Konya'nın hedefi 2023'te 15 milyar dolar ihracat

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Aslan KORKMAZ / Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı

Bu yıl MÜSİAD Konya Şubesi'nin 18'nci kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. 20 yıl önce gönüllü bir grup işadamı ve sanayici ile İstanbul'da dikilen bir fidan bugün Türkiye genelinde 32 şubesi ile koca bir çınar olmuştur. Bölgesinde binlerce işadamını barındıran bu kuruluş, bundan 18 yıl önce değerli üyelerimiz tarafından Konya'da kuruldu. O günlerin zor şartlarında kurulan MÜSİAD Konya Şubesi, hem Konya'nın, hem Türkiye'nin dertleri ile dertlenen, mutluluklarına ortak olan bir duruş sergilemiştir. Bugün çok geniş kitlelerden farklı iş konularında üyelere ve gönül dostlarına sahip olan bir yapı ile Konya'nın tüm renklerini içimizde sergiliyoruz.

MÜSİAD Konya Şubesi olarak 18 yılın vermiş olduğu bilgi ve tecrübe ile her geçen gün memleketimiz için yeni faaliyetler yapmanın çabası içerisindeyiz. Amacımız dün olduğu gibi bugünde şehrimize ve ülkemize hizmet etmek. Şunu biliyoruz ki; bu şehirde yaşayan insanlar olarak; bu şehrin geleceği bizim geleceğimizdir.Bu noktada en büyük destekçimiz engin tecrübeleri ile MÜSİAD Konya Şubesi'ni kuran, büyüten, yeni katılımları ile bize güç veren üyelerimizdir. Onların desteğine, onların faaliyetlerimize katılımları, bizlerin çalışma azmini her zaman arttırmaktadır.

Yakın zamanda İstanbul Sanayi Odası ( İSO) tarafından açıklanan ilk bin firma içerisinde Konya'mızdan 21 firma bulunuyor. Bu firmaların 13 tanesinin MÜSİAD üyesi olması bizleri ayrıca memnun etti. Her ne kadar geçmiş yıllara oranla firma sayısının ve üretimlerinin artmış olması bizi memnun ediyor olsa da, Konya gibi geçmişi görkemli, geleceği parlak bir şehir için bunu yeterli görmüyoruz. Ekonomi ve sanayi potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu bildiğimiz Konya'mızda, bu sayının artması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada; gerekirse geçmiş bütün alışkanlıklarımızı değiştirerek, sivil toplum örgütü olarak bizler, siyasilerimizle, yerel yöneticilerimizle ve odalarımızla ortak çalışma yapıp artılarımızı eksilerimizi tekrar gözden geçirip, bu sayının 50'li 100'lü rakamlara çıkması noktasında ortak çalışmalar yapmalıyız. Bu çalışmanın gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu biliyoruz.

Zira Konya'nın ihracat rakamlarına baktığımızda da sanayisi Konya ile kıyaslanabilecek şehirlere oranla ve Türkiye ortalamasına göre, ihracatımızın da düşük olduğu bir gerçektir. 2023 Türkiye'sinin dünya üzerindeki ekonomik gücünün artması noktasında biz de Konya olarak üzerimize düşen vazifeleri yapmalıyız. Sanayicimizin ve işadamlarımızın sıkıntılarına rağmen geleceğe güvenle bakıp birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Konyalılık ruhu oluşturarak üretimimizive ihracatımızı arttırmalı, Konya'nın merkez şehir olma özelliğini ve potansiyelini daha fazla ön plana çıkarmalıyız. 2023 için 15 milyar dolar ihracat hedefi Konya'nın ortak hedefi olmalıdır.