KOSGEB'den KOBİ'lere GİP için 6 koldan destek

KOSGEB, 7. Destek programı olarak hazırladığı 'Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı'nın uygulama esaslarını Denizli'de Ata Yatırım'ın konferansında açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

DENİZLİ - KOSGEB, Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı'nın uygulama esaslarını Denizli'de açıkladı. KOSGEB'in 7. Destek programı olarak açıklanan ‘Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı'nın uygulama esaslarını belirledi. Bu kapsamda sağlanan desteğin toplam üst limiti 100 bin lira olup geri ödemesiz olduğu açıklandı. Program çerçevesinde 6 ana koldan KOBİ'lere destek sağlanacak.

Ata Yatırım'ın Denizli Sanayi Odası ile birlikte Denizli'de düzenlediği konferansta konuşan KOSGEB Başkan Yardımcısı Tuna Şahin,söz konusu destek programının detaylarını açıkladı. Bu destek programı kapsamında KOBİ'lerin paylarının Gelişen İşletmeler Piyasası'nda işlem görmek üzere halka açılma sürecinde şirketlere 6 koldan destek vereceklerini söyleyen Şahin, "Piyasa danışmanı danışmanlık hizmet bedeli, bağımsız denetim hizmeti bedeli, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kurul kaydına alma ücreti, İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Listesi'ne kabul ücreti, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) masrafı, Aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonu KOSGEB tarafından desteklenecek" dedi.

 KOSGEB, destek programında halka açılacak KOBİ'lerin piyasa danışmanlık hizmetinin üst limit 60 bin lira olmak üzere yüzde 75'ini, bağımsız denetim hizmet bedelinin üst limit 20 bin lira olmak üzere yüzde 75'ini, SPK kurul kaydına alma ücreti, İMKB GİP listesine kabul ücreti, MKK masrafının üst limit 10 bin lira olmak üzere yüzde 100'ünü, aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonunun üst limit 10 bin lira olmak üzere yüzde 75'ini karşılayacak. KOBİ'lerin temel sorunlarının finansmana erişim, kurumsallaşma, kayıtdışılık, ölçek ve şeffaflık olduğun  kaydeden Tuna Şahin, geçtiğimiz dönemde 16 değişik programla 190 bin KOBİ'ye 10 milyar liralık kredi hacmi oluşturduklarını ve bunun özellikle kriz döneminde çok işe yaradığını dile getirdi.

Denizli'deki şirketlere GİP anlatıldı

Ata Yatırım, Denizli'deki şirketlere Gelişen İşletmeler Piyasası'nı tanıttı. Denizli Sanayi Odası ile birlikte Anemon Otel'de düzenlenen konferansta, şirketlere GİP'in avantajları anlatıldı. Ata Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Bülent Altınel'in moderatörlüğünde yapılan panele, Denizli Sanayi Odası Başlanı Müjdat Keçeci, KOSGEB Başkan Yardımcısı Tuna Şahin'in yanı sıra İMKB GİP Müdürü Fuat Korhan Eryılmaz ve SPK Ortaklıklar Finansmanı Daire Başkan Yardımcısı Kemal Karahan katıldı. Denizli Sanayi Odası Başlanı Müjdat Keçeci yaptığı açılış konuşmasında, gelecek günlerde sermaye ile ilgili şirketlerin önemli problemlerinin olacağına değinerek, cari açıkla ilgili alınan tedbirlerin önümüzdeki günlerde kredi kaynaklarında zorlanmaya neden olacağını ifade etti.

Keçeci, "Halka arzlarda rekorlar kırılıyor. Demek ki artık Türkiye'de borsamıza olan güven artmaktadır. Bu güvene bağlı olarak sermaye piyasalarında, getirisi özel bir yerlere gelmiş ve gittikçe genişleyen bir portföy oluşturma yoluna gidiliyor. Borsamız güçlü ve benzerlerine göre güvenli borsa görünümünde. Büyük şirketlerimiz için bu bir avantaj. Önümüzdeki zamanda stratejik hedef doğrultusunda KOBİ borsasının oluşturulması çalışmaları sürüyor. Bu da bizim kaynak sıkıntısı çeken KOBİ'lerimiz için faydalı olacaktır" dedi.

