Kod sistemi kalkıyor, 'grup sistemi' geliyor
Bakan Şimşek, sigaracılara da sert çıktı; "Alternatif yollar geliştiririz, uymak zorunda kalırlar" dedi.
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kod sisteminin kaldırılarak yerine daha etkin ve gelişmiş bir sistem olan "grup sistemi"nin getirileceğini açıkladı.
Şimşek, yeni özelge sistemi hakkında bilgi verdiği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Önümüzdeki haftalarda Türk vergi sistemi açısından oldukça önemli uygulamaları ve sistemleri de mükelleflerin hizmete sunacaklarını bildiren Şimşek, bu kapsamda, KDV iadelerinde etkinlik ve verimliliği artırarak, daha kısa sürede ve daha ayrıntılı denetime imkan sağlayan ve tamamen bilgi işlemi sistemi üzerinde çalışan "KDV İadesi Risk Analizi Modeli"nin hayata geçirileceğini kaydetti. Bakan Şimşek, kamuoyunda "kod sistemi" olarak adlandırılan sistemin kaldırılarak yerine daha etkin ve gelişmiş bir sistem olan "grup sistemi"nin getirileceğini bildirdi.
Kayıt dışı ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planının 2009 yılı gerçekleşmelerini kamuoyuna açıkladıktan sonra bu kapsamda sürekli bilgi ağı oluşturmak amacıyla hazırlanan "wwww.kayitliekonomiyegeçiş.gov.tr" internet sisteminin devreye gireceğini anlatan Şimşek, mükellefleri sahtecilik gibi alanlarda ve vergi yasalarına uyum konusunda değerlendirerek vergi kaçakçılığı konularında kısa sürede etkin mücadeleyi sağlayacak "mükellef karne sistemi"nin uygulamaya konulacağını söyledi.
Sigaracılara sert çıktı
Maliye Bakanı Şimşek, sigarada vergi artışı sonrası başlayan fiyat tartışmaları üzerine, güncelleme kararları ve öngörülen vergi miktarlarını sağlayacak her türlü düzenlemeyi yapacaklarını ve gerekirse nispi sisteme geçebileceklerini belirterek, "Hangi sektör olursa olsun bizim yaptığımız düzenlemelere uymak zorundalar" dedi.
Sigara üreticilerinin fiyat ayarlamaları konusundaki bir soru üzerine Şimşek, yeni yıla girerken bazı maktu vergileri güncellediklerini hatırlattı. Bu maktu vergileri enflasyon çerçevesinde güncellediklerini kaydeden Şimşek, "Bazılarını 2 yıldır güncellememişsek tabii ki güncelleme oranları geçen yılın enflasyon oranlarını aştı. Örneğin otoyol ve köprülerde olduğu gibi..." dedi.
Uygulamada bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Bizim verdiğimiz güncelleme kararları ve öngördüğümüz vergi miktarlarını karşılayacak her türlü düzenlemeyi yaparız. Ne gerekiyorsa yaparız. Onlar maktu sistemdeymiş. Biz maktu vergileri artırmışız. Uyum konusunda sorun yaratıyorlarsa nispi sisteme geçeriz, sistemi değiştiririz. Çok açık bir şekilde söylüyorum. Hangi sektör olursa olsun bizim yaptığımız düzenlemelere uymak zorundalar. Uymazlarsa biz alternatif yolları geliştiririz, uymak zorunda kalırlar.
Bizim bir gelir hedefimiz var, o gelir hedefini yakalayacağız. Gelir hedefimiz gerçekçi. Bunların tutturulması için de gerekli adım atılacaktır."
"Stopajla ilgili düzenlemeyi kısa sürede yapacağız"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin yerli ve yabancılara farklı oranlarda uygulanan stopaj düzenlemesini iptalinde gerekçeli kararını yayınladığını hatırlatarak, stopajla ilgili düzenlemeyi kısa sürede yapacaklarını söyledi.
Konutta KDV artışı olmayacak
Şimşek, 150 metre karenin altındaki konutlarda KDV artışı olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine de bu konuda bir çalışma yürütüldüğünü, ancak bunun KDV artışı değil, iade sisteminin gözden geçirilmesine ilişkin bir çalışma olduğunu ifade etti.
Özelgelerde elektronik dönem
Bakan Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında ise, yeni özelge (sadece başvuruyu yapan mükellefe yazı ile gönderilen cevap) sistemi hakkında bilgi verdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın diğer çağdaş vergi daireleri gibi "mükellef odaklı" çalışmayı kendisine ilke edindiğini belirten Şimşek, özelge sisteminin de bu çerçevede devreye sokulduğunu belirtti.
Mükellefin cevapsız kalan her sorusunun eksik ödenen vergi anlamına geldiğini ifade eden Şimşek, bu kapsamda mükelleflere her türlü teknik imkanı sağlayarak en kısa sürede doğru bilgiyi ulaştırma kararlılığında olduklarını vurguladı.
Yeni özelge sistemiyle, mükelleflerin yazılı doküman yoluyla yapmış oldukları bilgi ve izahat taleplerinin tamamen elektronik ortamda hazırlanarak cevaplandırılmasına imkan verecek bir yapının devreye girdiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
"Yılda yaklaşık 30 bin görüş istenen bu sistemde bundan böyle mükellefler doğrudan vergi dairesi başkanlıklarının bulunduğu illerde başkanlıklara, bulunmayan illerde ise defterdarlıklara başvuracaklar. Gelir İdaresi Başkanlığı merkezine doğrudan başvurma ortadan kaldırılmıştır.
Özelgenin hazırlanmasına ilişkin tüm süreç tamamen elektronik ortamda gerçekleşecektir. Verilen özelgeler mükellef isimleri gizli kalmak kaydıyla internet aracılığıyla konunun ilgililerine sunulacak ve böylece konu hakkında tam bir şeffaflık sağlanacak, kamuoyu aynı konuda görüş istemeksizin bilgi sahibi olacak.
Bir konuda ilk kez verilen her özelge, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki bir komisyondan geçecek ve böylece daha kapsamlı bir değerlendirme imkanı ortaya çıkacak. Sistem çok ciddi bir kontrol ve arşiv fonksiyonuna sahip olduğundan aynı konuda birbirinden farklı görüş ortaya çıkması engellenecek.
Çok az sayıda da olsa idarenin bir konuda görüş değişikliği olmuşsa bu husus ayrıntılı olarak açıklanacak ve özelgeler internette yayınlandığı için kamuoyu da bu değişiklikten haberdar olacak."