KOBİ’ler için online pazarlama

Zeki YÜKSEKBİLGİLİ / İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu hafta içerisinde eğitimlerim dolayısıyla birçok KOBİ sahibi ile bir araya gelme şansım oldu. Farklı illerde bir araya geldiğim KOBİ patronlarının derdi hep aynıydı; “kar oranları sürekli düşüyor”. Evet, çok haklılar, karlar sürekli düşüyor. Yeni ekonomi dediğimiz, belki de ekonomideki birçok temel kuramı sorgulatan dönemin içerisindeyiz. Bu dönemin temel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

- Artık ürünler ve hizmetler için çok fazla rakip var,

- Artık satıcıların sayısı çok fazla,

- Artık rekabetin olmadığı bir alan yok,


- Artık fiyatlar eskisine göre çok düşük..

İşte bu temel değişimler sebebiyle tüm işletmeler artık pazarlamaya daha fazla önem vermeye başladılar. Tam da bu noktada önemli bir fark ortaya çıktı; pazarlama yapma yeteneği ve maddi imkânına sahip olan firmalar ve diğerleri…
Bu gün, ortalamanın üzerinde büyüklüğe sahip işletmeler gerek maddi imkânlara sahip olduklarından gerekse pazarlama yapabilecek insan kaynaklarına ulaşabildiklerinden ciddi bir rekabet avantajına sahipler, üstelik bu rekabet avantajını da çok etkin kullanıyorlar. Peki, bu pazarlama yapma yeteneği ve maddi imkâna sahip olmayan küçük işletmeler nasıl pazarlama yapacak?

Tam bu noktada, belki de tüm şartları eşitleyen harika bir mecra devreye giriyor; internet. Geleneksel kanalarda (TV, gazete, dergi, billboard…) reklam yapabilmek çok pahalı. Üstelik ciddi bir deneyim de istiyor. Hem medya oluşturmayı bileceksin, hem medya satın almayı bileceksin hem de medya planlamayı bileceksin. Fakat internet, doğru kullanıldığında bu maddi imkânları olmayan küçük işletmelere de mükemmel olanaklar sunuyor. Bir ulusal marka kadar TV reklamı yapmak bir KOBİ için imkânsızken, aynı KOBİ interneti doğru kullandığında en büyük ulusal firma kadar ses çıkartabiliyor. 

Yazının devamında bu konuda en temelde yapılması gerekenleri anlatmaya çalışacağım:

1- Web sitenizi bulunabilir yaptırmak

Bir web sitenizin olması harika ama hedef kitleniz bu web sitenizden haberdar değilse bu hiçbir işe yaramayacaktır. Bu gün artık web sitesinin görselleri ve içerisindekilerden çok daha önemli iki konu var;

a) Web sitenizin görünürlüğü: Web sitenizin arama sonucunda arama yapan kişilerin karşısına çıkması en değerli pazarlama aracıdır. Örneğin Konya’da faaliyet gösteren bir plastik kalıp üreticisinin ‘plastik kalıp’ araması sonucunda ön sıralarda çıkması o firmaya müthiş bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Bunun için web sitenizi yaptırırken arama motoru optimizasyonu yaptırın. Aynı şekilde doğu anahtar kelimeleri bulun ve sitenize yerleştirin. Çok fazla anahtar kelime değil, sizin işinize yarayacak ve sizin hedef kitlenize uygun anahtar kelimeleri seçin.

b) Web sitenizin uyumluluğu: Web sitenizin ziyaretçilerinin önemli bir kısmı muhakkak sizi telefonlarından ziyaret eden mobil kullanıcılar olacaktır. Dolayısıyla eğer web siteniz mobil cihazlar ile görüntülenmeye uygun değilse, bu ziyaretçilerin çok azına kendinizi anlatabileceksiniz demektir. Web sitenizi hazırlatırken muhakkak mobil kullanıma göre optimize ettirin. 

2- Sizin uzmanlığınızı anlatan bir blog açmak

Bir web sitesinin hazırlanması, tasarlanması, arama motoru optimizasyonu yapılması, mobil kanallara uyumlu hale getirilmesi birer uzmanlık faaliyetidir. Ama bir blog açarak bunların hepsinin ve daha fazlasının gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Blog altyapısı genelde wordpress üzerine kurulmuştur. Wordpress ile bir blog açtığınızda, belirttiğim tüm fonksiyonlar hazır olarak gelir. Sizin yapmanız gereken, uzmanlık alanınızla ilgili düzenli olarak yazılar yazmak olacaktır. Eğer yazdığınız yazılar, verdiğiniz bilgiler hedef kitleniz için yeterince ilgi çekici ve önemliyse sizi takip edeceklerdir. Örneğin benim pazarlama konusunda fikirlerimi paylaştığım bloğum Pazarlama Canavarı her gün en az 1000 kişi tarafından ziyaret ediliyor. Google’da “pazarlama” terimi ile arama yaptığınızda ilk sayfada karşınıza Pazarlama Canavarı muhakkak çıkıyor. Bu yüzden ürünleriniz, hizmetleriniz, uzmanlık alanlarınız ile ilgili düzenli paylaşım yapmaya özen gösterin. Göreceksiniz gerisini bloğunuz halledecek. 

3- İşyerinizi haritalara kaydetmek

Bu gün birçok kişi aramalarını yaparken Google, Yandex gibi haritalar zerinden arama yapıyor, arama yaptığı yeri buluyor. Bu yüzden işletmenizin bu haritalarda yer alması çok önemli. Aslında bu işlem tamamen ücretsiz ama ben yapamam derseniz 100 TL gibi bir fiyatlara hem Google, Yandex, Bing haritalarına hem de navigasyon haritalarına kaydınızı yaptırabileceğin birçok firma var. İnternette kısa bir arama ile bu firmalara ulaşabilirsiniz.

Bu en basit tavsiyeleri hızlı bir şekilde yaparak pazarlama konusunda iyi, etkili bir başlangıç yapabilirsiniz. Kolay gelsin…