Koca kitabı DNA'ya sığdırdılar

Bilimadamları, bir kitaptaki tüm bilgileri DNA sarmalına dönüştürmeyi başardılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Harvard Üniversitesi'nden bir grup bilimadamı, 53 bin 426 kelimelik bir kitabı DNA sarmalına çevirmeyi başardı. 

 
Bilim dergisi Science'ta yayınlanan habere göre büyük miktarlardaki verinin DNA moleküllerinde depolanıp depolanamayacağını görmek için yapılan deney başarıyla sonuçlandı. Buna göre DNA, henüz proje aşamasındaki disk teknolojilerinin dahi ötesinde miktarlarda veri depolama kapasitesine sahip. 
 
Avantajlı ama çok pahalı
 
Habere göre verilerin DNA üzerinde depolanmasının iki önemli avantajı bulunuyor. Bunlardan ilki depolanan verinin binlerce yıl bozulmadan saklanmabilmesi. İkincisi ise DNA tüm hayatın kaynağı olduğu için gelecek nesiller tarafından okunamama ihtimalinin bulunmaması. 
 
Teknolojinin bazı dezavantajları da bulunuyor. Şimdilik çok yüksek maliyetli olan DNA'ya depolanan veri, sadece bir kez işlenebiliyor ve daha sonra değiştirilemiyor. 
 
Deoksiribonükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asit. Genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır. 
Bu konularda ilginizi çekebilir