Köprü ve otoyollar ilk çeyrekte özelleştirilecek

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, elektrik, Başkent Doğalgaz, köprü ve otoyollar limalar ile Milli Piyango özelleştirmeli hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, "Köprü ve otoyol özelleştirmesinde ÖYK'dan farklı bir karar çıkmazsa yılın ilk çeyreğinde, ihaleye çıkmayı planlıyoruz" dedi.

Başkan Vekili Aksu, yaptığı açıklamada, şu anda Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım bölgelerinde ihalelerin tamamlandığını, onay ve sözleşme aşamasına gelindiğini kaydederek, Rekabet Kurulu'nun ve EPDK'nın görüşünün beklendiğini söyledi.

Kararlar geldikten sonra ÖYK'ya sunulacağını ve yatırımcıya tanınacak sürenin sonunda sözleşmelerin imzalanarak yatırımcıya devredileceğini hatırlatan Aksu, Çamlıbel, Fırat, Uludağ ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş'de de ihale ilanına çıktıklarını ve söz konusu 4 bölgede son teklif tarihinin 12 Şubat olarak belirlendiğini anlattı. 

Aksu, 7 dağıtım bölgesinin tamamında da bu yıl ihale ilanına çıkacaklarını belirterek, "Bir aksilik olmazsa elektrik dağıtımda 4 bölgede Şubat'ta, kalan 3'ünde de Haziran ayında ihaleye çıkacağız" dedi.

2010 sonunda elektrik dağıtım sektöründeki özelleştirmelerin tamamlanması taahhüdüne mutlaka uyacaklarını kaydeden Aksu, belki bazı devirlerin 2011 başına sarkabileceğini söyledi.

Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'de Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan Aksu, bu konuda itirazda bulunduklarını, davanın esastan görüşülüp, karara bağlanması ile beraber ihale sürecine devam edeceklerini ya da tekrar ihaleye çıkacaklarını ifade etti.

Elektrik üretim özelleştirmeleri

Aksu, EÜAŞ'ın ana santrallerine yönelik özelleştirme işlemlerine ilişkin soru üzerine de, konuyla ilgili Mayıs, Haziran ayından beri çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Mayıs ayında çevre, hukuk ve stratejiye ilişkin danışmanların tutulduğunu ve danışmanların elektrik üretim sektöründeki 20-30 yıllık perspektifi ortaya koyduklarını kaydeden Aksu, bu çerçevede, Türkiye'de elektrik üretiminin nereden nereye geleceğinin, talep tahminlerinin yanı sıra santrallerin hem sektörel bazda, hem de santral bazında incelendiğini anlattı.

Aksu, çalışmalar sonucunda portföylerin oluşturulduğunu ve konuya ilişkin strateji, modelleme ve diğer tüm çalışmaların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın görüşüne gönderildiğini belirterek, şu anda Bakanlığın görüşünün beklendiğini söyledi.

Bakanlıktan gelecek görüşe göre, elektrik üretimlerde ilk çeyrekte ihale sürecini başlatacaklarını bildiren Aksu, termik santrallerden başlamak üzere bir kısım santralde tek tek, bir kısım santralde portföy halinde ilana çıkacaklarını bildirdi. Aksu, belli büyüklükteki santrallerde, halka arzı bile deneyebileceklerini belirtti.

Aksu, "Belli bir yüzdesini halka arz ederek, geri kalanı blok olarak satmak üzere. Enerji üretim portföyü çok geniş bir portföy. Her türlü özelleştirme yöntemini kaldırabilecek, her türlü yatırımcıya hitap edebilecek bir sektör" dedi.

"İşletme süresi sona eren santraller de özelleştirilecek"

Elektrik üretim özelleştirmelerine ilk etapta 47 üretim tesisiyle başlanacağını bildiren Aksu, ardından yap-işlet-devretlerde işletme süresi sona eren santrallerin geleceğini ve peyderpey onların da özelleştirileceğini söyledi. 

