Konya'da AR-GE iklimi oluşturmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tahir ŞAHİN / Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu  Başkanvekili

En çok ihtiyaç duyduğumuz şey, bilgi ile hayatı buluşturmaktır. Bunu sağlayacak olan da, ne yapacağını, nasıl yapacağını ve niçin yapacağını çok iyi bilmektir. Yani kısacası, stratejik davranmaktır.

Bilim ve teknoloji stratejik bakışın en etkin olması gereken bir alan. Bütün stratejileri, gelişme yolundaki büyük atılımları hayata geçirecek olmazsa olmaz unsur elbette insan unsuru. Bilim insanı yetiştirmek ve geliştirmek, onca kaynak, onca emek, onca enerji harcadığımız bu işlerin semere vermesi için temel şart.

Çok iyi sistemler yapabilir, ürünler üretebilir, yeni tesisler inşa edebiliriz. Ancak iyi yetişmiş, iyi donanmış insan olmadan bunların hiçbiri amaca hizmet edemez. Bu nedenle önce insan diyoruz.

Küreselleşen ve rekabetin boyut değiştirdiği dünyamızda, "yeni ekonomi", "girişimcilik", "fikri sermaye", "AR-GE", "markalaşma", "tasarım" ve "inovasyon" kilit kavramlar olarak öne çıkmış ve başarının anahtarı haline gelmiştir. Ülkelerin küresel rekabetteki gücü bu kavramları ne kadar verimli hayata geçirdiklerine bağlıdır.

Bu nedenle TÜBİTAK destekleri önem kazanıyor. Bölge sanayicilerimizin bu desteklerden yararlanarak rekabetçi bir üretime geçmeli. Türkiye, artık kendi özgün ürünlerini ve bilgisini üreten bir ülke olmalı. Marka sayısının artmasıyla birlikte dünya ülkeleri arasındaki yerimizin ilk sıralara çıkacağından

hiç şüphemiz yok.  Bunun semerelerini en kısa zamanda göreceğiz. Dünyada söz söyleyen şirketlerimizin, kurumlarımızın, insanlarımızın sayısı artacak. Dünyada sadece tarihi, insanı, coğrafyası ile değil, bilgisi, ürünü, kalitesi ve markalarıyla yükselen bir Türkiye için imkanlarımızı sonuna kadar zorlamalıyız.

Ekonomik katma değer meydana getirme potansiyeline sahip kuruluşların proje önerileri, kuruluşların büyüklüklerine ve türlerine bakılmaksızın TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Konya Sanayi Odası olarak başlıca hedeflerimizden birisi de bölgesel bir AR-GE ve teknoloji geliştirme ikliminin oluşturulmasıdır. Sanayicilerimizin AR-GE'ye dayalı ihtiyaçların karşılamak ve toplumsal düzeyde bu konuda talep oluşturmak için üyelerimizi ulusal ve uluslararası AR-GE proje destekleri konusunda sürekli bilgilendiriyoruz. Ulusal bütçeden AR-GE için ayrılacak finansman kaynaklarının kullanımı konusundaki  2004 yılı TÜBİTAK-TEYDEB verilerine göre,  Konya  38 il içerisinde  yüzde 0.5 düzeyinde sanayi AR-GE desteği kullanmış görünüyor. Bu yılın ortalarında yüzde 2'ye ulaşan destek oranını 4 yıl içerisinde yüzde 5 e çıkarmayı hedefliyoruz.