Konya otomotiv sektörü desteklenmeli
Lütfi ŞİMŞEK / MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Yardımcısı
Konya otomotiv sektörü, ihracatın önünü açan lokomotif bir sektör konumunda. Marmara Bölgesi'nde oluşan yan sanayi girişimlerine Konya'nın da dahil olma mücadelesinin bir ürünü olan sektörümüz 80 değişik alandaki üretimi, bin kadar firması ile başı çeken sanayi dalı oldu. Özelleştirmenin ardından 750 çalışanla yıllık 350 traktör üretilen firmayı, 260 çalışanıyla ayda 450 traktör üreten bir konuma getiren TÜMOSAN'ın da kentte bulunması da Konya için ayrıca avantaj sağlamakta..
Konya otomotiv yan sanayii, ülkemizde imal edilen taşıt araçları için gerekli olan parçaların yüzde 80'ini karşılayabilecek düzeye geldi. Bugün Konya'da yaklaşık 500 milyon dolarlık yedek parça üretiliyor, firmaların yüzde 64,1'i doğrudan ve dolaylı olarak ihracat yapmakta. Üretilen malların büyük bir bölümü başta AB olmak üzere, Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu, Türk cumhuriyetlerine ihraç ediliyor. Firmalarımızın büyük bir bölümü otomotivde dünya devlerine parça sağlıyor. Bunların yüzde 30'u ihracat için zorunlu olan kalite belgelerine sahiptir. Üretim kalitesinin daha da artırılması ve belgeli üretici sayısının artması Konya otomotiv sanayii için çok önemlidir ve teşvik edilmelidir. Zorlandığı AR-GE ve kalite kontrol alanlarındaki yatırımlarda teşvik edilmeli, bu alanlarda ana sanayiden know-how transferi de cazip hale getirilmelidir. Konya'da otomotiv sanayii, yılda 9 milyar dolarlık üretim değeri oluşturabilecek düzeydedir. Ekonomiye yılda 3.6 milyar dolar katma değer, en az 3 milyar dolar ihracat geliri sağlayabilecek ve 450 milyon dolar yatırım yapabilecek potansiyele de sahiptir. Konya kısa zamanda ana sanayi yatırımı çekmeli ve yan sanayiine ivme kazandırmalıdır. Limana olan uzaklık dikkate alınırsa Konya'da ağır nakliye araçları, iş makineleri, kamyon, otobüs, metro-hızlı tren-tren vagonları ve lokomotifinin üretiminin desteklenmesi daha ekonomik olacaktır.
Günümüzde kurumsallaşma, yeni finansman ve yönetim teknikleri daha da önemli hale gelmiştir. Firmaların bu alanlarda gelişmesi için alacakları denetim ve danışmanlık hizmetleri teşvik edilmelidir. Artan iş gücü maliyetleri ve İş Kanunu, Konya yan sanayiini de olumsuz etkiliyor. Bu kanun acilen revize edilmelidir. Ayrıca emek-yoğun başlayan üretim sisteminden, ölçek ekonomisine yönelik seri üretim sistemlerine geçiş için altyapı hazırlanmalı ve teşvik edilmelidir.