Konya'da tarım destekleri artırılsın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA / Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı

Dünyayı dalga dalga saran ekonomik kriz, Türkiye'yi de etkilemeye başladı. Tüm sektörlerde olduğu  gibi, gıda sektörü de kendi dinamikleri nedeniyle farklı boyutlarda da olsa krizden etkilendi.

Etkilerini giderek artıran krizin bu yıl boyunca devam edeceği  bütün otoriteler tarafından ifade ediliyor.

Küresel krizin Konya ekonomisine getireceği zararlardan kurtulabilmek için tüm ilgili kurumların el ele vermesi, finans kaynaklarının üreticiye açık tutulması, istihdamının ve tüketimin azlaması gerekiyor. Tahıl ambarı Konya'da en önemli tedbir ise  tarım sektöründeki desteklemelerin artırılması olacaktır.

Küresel ısınma, kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması zaten zor durumda bulunan sektörü daha da sıkıntıya soktu. Bu durumda gıda ve tarım ürünlerinde daha fazla dışa bağımlı hale gelmemiz kaçınılmazdır.Yarattığı katma değer ve istihdam olanakları ile ekonomimizde önemli yeri olan tarım sektörüne yönelik acil önlemler alınmalı..

Tarımda üretimin artırılması yönünde stratejiler geliştirmek ve uygulamaya koymak ortaya çıkabilecek olası bir üretim azalmasının önüne geçebilmek açısından son derece önemlidir. Türkiye hiç vakit kaybetmeden üretim planlaması yapmalı, yeni bir tarım politikasını hayata geçirmelidir.

Tarımsal desteklerde en büyük problem destekleme miktarlarının belirlenmesinde bölgesel şartların dikkate alınmamasıdır. Ürün desteklemelerin bölgesel olarak uygulanmalıdır. Tohumla toprağın buluşabilmesi için, artan girdi maliyetlerinde çiftçilerimize destek sağlanmalı ve destekler ellerine zamanında ulaşabilmelidir.

Üretim ve kalitede artışı sağlamak üzere sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması, bilinçli gübre kullanımının teşviki, sulama yatırımlarının desteklenmesi şart. Toprağın su tutma kapasitesini artırılması

orman alanlarımızın korunması, niteliğini kaybetmekte olan alanların yeniden ağaçlandırılması, arazi toplulaştırılmasına gidilmesine de öncelik verilmeli. Tarım sektörüne girişimcilik ruhu kazandırılmalı, özellikle katma değeri yüksek ürünlere yatırım yapacak girişimcilere destekler sağlanmalıdır. Tarım kesiminin bilinçli tarım uygulamalarına geçmeleri sağlanarak tarımda sürdürülebilirlik artırılmalıdır.

2008 yılının ikinci yarısından itibaren hem dünyada hem de ülkemizde yağışların iyi olması nedeni ile bu yıl özellikle hububat üretiminde artış bekliyoruz. Üretimin artmasıyla beraber, stoklar ve ticaret hacmi de artacak. Ülkemiz bu iyi seyri doğru değerlendirerek,  bu yıl  desteklemeleri artırarak, çiftçiyi üretime yönlendirmeli. Ülkemizin ekilebilir arazi varlığının büyük bölümü Konya'da ve bunun da  yüzde 85'i kuru tarıma uygundur. Kuru tarıma destekleme şart. Toprakların 1/3'ü mera özellikleri olan kullanılmayan arazi. Bu arazilerde ağaçlandırma teşvik edilmelidir.  Yağışlardaki bu iyi şartları tarım sektöründe fırsatlar yaratacak çalışmalarla desteklersek tarım şehri olan Konya kriz ortamında yeni fırsatlar yaratılabilir.