Aksu, EÜAŞ'a ait 52 akarsu santralinde de 19 portföy halinde özelleştirme ilanına çıktıklarını ve son tekliflerin 19 Şubat'ta alınacağını, yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgisinin bulunduğunu kaydetti.

Başkent Doğalgaz özelleştirmesi

Başkanvekili Aksu, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme sürecinde de Ocak sonu veya Şubat ayının ortalarında ihale ilanına çıkmayı planladıklarını bildirdi.

Şeker fabrikalarının özelleştirmesi

Aksu, yaptığı açıklamada, Türkşeker A.Ş'ye ait portföy C'de Danıştay'ın ihale ilanı ve şartnamesinde yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili olarak, kararın kendilerine henüz ulaşmadığını bugün yarın gelmesini beklediklerini söyledi. Kararın kendilerine ulaşmasının ardından, 7 gün içinde itirazda bulunacaklarını kaydeden Aksu, sonuca göre işlem yapacaklarını kaydetti.

Şu anda Portföy B'de ihale ilanında olduklarını belirten Aksu, 21 Ocak'ta son tekliflerin alınacağını, diğer portföylerde de ilana çıkacaklarını ve bir gecikme olmayacağını söyledi.  

Aksu, bu ay veya Şubat'ta yeni bir portföyde ihale ilanına çıkacaklarını belirterek, "Amacımız şeker fabrikalarında kalan portföylerde de bu yıl içinde ihaleye çıkmak ve sonuçlandırmak" dedi.

Şeker fabrikalarının değerli arazileri nedeni ile satın alındığı eleştirilerine yönelik olarak da Aksu, özelleştirme işlemi gerçekleştirilirken, şeker üretimiyle ve yeterli stoklama kapasitesiyle ilgisi olmayan değerli arazileri ayırdıklarını ve ihaleye konu etmediklerini söyledi.

Köprü ve otoyollar

Aksu, köprü ve otoyolların özelleştirmesi ile ilgili yasanın Meclis'ten çıkış şekline göre hazırlık ve düzenlemeler için belli bir süreye ihtiyaç duyacaklarını, bu çalışmaların bir iki ay içerisinde tamamlanacağını söyledi.

Aksu, "Köprü ve otoyol özelleştirmesinde ÖYK'dan farklı bir karar çıkmazsa yılın ilk çeyreğinde, ihaleye çıkmayı planlıyoruz" diye konuştu. 

İhaleye ilişkin net olarak belirlenmiş bir kararın bulunmadığını, ÖİB olarak görüşlerinin topyekün bir paket olarak 2100 km'lik otoyolun iki köprü ile beraber özelleştirilmesi olduğunu belirten Aksu, ancak çıkan kanuna, gelişen şartlara ve ÖYK kararına göre stratejinin değişebileceğini bildirdi.

Aksu, otoyol özelleştirmelerine büyük bir ilgi olacağını tahmin ettiklerini de kaydetti.

İzmir Limanı

Başkan Vekili Aksu, İzmir Limanı'nın 2 yıl önce ihalesinin tamamlandığını hatırlatarak, 2 yıl Danıştay'dan imtiyaz sözleşmesine alınacak görüşün beklendiğini, Danıştay'dan olumlu görüşün gelmesinin ardından yatırımcıya süre verildiğini anlattı.

Yatırımcıların 2 yıl içinde kredi anlaşmaları ile ortaklık ve konsorsiyum yapılarının bozulduğunu, deniz taşımacılığı sektörünün krizden en çok etkilenen sektörlerden bir olduğunu ve yeni finansman kaynakları bulmanın çok zor olduğunu belirterek kendilerine ek süre verilmesini talep ettiklerini anlatan Aksu, sürenin ek teminatla verilebileceğini yatırımcılara bildirdiklerini anlattı.

