Komisyon'da, Gül ve Erdoğan da gelsin talebi
Komisyon, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve raporun yazımı konusunu ele aldı. CHP'li üyeler, 27 Nisan bildirisiyle ilgili Gül, Erdoğan ve dönemin kuvvet komutanlarının, MHP'li üyeler ise Başbakan Erdoğan'ın dinlenmesini talep etti.
ANKARA - TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, 27 Nisan bildirisiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin kuvvet komutanlarının, MHP ise Erdoğan'ın dilenilmesini talep etti.
Komisyon, yapılan çalışmalar ve raporun yazımı konusunda, AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş'ın başkanlığında yaklaşık 3 saat süren toplantı yaptı.
Komisyon üyesi CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 27 Nisan bildirisiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve dönemin kuvvet komutanlarının da dinlenilmesini talep ettiklerini söyledi.
Komisyonun daha yapması gereken işler olduğunu ifade eden Toptaş, raporun 27 Kasım'da tamamlanması gerektiğini, ancak alt komisyon raporunun henüz yazılmadığını belirtti.
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de 12 Eylül döneminin tam olarak aydınlatılması için dönemin mağdurlarının dinlenilmesi gerektiğini dile getirdi ve komisyonda bu yönde talepte bulunduğunu kaydetti.
Çelebi, dinledikleri çok sayıda kişinin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i suçlayan beyanlarda bulunduğunu da anlatarak, Demirel'i iddialara diyeceklerini sormak için ikinci kez dinleme gereği doğduğunu savundu.
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı dinlediklerini anımsatarak, komisyonda, bir tarafı dinlediklerini, bunun diğer tarafının Başbakan olduğunu dile getirdiklerini ifade etti.
Şeker, "Her ne kadar muhtıra demiyorlarsa da ben Büyükanıt'ı okudum, bu resmen bal gibi muhtıra. Bununla ilgili dinlememiz gerektiğini söyledik. Metni, Başbakan'a, Hükümet'e yazmışlar. Başbakan'ın gelip gelmeyeceği, kendisine ait bir şey. Komisyonun üyesi olarak, tarihe ışık tutmak istiyorsak, Türkiye'de darbelerle, demokratik süreçleri engelleyen yapılanmalarla ilgili bir şey ortaya çıkarmak istiyorsak, Başbakan'ın da bildiği varsa, söylemek zorunda" diye konuştu.
Türkiye'de bir daha darbe olmaması, demokrasinin kesintiye uğramaması için uğraştıklarını, hedeflerinin bu olduğunu ifade eden Şeker, "Nerede yanlış yapıldı, bunu da öğrenmek istiyoruz. Bu konuda da Sayın Başbakan'ın çok ciddi söyleyeceği şeyler olduğuna inanıyoruz" dedi.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de komisyona Başbakan Erdoğan'ın dinlenmesi teklifinde bulunduğunu belirtti.
Yeniçeri, 27 Nisan'da Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan metnin "muhtıra" olduğunu ifade ederek, "Yaşar Büyükanıt'ı dinledik. Muhtıranın bir tarafını dinlemiş olduk, diğer tarafını da dinlememiz gerekir" dedi.
Yeniçeri, komisyonun Erdoğan'ın dinlenmesine karar vermemesi halinde, muhalefet şerhi koyacağını da söyledi.
Komisyonun, talepleri değerlendirmek üzere 14 Kasım Çarşamba günü tekrar toplanacağı belirtildi.