Komutanlar ifade vermiyor
Balyoz eylem planı kapsamında gözaltına alınan Çetin Doğan susma hakkını kullanacak, İbrahim Fırtına da ifade vermeyecek
İSTANBUL - Balyoz eylem Planı iddiaları soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkili hakkındaki 'yakalama' ve 'gözaltına alınma' kararlarına itiraz etti.
Avukat Ersöz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede, müvekkilinin dün İstanbul'daki evi ve Bodrum'daki yazlığında yapılan aramaların ardından hazırlanan tutanağa, 'Yapılan aramada, başka herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanılmaması üzerine arama aynı gün saat 16.20'de sona ermiştir' ibaresinin yazıldığını öne sürdü.
Dilekçesinde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yargıcı tarafından verilen 'arama ve el koyma kararı'nda, müvekkiliyle ilgili olarak 'yakalama' hükmünün bulunmadığını iddia eden Ersöz, arama sırasında görevlendirilen savcının talimatı ile müvekkilinin yakalanmasının istenildiğini savundu.
Ersöz, dilekçesinde, 'Arama ve el koyma kararında', yakalamaya ilişkin bir ibare bulunmadığı yönündeki itirazları üzerine savcının, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Şubatta alınan, ''Eldeki delillerle birlikte aramalarda çıkacak yeni delillerin de bulunması durumunda CMK 90. maddesinde belirtilen yetki gereğince şüpheliler hakkında yakalama işleminin gerçekleştirilmesi'' kararının kendilerine bildirildiğini ifade ederek, buna yaptıkları itiraz üzerine savcılığın 22 Şubat saat 18.18'de yeni bir yazılı emirle Doğan'ın yakalanmasını kolluk güçlerine emrettiğini iddia etti.
Dilekçesinde, 22 Şubatta saat 16.20'den 18.18'e kadar geçen 2 saatlik süre zarfında müvekkilinin hukuki ve fiili durumunda meydana gelen değişikliğin söz konusu yakalama emrinin gerekçesinde gösterilmediğini belirten Ersöz, hukuki ve fiili şartları oluşmadan uygulanan yakalama tedbirinin kaldırılarak müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.
Bu arada, Ersöz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, emniyette bulunan müvekkili emekli Orgeneral Doğan'ın henüz sorgusunun yapılmadığını ve susma haklarını kullanacaklarını bildirdi.
Fırtına da ifade vermeyecek
Gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Atilla Hekimoğlu da müvekkilinin ifade vermeyeceğini açıkladı
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde müvekkili Fırtına ile görüşen Hekimoğlu, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Müvekkilimin sağlık durumu iyi. Burada tek başına bir odada tutuluyor. Ancak burada hukuki hiçbir işlem yapılmıyor" dedi.
Hekimoğlu, Adalet Bakanlığının 2006 yılında devlet memurlarının yargılanması ile ilgili bir genelge çıkarttığını belirterek, "Müvekkilim burada ifade vermeyecek. Polisin ifade alması genelgeye göre mümkün değil. İbrahim Fırtına'nın soruşturması, kuvvet komutanlığı yapmış olması itibariyle, ancak başsavcılar tarafından yürütülebilir. İfadesini başsavcılar alabilir. Emniyet Müdürlüğünde fuzuli yere tutulmaktadır. Burası otel gibi kullanılacak, burada ifade vermeyecek" diye konuştu.
Atilla Hekimoğlu, 'suçlamalar konusunda müvekkiline ve kendisine bir şey söylenmediğini' ifade ederek, "Fırtına'nın en kısa sürede adliyeye sevk edilmesini bekliyoruz" dedi.
Komutanların emniyetteki işlemleri sürüyor
Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kişinin emniyetteki işlemleri ise sürüyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden emekli astsubay Arif Şener'e İstanbul Organize Şube Müdürlüğündeki sorgusu sırasında 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nda geçtiği öne sürülen bazı metinlerin sorulduğu, Şener'in susma hakkını kullanmadığı ve alınan ifadesinin tamamlandığı belirtildi.
Gözaltında bulunan şüpheliler arasında yer alan eski İstanbul Merkez Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü emekli Albay Kubilay Aktaş ile birlikte bazı kişilerin işlemlerinin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Tuğgeneral Baki Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin işlemlerinin ise Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde devam ettiği öğrenildi.
Haklarında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince arama ve yakalama kararları çıkartılan bazı şüphelilerin, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla gözaltına alındıkları ifade edildi.
Emekli bazı komutanların henüz ifadelerinin alınmadığı, ancak emniyette mülakat şeklindeki konuşmaların gerçekleştiği, yarın Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilebilecekleri belirtildi.
Öte yandan, soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı muvazzaf subayların da İstanbul Merkez Komutanlığında tutulduğu kaydedildi.
Askerlere 80 sayfadan oluşan soru soruldu
Bu arada Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen emekli askerlere 80 sayfadan oluşan soru yöneltildiği açıklandı.
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar tarafından sorgulanan şüphelilere sorulan sorular arasında 'Camilere saldırı planları, 1. Ordu Komutanlığının sorumluluk alanı ve basında yer alan planlarda geçen bilgilerden haberdar olup olmadıkları ve planla ilgili söz konusu seminere katılıp katılmadıkları' da bulunuyor.