Aksu, yatırımcıların net cevabını beklediklerini, gelen cevaba göre işlem yapılacağını belirterek, "Teminatı alırsak süreyi uzatabiliriz. Bizim amacımız işlemin sonuçlanması. Hiçbir şekilde bizim elimizde yeterli teminat var, olmazsa biz bu teminatlarla ilgili işlem yaparız gibi bir düşüncemiz yok. Yatırımcılarımıza olabildiğince anlayış gösteriyoruz. Artık bundan sonraki gelişmeler, onların ve piyasaların durumuna bağlı olarak ilerleyecek" diye konuştu.

Samsun, Bandırma ve Derince Limanları

Aksu, Samsun ve Bandırma Limanları'nın ilk çeyrekte devredileceğini bildirdi. Aksu, her iki yatırımcının da limanları devralıp, gerekli yatırımları yaptıktan sonra verimli bir şekilde ekonomiye kazandırmak niyetinde olduklarını kendilerine beyan ettiğini söyledi.

Derince Limanı'nda ise ihale tamamlandıktan sonra imar planı ile ilgili Danıştay'ın iptal kararının gündeme geldiğini hatırlatan Aksu, bunun üzerinde çalışıldığını kaydetti.

İskenderun Limanı'nda ihale ilanı

İskenderun Limanı ile ilgili hazırlıklara başladıklarını da kaydeden Aksu, Kültür Bakanlığı'ndan, Milli Savunma Bakanlığı'ndan, yörenin belediyelerinden görüş almak için yazı gönderdiklerini söyledi.

Aksu, "Söz konusu kuruluşlardan gelecek görüşlere göre ihale ilanına Ocak sonunda veya Şubat başında çıkabileceğimizi düşünüyoruz. Tanıtım dokümanımızı revize ettik. Şartname, değer tespiti konularında da nihai aşamaya geldik" dedi.

Galataport

Galataport'un hem Türkiye, hem de İstanbul için büyük önemi olduğunu belirten Aksu, ihale sürecini 2010 yılı içinde tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Aksu, özelleştirmeye ilişkin danışmanlık ihalesi açtıklarını, danışmanlık ihalesi sonucunda belki bir proje yarışması da açabileceklerini kaydetti. Özelleştirme ile ilgili olarak çeşitli kurumların görüşlerini aldıklarını söyledi. Aksu, "Herkesin görüşünü alarak, sağlıklı bir şekilde, herkesin kabul edebileceği bir modelle, planla, Galataport ihalesini 2010 içinde bitirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Milli Piyango

Milli Piyango'nun özelleştirme ihalesine ilişkin olarak da Aksu, ihalede elde edilen sonuçlar ve sonrasında yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla yeniden ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

Aksu, gerçekleştirilen ihalenin iptalinin en önemli sebeplerinden birinin değer tespitin yapılmasının ardından ihalenin yaklaşık 1,5 sene sonra gerçekleştirilmesi nedeniyle ve döviz kurundaki oynamanın da etkisiyle yatırımlarla kendi beklentileri arasında bir farklılık oluşması olduğunu söyledi.

Şimdi yeniden bir çalışma yaptıklarını ve yönetmelik değişikliğiyle değer tespitinin çok olağanüstü şartlarda teklif alınmadan önce revize edilebilecek hale getirildiğini kaydeden Aksu, şartname ve yatırımcıya bırakılabilecek kar payı ile ilgili olarak konuları düzenleme çalışmalarının da devam etiğini anlattı.

Aksu, "Bunlar tamamlandıktan sonra daha net bir şey söyleyebileceğiz. Bizim kapsamdaki özelleştirilecek kuruluşlar içinde şu anda en flu projelerden biri Milli Piyango. Bunda kontrolün tamamiyle bizde olmaması ve komisyon kararı ile hareket edilmesi, farklı kurumların mutabakat içerisinde bu işi götürme zorunluluğundan kaynaklanıyor. O nedenle tam net bir takvim söyleyemiyorum" dedi.