek, hem de esnaf Halk Bankası'ndan 50 bin liraya kadar kredi kullanabiliyordu. Şimdi 100 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. Artı bir de bunu faizsiz olarak kullanabilecek. Yüzde 5 faizli belli projeler için KOSGEB vasıtasıyla proje destekleri veriyoruz. O destekleri verdiğimizde bu faizler KOSGEB vasıtasıyla bankaya ödeneceği için esnaf bunu ödememiş olacak ve faizsiz krediyi de belli projeler için kullanmış olacak.''

Bakan Ergün, bu konudaki uygulamanın ise 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir