Konutların sadece 3,5 milyonu sigortalı

Deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkiye'deki konutların yalnızca yüzde 26'sı depreme karşı sigortalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MALATYA - Yüzde 98'i farklı oranlarda deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkiye'deki 13 milyon konutun sadece 3,5 milyonunun depreme karşı sigortalı olduğu bildirildi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, yaptığı açıklamada, Türkiye topraklarının yüzde 98'inin farklı oranlarda deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

"10 yıl önce insanlar daha duyarlıydı"

Türkiye'de 10 yıl öncesine göre daha fazla kişinin depreme karşı sigorta yaptırdığını, ancak sigorta yapılmış konut sayısının riske göre yeterli olmadığını ifade eden Serdar, şu bilgiyi verdi:

"Türkiye'nin değişmez gerçeği olan depremle yaşamayı öğrenmek, depremden korunmaya yönelik önlemleri almak zorundayız. Bu önlemlerin başında da konutlarımızın, iş yerlerimizin depreme karşı dayanıklılığına dikkat etmek geliyor. Türkiye'de net istatistiki veriler olmamakla birlikte zorunlu deprem sigortası (ZDS) kapsamına giren konut sayısının yaklaşık 13 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bugün Türkiye'deki konutların yüzde 26'sı, yani yaklaşık 3,5 milyonu ZDS ile güvence altına alındı."

Duyarlılıkta Marmara başı çekiyor

Türkiye'deki ZDS'lilik oranının bölgelere göre farklılık gösterdiğine işaret eden Serdar, "Marmara Bölgesi yüzde 34'lük ZDS'lilik oranı ile başı çekerken, yüzde 33 ile İç Anadolu Bölgesi ikinci, yüzde 24 ile Ege Bölgesi üçüncü sırada yer alıyor. Bunları yüzde 19 ile Akdeniz, yüzde 16 ile Karadeniz, yüzde 12 ile Doğu Anadolu, yüzde 11 ile Güneydoğu Anadolu bölgeleri takip ediyor" dedi.

Sigortalı konut oranlarının il bazında incelendiğinde değişkenlik gösterdiğine dikkati çeken Serdar, en fazla sigortalı konutun bulunduğu kentin Ankara olduğunu kaydetti.

Serdar, "Yüzde 56 ile Ankara ilk sırada geliyor. Ankara'yı yüzde 52 ile Bolu, yüzde 45 ile Muğla, yüzde 40 ile Düzce, yüzde 37 ile Tekirdağ, yüzde 36 ile Sakarya, yüzde 34 ile de İstanbul takip ediyor" dedi.

Malatya'nın da 1. derece deprem bölgesinde olduğunu ifade eden Serdar, konutlarının yüzde 12'sinin sigortalı olan kentin yüzde 26 olan Türkiye ortalamasının da altında olduğuna vurgu yaptı.