Kök hücre uygulaması birinci yılını doldurdu
TÜRKÖK’te bağışçı sayısı 137 bine ulaştı, hedef 500 bin.
ANKARA (DÜNYA) Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’ın birlikte başlattığı, kemik iliği nakli ihtiyacı olan hastalarla, gönüllü bağışçıları bir araya getiren Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinin (TÜRKÖK) faaliyete geçişinin birinci yılında bağışçı sayısı 137 bine ulaştı.
TÜRKÖK’ün birinci yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kök hücre bağışçı sayısında 137 bine ulaştıklarını belirtti ve 2017 yılı için belirlenen 250 bin kişilik hedefin yarısını şimdiden aştıklarını söyledi. Nihai hedef olan 500 bin bağışçı sayısına da 5 yıl içinde ulaşılacağının altını çizen Müezzinoğlu, toplumsal duyarlılığı en üst düzeye çıkarma sorumlulukları olduğunu bildirdi.
Kısa süre içinde Türkiye’nin dünya kemik iliği bankasına üyeliğinin de tamamlanacağı bilgisini veren Bakan Müezzinoğlu, artık Türk bağışçıların kök hücrelerinden dünyadaki herkesin yararlanabileceği gibi, Türk hastaların da diğer ülkelerdeki bağışçıların kök hücrelerinden yararlanabileceğini anlattı.
Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığının öncülük ve liderliğinde, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor bakanlıkları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, başta Türk Kızılayı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti olmak üzere toplumun sağlıklı yaşam bilincini yükseltebilmek adına önemli eylem planları hazırlandığını belirtti.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık:
Plazma ihtiyacını artık Kızılay karşılayacak
Kızılay’ın yeni başkanı Kerem Kınık, Kızılay olarak kök hücre projesinde yer almaktan da büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Hazırlıklarını sürdürdükleri plazma franksinasyon projesinde son noktaya gelindiği bilgisini veren Kınık, TBMM’de yasal düzenleme yapılmasının ardından Türkiye’de kan ürünlerinden elde edilecek ilaçlar için kurulacak olan fabrikanın plazmalarının artık Türk Kızılayı tarafından temin edileceğini söyledi. Projenin 2017 sonuna kadar hayata geçirilmiş olacağını dile getiren Kerem Kınık, “Kızılay sağlık bakanlığının kan ürünleri ihtiyacının ana çözüm ortağı olmaktan büyük onur duymaktadır” dedi.
Sağlık Bakanlığı ile birlikte halk sağlığı için çalışmaktan büyük onur duyduklarını belirten Kerem Kınık, 300 bin ünite olan kan bağışı miktarının 1.9 milyon üniteye çıkarılmasını büyük başarı olduğunu belirterek, önümüzdeki yıllara ilişkin 2.5 milyon ünite hedefi koyduklarını söyledi.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Nurullah Okumuş Türkiye’nin kemik iliği nakli sayılarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'dan sonra Avrupa'da 5’inci sırada yer aldığını söyledi.
Okumuş, burada akraba dışı bağışçıların sayısındaki artışın önemine işaret ederken, Türkiye’de yüzde 14 olan oranın, Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde yüzde 60’a kadar ulaştığı bilgisini verdi.
Sayıları 137 bine ulaşan bağışçılardan 88 bin 600 tanesinden doku tiplemesi yapıldığını ifade eden Okumuş, bugüne kadar 53 naklin gerçekleştiğini, 21 hastaya bu ay, 58 hastaya ise önümüzdeki aylarda nakil yapılacağını anlattı.
Programın sonunda, TÜRKÖK aracılığıyla nakil olan hasta ve yakınları ile bağışçılar da birer konuşma yaptılar.
Kızılay’ın yeni Başkanı Kınık göreve başladı
Öte yandan önceki gün yapılan Kızılay Genel Kurulu’nda bin 303 delegenin 707’sinin oyunu alarak başkan seçilen Kerem Kınık, Kızılay Başkanı sıfatıyla ilk toplantısına da katılmış oldu.
Kızılay’ın yeni yönetimi ise şu isimlerden oluştu:
Ayşegül Genç, İsmail Hakkı Turunç, Hüseyin Can, Naci Yorulmaz, Prof.Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Tuncay Kopuz, Ercan Tan, Sebahattin Tezdiğ, Cengiz Yurdabekçi, Ahmet İşgüzar.