”Korucuların sorumlu gösterilmesi yanlış”

Gürak, "Mardin'in Bilge köyünde meydana gelen olay tam bir vahşet olup hiçbir insani değerle izah edilmesi mümkün değildir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Mardin'in Bilge köyünde meydana gelen olay tam bir vahşet olup hiçbir insani değerle izah edilmesi mümkün değildir" dedi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Mardin'deki silahlı saldırıyı hatırlatarak, "koruculuk sistemine ilişkin tartışmaları Genelkurmay Başkanlığının nasıl değerlendirdiğini" sorması üzerine Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

"Konu yargıya intikal etmiştir. Yargının bu insanlık dışı olayın faillerini bularak cezalandıracağına inanıyoruz.

Ancak, buradaki olayla koruculuk kurumu arasında bir bağ kurularak, korucuların kurumsal olarak ve bir bütün olarak sorumlu gösterilmeye çalışılmasını ön yargılı ve yanlış bir uygulama olarak değerlendiriyoruz."

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ABD'ye bir ziyaretinin olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, "Genelkurmay Başkanımızın ABD ziyareti söz konusudur. Bu ziyaretle ilgili programla ilgili çalışmalar devam etmektedir" yanıtını verdi.

Tuğgeneral Gürak, ziyaretin resmi bir ziyaret olduğunu belirtti.

Dinlenilme iddiaları

Gürak, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamalarına ilişkin, "TSK'dan emekli olmuş personelin kamuoyuna yansıyan görüş ve düşüncelerinin tamamen o görüşleri ifade eden kişilerin görüşleri" olduğunu söyledi.

Eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın açıklamalarına ve dinlenilme iddialarına ilişkin sorular üzerine Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

"TSK'dan emekli olmuş personelin kamuoyuna yansıyan görüş ve düşünceleri, tamamen o görüşleri ifade eden kişilerin görüşleri olup o görüşler üzerinde bizim bir değerlendirme yapmamız doğru değildir.

TSK, görev ve sorumluluk alanı kapsamında ve kendisine verilen yasal sınırlar içerisinde çalışmalarını ve ilişkilerini yürütmekte ve olabilecek görüş ve önerilerini de ilgili makamlara iletmektedir."

17 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında 11 terörist etkisiz hale getirildi

Gürak, 17 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında 24 el yapımı patlayıcı düzeneğinin imha edildiğini, 11 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

TSK'nın, bölücü terör örgütüne yönelik icra ettiği faaliyetler kapsamında; 17 Nisan 2009 tarihinden bugüne kadar 87 iç güvenlik olayı meydana geldiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, bu olaylarda biri 20 kilogramlık olmak üzere toplam 24 el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatın önlendiğini söyledi.

Dönem içinde 5'i teslim, 1'i ölü ve 5'i yakalama olmak üzere 11 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydeden Tuğgeneral Gürak, "Teslim olan bir teröristin, İran uyruklu ve eski bir terörist (10 yıl) olmasının yanında, bölücü terör örgütünün tüm olumsuz propagandalarına rağmen, Irak'ın kuzeyinden (Zap) kaçarak sınırımızdaki bir karakola gelip sığınması dikkat çekicidir" dedi.

Tuğgeneral Gürak, dönem içindeki terör eylemlerinden söz ederken, 29 Nisan 2009 tarihinde Lice ile Genç karayolunun emniyetini sağlamak maksadıyla görevlendirilen 9 personelin şehit olduğu olayla ilgili bölgede yapılan inceleme sonucuna ilişkin bilgi verdi.

Olaya plastik patlayıcı ile desteklenmiş amonyum nitrat gübresi kullanılarak hazırlanmış patlayıcının neden olduğunun tespit edildiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, patlayıcının basma düzenekli olarak tuzaklandığını ifade etti.

Tuğgeneral Gürak, "Patlama bölgesinde 6x6.70 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğinde bir çukurun meydana geldiği tespit edilmiştir. Patlama bölgesi halkımızın yoğun olarak kullandığı bir bölge olup yerleşim yerine 1 kilometre mesafededir" dedi.