Ata Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Bülent Altınel ise Türkiye'nin sanayileşmiş şehirlerinde Gelişen İşletmeler Piyasası ile ilgili konferanslar vereceklerini belirterek, şirket olarak küçük ve orta ölçekli şirketleri borsaya kazandırmaya destek olmak istediklerini ifade etti. Altınel, "Türkiyedeki işletmelerin büyük bir çoğunluğunu küçük ve orta ölçekli şirketler oluşturuyor. Bu büyümenin devamı için bu şirketlerin kayıt içerisine alınması ve finansman ihtiyacının karşılanması ve sermaye piyasalarına kazandırılması gerekiyor" dedi.

10 yılda 17 milyar liralık halka arz hasılatı

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Gonca Eğilmez İnegöl, sermaye piyasalarının gelişimi doğrultusunda ağırlıklı olarak halka arzlar, şirket birleşme/devralma, özelleştirme danışmanlığı gibi son yıllarda borç finansmanı konusunda da önemli yollar kat edildiğini söyledi. İnegöl, "Şu anda 360 olan halka açık şirket sayısında 2023 hedefi 1000 şirket. Şu anda 360 şirketin bir çoğu Ulusal Pazar'da işlem görmektedir.

Fakat İkinci Ulusal Pazar ve Gelişen İşletmeler Piyasası'nın da hızla ilerleyeceğine inanıyoruz. Türkiye'de son 10 yılda 125 adet şirketten 17 milyar liralık halka arz hasılatı olmuştur. Bunun yüzde 62'si yurtdışına yüzde 38'i ise yurtiçine satılmıştır. 2005 yılından itibaren sayı ve miktar olarak çok büyük artış gözlemledik. Sermaye finansmanı alanında Türkiye'de çok büyük gelişmeler bekliyoruz. Gerek yabancı gerek yerli yatırımcı açısından ciddi bir büyüme öngörüyoruz" diye konuştu.

Halka arz ucuz ve sürekli finansman sağlıyor

SPK Ortaklıklar Finansmanı Daire Başkan Yardımcısı Kemal Karahan, ülkemizde halka açılmanın avantajlarının bilinmediğini söyleyerek, genelde finansman deyince akla ilk gelenin bankalara müracaat olduğunu kaydetti. Halka açılmanın şirketler açısından avantajlarından söz eden Karahan, "Halka açılmanın en önemli avantajı ucuz ve sürekli finansman sağlamasıdır. Sonuçta öz kaynağa dayalı bir sermaye ile yapıldığı için faiz ve geri ödemesi yoktur.

Ayrıca Borsa'da işlem görmesi bedava reklem imkanı sağlıyor. Şirketin ayrıca kredibilitesi artıyor. Halka arzla beraber gelen kurumsallaşma kredi başvurularımızda da sizi avantajlı hale getiriyor. Şirketinizin görünürlülüğü arttığı için ayrıca küreselleşme ile birlikte büyük yatırım şirketlerinin dikkatini çekiyorsunuz" dedi. Karahan, halka açılmanın en büyük yükümlülüğünün ise kamuyu aydınlatma platformu olduğunu da sözlerine ekledi.

GİP'te amacımız Ulusal Pazar'a şirket kazandırmak

İMKB GİP Müdürü Fuat Korhan Eryılmaz, KOBİ'lerin borsaya açılmasında en önemli sıkıntının bilgi eksikliği olduğunu söyledi. Hisse senedi ihracının en kolay finansman kaynağı olduğunu belirten Eryılmaz, "Sermaye piyasasının gelişim süreci içerisinde yatırımcı güvenini sağlamak için son derece seçici ve dikkatli davrandık. Geçmişte çok katı kurullarımız vardı. Şirketlerin en iyileri seçip yatırımcıya sunduk. Biraz borsayı geliştirdikten sonra kolaylaştırıcı bazı düzenlemeler yaptık. Ulusal Pazar, İkinci Ulusal Pazar ve Yeni Şirketler Pazarımız bulunuyor. Fakat asıl ihtiyaç KOBİ şirketleri için pazar" dedi.

GİP ile hisse senedi piyasası arasındaki temel farkın hisse senedi piyasasının yıllardır halkın benimsediği bir piyasa olması olarak açıklayan Eryılmaz, "GİP'de biz farklı bir yatırım profili ortaya çıkarmak istiyoruz. Şuanda GİP'de halka açık olan tek şirket olan Berkosan, borsaya gelmeden önce ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Fakat şimdi hem bedelli sermaye artırımına gidiyor hem de yeni yatırımlar yapmaya başladı" dedi. Eryılmaz, GİP'i bir okul olarak gördüklerini ve amaçlarının Ulusal Pazar'a yeni şirketler kazandırmak olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir