KOBİ'nin sesi 250'nci sayıya ulaştı

Küresel krizin en fırtınalı günlerinde, girişimcilerin sesi olmak için yola çıktık. 16 Ocak 2009 tarihinde yayınlanan ilk sayımızın üzerinden 250 hafta, yani 5 yıl geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün, Türkiye’de ‘şirket gazetesi’ niteliğinde çıkan ilk yayın olmanın sorumluluğunu ve keyfini yaşamaya devam ediyoruz.  Sizler şevkle üretmeyi sürdürdünüz, biz de gururla başarılarınızı duyuruyoruz. Haberlerini yayınladığımız girişimciler de yayınımızın ardından yaşadıklarını bizlerle paylaştılar:

ANTALYA’DAN…

“Üretim kapisetimz arttı, ek bir tesis daha açtık”

Karides Evi şirketi kurucusu Timur Eker, “KOBİDEN’de yayımlanan haberimizin çok fazla etkisini gördük. Bu yazı, meraklıların bizi keşfetmesine neden oldu. Türkiye’de böyle ürünlerde varmış diye çok arayan oldu. Bu durum işlerimizde ve cirolarımızın artışına yansıdı. Şu anda 100 bin üretim kapasitesine ulaştık. Aynı zaman da ek yer kurduk”

 

tahir-denizli-003.jpg“Taş Kütüphanesi, yoğun bir ilgiyle karşılaştı”

Taş Kütüphanesi Genel Müdürü Tahir Denizli: “Haberimiz sayesinde 15’e yakın dergi ve gazete bizimle röportaj yaptı. Mermer sektöründe faaliyet gösteren firmalar taş kütüphanesinin ne zaman açılacağını ve ürün numunelerini göndermek istediğini söylediler. Bunu söyleyenler de firma çalışanları değil, büyük mermer firmalarının sahipleriydi. İş dünyası üzerinde DÜNYA Gazetesi’nin etkisi biliyordum. Fakat bu haber sayesinde ve geri dönüşlerden dolayı daha da iyi anladım. Hatta şehir dışı ziyaretlerimiz esnasında Diyarbakır’da faaliyet gösteren bir mermer firması, firmamızı Dünya Gazetesi’nde çıkan haber sayesinde bildiğini ve numune taş örneklerini göndermek istediğini söyledi”

 

 

“İhracatın Yıldızları Yarışması’nda birinci olduk”

selami-gokgol-001.jpg

Mira Canlı Hayvan Böcekçilik Şirketi sahibi Selami Gökgöl, “Haberden sonra bizi de arayan soran çok oldu.  Daha çok böyle bir işin olduğunu duyup nasıl yapıldığını merak edenler aradı. Ceplerinde 10 bin, 20 bin olanlar bu işi evlerinin bir köşesinde yapmak istediklerini söylediler. Biz de onlara bu işin bu denli küçük yatırımlarla yapılmadığını ve çok zahmet gerektirdiğini söyledik. Şu anda bizim yatırımımız 1 Milyon TL’yi buldu. Biz bu haber sayesinde Türkiye’de böyle bir işin yapıldığını herkese duyurmuş olduk. Aynı zamanda 2010 yılında Dünya Gazetesi’nin düzenlediği İhracatın Yıldızları yarışmasında ikinci olduk”

 

 

 

BURSA'DAN...

[PAGE]

BURSA’DAN…

erengezgin.jpg

“Müşteri sayımızda artış oldu”

Yüksek Mimar Çelik Erengezgin: “Dünya ile Dost Enerji Mimarlığı projesi” kapsamında gerçekleştirdiğimiz Modül Güneş Evi’nin tanıtıldığı ve hayata geçirmeyi planladığımız kendi enerjisini üretebilen konut projemizin duyurulduğu ‘Ev yapımı enerji dönemi’ başlıklı haberin yayımlanmasının ardından güneş evi sahibi olmak isteyen çok sayıda müşteri geldi. Modül Güneş Evimi ziyaret edip, Hasanağa bölgesinde 54 dairelik planladığımız ekolojik toplu konut projesinde ben de olmak istiyorum diyerek iletişim bilgilerini bıraktı. Tüm enerjisini üretebilen, özel tasarımı ile dünyada da ilk uygulamalardan biri olacak olan ve ev sahiplerine kendi katında sebze yetiştirme imkanı sunulan, seralı ve gerçek bahçeli apartman dairelerine sahip bu projenin ilk adımını 2014’ün Ocak ayında atmayı planlıyoruz.

 

"Uludağ Üniversitesi tarafından birincilik ödülüne layık görüldüm”

oztahtali.jpg

Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztahtalı: “’Kaza eseri ‘felç’i önleyecek icat’ başlığıyla tanıtılan Proneckt projesi ile Uludağ Üniversitesi’nce düzenlenen Akademik Ödülleri’nin Patent kategorisinde birincilik ödülü aldım. Buluşun prototipini yapabilmek için UÜ'de bir Ar-Ge şirketi kurmaya karar verdim. İlgi çok fakat hadi üretelim diyen şimdilik yok. Çeşitli görüşmeler yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bir iki görüşmemiz daha olacak. Projenin bir an önce ticarileşmesini istiyorum. Geçtiğimiz ay “Proneck” in yenilikleriyle birlikte Avrupa Patent Birliği’ne yeniden Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) başvurusunu yaptık.”

 

“Kuzey Irak pazarından oldukça geniş pay aldık”

AES Elektronik ve Makine San Ticaret Limited Şirketi Mali İşler Müdürü Gökhan Bektaş: “2,5 dakikada bir kapı” başlıklı haber ile tanıtılan Matadoor makinemiz ve “El oymacılığı makineye taşındı” başlıklı haberde bahsedilen Master 5x makinelerimiz ile alakalı müşteri portföyümüzü genişlettik. Daha önce böyle bir alanda üretim yapılmadığını düşünen pek çok firma, haberleri okuduktan sonra, bu ürünü siz yapıyormuşsunuz diyerek bizi aradı, fiyat aldı. Önceleri ihtiyaçlarının olmadığını düşündükleri makinelerin aslında temel ihtiyaçları olduğunun farkında vardılar. Özellikle kapı sektörüne hitap eden ve 2,5 dakikada bir kapı üretilmesini sağlayan Matadoor ürününün bir üst seviyesini geliştiriyoruz. 2014’te 2 dakikada 1 kapı imalatı yapabilecek yeni hatlar üreteceğiz. Öte yandan ihracatta da yeni pazarlar oluşturduk. Matadoor üretimini ağırlıklı iç piyasaya yönelik gerçekleştirirken Kuzey Irak pazarından oldukça geniş bir pay aldık.

ERZURUM’DAN…

[PAGE]

ERZURUM’DAN…

limon.jpg

“Yeni iş bağlantıları yapmaya başladık”

Limdaş Havalandırma Genel Müdürü Halil Limon: “Haberimin yayınlanmasının ardından bir telefon trafiği ile karşı karşıya kaldım. Ayrıca tebrik mesajları da almaya başladım. Bu sayede batıdan da insanların Limdaş’ı tanıdıklarını görmüş olduk. İş bağlantıları yaptık. Ayrıca, ürün satmak isteyenlerle de tanışmış olduk. Kısacası olumlu gelişmelerden dolayı Dünya Gazetesine teşekkür ederim.”

 

 

“Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan davet aldık”

avci.jpg

Gökkuşağı Yapı Sistemleri Genel Müdürü Cemal Avcı: “KOBİDEN’deki haberimizin hemen ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan davet aldık ve bakanlık yetkilileri ile görüşme yaptık.  Bize Iğdır Üniversitesi ile ortaklaşa çalışmayı önerdiler. Biz de kabul ettik. Proje çalışmamız halen devam ediyor.  Bunun yanında iş bağlantıları oldu. Biz de bu bağlantılarla kapasitemizi artırıyoruz. Kısacası bizimle ilgili haberin KOBİDEN’de yer alması bize ciddi bir fayda sağladı.”

 

 

 

İZMİR’DEN…

[PAGE]

İZMİR’DEN…

tuncer-sigali.jpg

“Türkiye’nin hiç ummadığım yerlerinden telefonlar aldım”

Teknobim Limited Şirketi sahibi Tuncer Sigalı, “Nano teknoloji ile ilgili çalışmalarımızı anlatan haber geçtiğimiz nisan ayında KOBİDEN’de yer aldı. Daha önce de bazı yayın organlarında çalışmalarımızı anlatmıştım ama hiçbiri benim anlattıklarımı algılayamadığı için söz konusu haberde çalışmalarımız doğru yansıtamamıştı. Ekonominin içinden gelen bir yayın organı olarak DÜNYA, bu anlamda da farkını ortaya koydu.  Haber yayınlandıktan sonra Türkiye’nin hiç ummadığım bölgelerinden telefonlar gelmeye başladı. Açıkçası DÜNYA’nın bu kadar etkili olduğu düşünmüyordum. Ürünlerimizle ilgili bilgiler aldılar, nasıl edinebileceklerini sordular. Biz şu an laboratuar bazında üretim yaptığımız için Ar-Ge ağırlıklı çalışıyoruz. Bunları üretecek sanayi tesislerini kuracak yatırımcı gerekiyor. Bu anlamda görüşmelerimiz sürüyor. KOBİ’den’in desteğini arkamızda hissetmek güzel.”

