Konya'da su tasarrufu bilinci gelişti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tahir AKYÜREK / Konya Büyükşehir Belediye Başkanı

Küresel ısınmadan Türkiye'de en çok etkilenen yerlerin başında gelen Konya'da, su tasarrufu konusunda örnek çalışmalar sergileniyor. Konya'nın şehir şebeke suyunun yüzde 75'i yeraltından karşılanıyor. Büyükşehir belediyemize bağlı KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün yerel gazete ve televizyonlara su tasarrufuyla ilgi verdiği ilanlar, halkımıza ücretsiz musluk contası dağıtımı ve okullarda su timleri kurulması gibi faaliyetler su tasarrufu konusunda önemli katkı sağladı. Yaklaşık 4 yıldır sürdürülen proje çalışmaları sonucu kentte 4 yıl öncesine göre tasarruf bilincinde önemli oranda artış gözlendi.

Bilindiği gibi Konya'da Türkiye'de hiçbir ilde olmayan tatlı su çeşmeleri ile halkımıza memba suyu veriyoruz. Kentin nüfusunun artmasına, tatlı su çeşmelerine verilen memba suyu kaynakları azalmasına rağmen su kullanımı artmadı. Bu da bize Konyalı insanımızın tasarruf bilinciyle hareket ettiğini gösteriyor.

Geçen yıl Konya'da abone sayımız 25 bin artmasına rağmen su tüketimimiz yüzde 10 oranında azaldı. Bu yılın ilk altı ayında eklenen 19 bin yeni aboneye rağmen geçen yılın ilk altı ayından 300 bin ton daha az su tüketimi oldu.

Konya kuraklığın söz konusu olduğu bu yılı, içme ve kullanma suyu açısından sorunsuz atlatacak gibi görünüyor.

Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarda okulları ziyaret ettik. Su timleri çalışması Konya'daki tüm ilköğretim okullarının müfredatlarında yer alıyor. Su timi adı altında oluşturulan öğrenci grupları hem okullarında, hem de dışarıda su tasarrufuna dikkat çeken programlar sürdürdü. Okullarında afiş ve pano hazırlayıp teneffüslerde açık bırakılan ve arızalı olan muslukları denetlediler, öğrenci arkadaşlarına suyu israf etmeden el yıkamayı ve diş fırçalamayı anlattılar ve suyu israf edenleri  de uyardılar. Bu çalışma Konya'daki tüm ilköğretim okulları ve liselerde yaygınlaştırılacak. 

Son 20 yıldır yeterli yağışı alamadığı için yeraltı suları beslenemeyen Konya için su tasarrufu konusunu özellikle ön planda tutuyoruz. Konya Ovası'nda su tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla denenmemiş çeşitli yöntemler uygulamak için bir dizi çalışma yapıyoruz. Öte yandan KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından su tasarrufu konusunda abonelere "Lütfen Bir Gören Olun" başlığıyla 4 sayfalık bir broşür dağıtılıyor. 150 bin aboneye ulaşması hedeflenen ve şu ana kadar yüzde 90'ı dağıtılan broşür ve mektupta abonelere alınacak tedbirlerle Konya'ya bir Altınapa Barajı daha kazanılabileceğini belirtiyor ve şu çağrıya yer veriyoruz: "Su emanettir. Dün bizim içindi; bugün de çocuklarımız için olmalı. Suyumuz boşa akmasın."