Koç denizaltılara stratejik tedarikçi oldu
Grup Ultra Electronics Sonar Systems ile Havadan Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltıları için torpido karşı tedbir sistemleri geliştirecek.
İSTANBUL - Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, Ultra Electronics Sonar Systems ile işbirliğine giderek Deniz Kuvvetleri'nin Gölcük Tersanesi'nde inşa edilecek Türkiye'nin "Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltıları" için stratejik tedarikçilerinden biri oldu.
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, Türkiye'nin ilk "Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltıları" projesi için, Ultra Electronics'den en gelişmiş torpido karşı tedbir sistemlerini teknoloji transferi yaparak, yüksek milli katkıyla denizaltılara entegre edecek.
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, proje kapsamında; sonoboy ve torpido karşı tedbir sistemlerinde dünya lideri olan Ultra Electronics Sonar Systems ile işbirliğine gitti. Ultra Electronics'ten en gelişmiş torpido karşı tedbir sistemlerini teknoloji transferi yaparak denizaltılara entegre edecek Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, projenin detayları ve Ultra Electronics ile yaptığı işbirliğinin çerçevesini, düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuyla paylaştı.
Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Ultra Electronics ile yaptıkları anlaşma ile Türkiye'nin ilk Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltılarına Türkiye'nin en yüksek teknolojiye sahip güvenilir ve etkin ilk torpido karşı tedbir sistemini yerleştireceklerini söyledi.
Nalbantoğlu, stratejik tedarikçilerinden biri oldukları projede en yüksek oranda milli katkı kullanıldığını ifade ederek, "Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri şirketimiz, Ultra Electronics Sonar Systems ile yaptığı işbirliği çerçevesinde, torpido karşı tedbir sistemlerini, teknoloji transferi yaparak, Savunma Sanayii Müsteşarlığının 'yerli katkı' vizyonu paralelinde, yüksek milli katkıyla denizaltılara entegre edecektir" dedi.
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri'nin bu proje ile Türkiye'nin su altı akustik sistemleri alanında uzmanlık merkezi olma hedefi doğrultusunda yüksek teknoloji ile yaşayan bir sistem temelinde know-how oluşturulması bağlamında çok büyük bir adım attığını dile getiren Nalbantoğlu, "Türkiye'de ilk kez bir torpido karşı tedbir sistemi doğrudan dış kaynaklı temin edilmek yerine içinde teknoloji transferi ve milli yazılımlar bulunacak bir iş ortaklığıyla geliştirilecektir ve üretilecek denizaltılar torpido tehdidine karşı en üstün savunma yeteneği ile donatılmış olacaktır. Bu alanda daha önce yapılmış benzerleriyle karşılaştırıldığında bu projede sektörün en yüksek milli katkılarından biri sağlanmış olacaktır" diye konuştu.
1 milyar dolarlık ihracaat beklentisi
Savunma Sanayii Müsteşarlığının, savunma sistem ihtiyaçlarının yurt içi karşılanma oranının ortalama yüzde 50'ye çıkarılması ve savunma sanayi ürün ve hizmet ihracatının 2011 yılında en az 1 milyar dolar olarak gerçekleştirilmesi hedefini hatırlatan Nalbantoğlu, hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik yıl içinde olumlu gelişmelerin yaşandığını vurguladı.
Nalbantoğlu, "Milli katkının maksimize edilmesi ve yerli teknolojilerin desteklenmesi vizyonu ile 2000'li yıllarda büyük hamleler yapan savunma sanayimiz, bu olumlu hamleler sonucu; Savunma Sanayii Müsteşarlığının 2010 faaliyet raporundan alınan verilere göre, savunma sanayisi şirketlerinin toplam cirosu 2010 yılında 2 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti. Savunma sektörünün 2010 yılında gösterdiği bu performans ile ihtiyaçların yurt içinden karşılanma oranı ise yüzde 52 mertebelerine ulaştı. Yine Savunma Sanayii Müsteşarlığının faaliyet raporundan alınan bilgilere göre, 2010 yılında toplam savunma ve havacılık ihracatı yaklaşık 853 milyon dolara; ARGE harcamaları ise 666 milyon dolara yükseldi" şeklinde konuştu.
İşbirliğimiz pekişti
Ultra Electronics Sonar Systems Üst Yöneticisi (CEO) Rakesh Sharma ise Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri ile torpido karşı tedbir sistemleri alanında işbirliği yapmış olmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Sharma, Ultra'nın, savunma sanayisinin diğer alanlarında olduğu gibi, su altı akustik sistemleri alanında da ileri teknoloji su üstü ve su altı torpido karşı tedbir sistemleri geliştirdiğini ve bunları pek çok başarılı projeye entegre ettiğini belirterek, bu çerçevede Türkiye'de, MİLGEM projesi kapsamında başarıyla yürüttükleri işbirliklerini bu proje ile pekiştirerek konumlarını güçlendirdiklerini kaydetti.
Türkiye'deki ekonomik gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sharma, "Türkiye kendi ayakları üzerinde durmaya başladı. Hükümetin 2000'li yıllardan beri uyguladığı politikalar meyvelerini vermeye başladı. Türkiye artık bölgesel bir güç olma yolunda ilerlemeye başladı" dedi.
Konuşmaların ardından, iki firma arasındaki işbirliği anlaşması, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri'ni temsilen Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu ve Ultra Electronics Sonar Systems Üst Yöneticisi (CEO) Rakesh Sharma tarafından imzalandı.