 

“KOBİDEN farkındalığımızı artırdı”kobiden-aylin.jpg

Yem katkı maddelerinin yurtiçinde üretimini yapmak için KOSGEB desteğiyle kendi şirketini kuran Ziraat Mühendisi Aylin Şensabah: “Haberimiz sayesinde işletmemizin farkındalığı gerek yeni müşteriler, gerek yurtdışı fuar organizasyon firmaları açısından gerekse bankalar nezdinde oldukça arttı. Bu sayede bankaların işletmemizi daha yakından izlemek ve bizimle çalışmak için talepleri oldu. Bu taleplerden bir ikisini değerlendirerek işletmemize yeni bir makine, pazarlama için bir araç temin ettik. Bunun yanı sıra yurtdışından temsilcilik aldığımız firmadan ise hammadde ithalatı yaptık. Yurtdışı fuar organizasyon firmaları bizi aradı. Şirket olarak yurt dışı fuarlara katılmayı arzu ediyorduk fakat biraz daha zamanı var diye düşünüyorduk. Gösterdikleri kolaylıklar neticesinde bir yurtdışı ihtisas fuarına katılmak için sözleşmemizi imzaladık. İnanıyoruz ki bu fuar işletmemize birçok yurtdışı müşteri kazandıracak. Yurtdışı bağlantılarımıza gazetedeki haberimizle ilgili bilgi vererek sektörde bir yer edinme çabamızı da ifade etmiş olduk. Ayrıca çeşitli üniversitelerle yeni ürün geliştirme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde portföyümüze 2 yeni ürün daha ilave ettik. Elbette çıkış noktamız KOSGEB’in kadın girişimci desteğiydi. Bu sayede yıllardır arzu ettiğimiz üretici olma hayallerimize kavuşmuş olduk. Şimdi hedeflerimizi büyütüyor kendi fabrikamızı yapmak istiyoruz. Faydalanabileceğimiz destekleri araştırıyor bu sayede de işletmemizde birkaç kişiye daha iş imkanı hedefliyoruz.”

MERSİN’DEN…

[PAGE]

MERSİN’DEN…

neyzen.jpg

“İhracatı Teşvik Ödülü aldım”

Mesti Hayal Ney Üretim Merkezi Sahibi Hayali Neyzen: “KOBİDEN’de haberimizin yayınlanması sonrasında önce Dünya Gazetesi tarafından fark edildim. Bunun sonunda da İhracatı Teşvik Ödülü almaya hak kazandım. Ardından hem KOBİ’den de yapılan haberimin hem de aldığım ödülle ilgili haberin internette yayınlanmasıyla dikkatleri daha çok çekmeye başladım. Şehir içi ve dışındaki tanıdıklarımdan tebrikler aldım ve bu yıl haberlerin etkisi oldu mu bilmem ama Türkiye genelinde bayilikler vermeye başladım.”

 

 

 

 

"KOBİDEN’de yayımlanan haberim sürekli yanımda"kayhan.jpg

Mersin’de kredi danışmanlığı hizmeti veren Kayhan Danışmanlık Genel Müdürü Mustafa Kayhan: “KOBİ’dende yayımlanan haberim sürekli yanımda. İş görüşmelerimde ciddiyet getiriyor. Ayrıca bu haberlerin internette yayınlanması da önemli. Çünkü bu sayede Ankara’dan bir şirketle ortaklık kurdum. Ankara merkezli bir denetim ve yeminli mali müşavirlik yapan firma bize ortaklık teklifi yaptı. İnternetten yaptığı araştırmalar sonucu bize ulaştığını söyledi. Bu şekilde Türkiye geneline açılma imkanı yakaladım.”

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan GÜLDAĞ'ın mesajı

[PAGE]

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan GÜLDAĞ'ın mesajı

Kobiden’in 250. sayısı… 
Dile kolay… 
250 hafta demek bu… 
Neredeyse 5 yıl… 
Bu beş yılda kobiden’in temel hedefi en girişimci kent ve şirketlerimizi tüm Türkiye’nin, iş ve ekonomi dünyasının, kamuoyunun gündemine taşımaktı… 
Faaliyetlerini, başarılarını tüm ülkenin gündemine taşımanın yanı sıra onlar için bir ‘platform’ oluşturmaktı… 
Kendi aralarında bir iş, bir iletişim platformu olabilmekti… 

Tabii, kobiden’in bu işlevleri yerine getirip getiremediğinin değerlendirmesi size ait… 
En doğru değerlendirmeyi siz okurlarımız yapacaksınız… 
Sadece bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyorum: 

Kobiden 16 Ocak 2009 tarihinde yayına başladı… 
O tarihten bugüne 6 bin KOBİ’ye ilişkin haber yayınladı… 
Araştırma Servisi’mizin hazırladığı tam 146 kent dosyası kobiden’de yer aldı… 
Ve girişimcilik ile ilgilenenlerin her gün bakmayı bir alışkanlık haline getirdiği kobiden.com’da bugüne kadar 35 binin üzerinde haber verdik… 

Geçen hafta Kayseri’deydik… 
Kayseri Ticaret Odası’nın düzenlediği bir etkinlik için… 
Oda’nın girişinde bir cümle dikkatimi çekti: 

“Girişimci milletin efendisidir!” 

kobiden’in girişimcilere yaklaşımının altında da bu felsefe yatıyor… 
Çünkü bu ülkenin geleceğinin girişimciliğin gelişmesine bağlı olduğuna… 
Bu ülkeye bugün olduğu gibi yarın da asıl dinamizmini sağlayanların girişimciler olduğuna inanıyoruz… 

Bu ülkenin girişimcilere ihtiyacı var… 
Çünkü girişimcilik pek çok şeyin panzehiri… 
Kötümserliğin, korkaklığın, tembelliğin… 
Mazeret ve bahane üretmenin… 
Buna karşın birçok konuda Türkiye’nin umudu girişimciler… 
En başta da gençlerin… 
İş olanaklarının giderek daraldığı bir dünyada gençler, ya bir girişimcinin liderliğinde hayatını şekillendirecek ya da kendisi girişimci olacak… 
Başka şansı yok! 

Türkiye’nin umudu girişimcilere destek vermemiz gerekiyor… 
Bununla sadece ‘akçeli’ destekleri kastetmiyoruz… 
Sadece ilgili bürokrasiyi de… 
Tabii ki, girişimciliği teşvik edip büyütecek parasal teşvikler de önemli… 
Tabii ki, bürokrasinin girişimcilere gereken kolaylığı göstermesi hayati… 
Ancak, yeterli değil… 
Girişimciliği bir bütün olarak yüceltmemiz gerekiyor… 
Girişimciliği toplumun bütün kesimleri desteklemeli… 
Girişimciler, hayırseverler gibi saygı ve itibar görmeli…

250’nci sayı için bu yazıyı yazarken düşündüm de, kobiden’in kendisi de bir girişimcilik ürünü… 
Doğrusunu söylemek gerekirse, yayınlanması kolay olmadı… 
Çalışmalara başladığımızda, maliyet unsuru başta olmak üzere pek çok sorun karşımıza çıktı… 
Bu sorunlar karşısında bizim yaklaşımımız hizmet vermeye çalıştığımız girişimcileri örnek aldık… 
“Herhangi bir işte risk göremiyorsanız, o işe hiç başlamayın” der bir girişimcilik öğüdü… 
Riskler hep var… 
Arada bir yol kazaları da olabiliyor… 
Önemli olan her seferinde çözüm yolunu bulmak…
Ve ne olursa olsun, tüm olumsuzluklara, engellere, risklere rağmen girişimcilikten hiçbir zaman vazgeçmemek… 

İbni Haldun, bundan 600 yıl önce “husumete kadir, hesap-kitapta mahir…” 
diye tarif etmiş girişimciyi… 
Yani cesaret sahibi ve iş bilir bir kişi olarak… 
Geçen yüzyılda ‘ekonominin peygamberi’ olarak nitelenen John Maynard Keynes’in de özel sektör ve girişimcilik ile ilgili söyledikleri de bizce aynen İbni Haldun gibi geçerli… 
Özel sektörün temelinde kendiliğinden gelen bir cesaret duygusu, bir gözü karalık ve eser yaratma güdüsü” olduğunun altını çiziyor Keynes ve “Eğer işteki şevk ve heyecan sönerse ve içten gelen iyimserlik yok olursa, girişimci kararlarını matematik beklentilere göre verir. Bunun sonu ise şirketin hayatiyetini kaybetmesi ve ölmesidir…”

Kobiden o şevkin ölmemesi, aksine hep diri tutulması ve canlandırılması için sizlerle beraber olmaya kararlı…
Sizin başarılarınız, bizim de başarımız demek…
Dahası Türkiye’nin başarısı demek… 
Hep birlikte nice 250’nci sayılara…

Bu konularda ilginizi çekebilir