Kredi dilimini kasımda alacak

Troyka heyeti, Yunanistan'ın 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 6'ıncı dilimi olan 8 milyar euroyu muhtemelen kasım ayı başında alacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da incelemelerini tamamlayan Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) denetçilerinden oluşan "Troyka" heyeti, "Yunanistan'ın 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 6'ıncı dilimi olan 8 milyar euroyu muhtemelen kasım ayı başında alacağını" bildirdi.

Troyka heyetinden yapılan açıklamada, "euro Grubu ve IMF'nin İcra Direktörleri Kurulu beşinci gözden geçirmenin sonuçlarını onayladığında, 8 milyar euroluk dilim (5,8 milyar eurosu euro Bölgesi üyelerinin ve 2,2 milyar eurosu IMF'nin) büyük olasılıkla kasım ayı başında kullanılabilecek" denildi.

Yunanistan ile ilgili programın başarısının özel sektörün Yunanistan'ın borçlarına dahil olması ve kamu sektöründen gelecek yeterli finansmanın harekete geçirilmesine bağlı olmaya devam edeceğini belirten troyka heyeti, Yunanistan ekonomisinde resesyonun haziran ayında tahmin edilenden daha derin olacağını ve ekonomideki toparlanmanın 2013 yılından itibaren beklendiğini kaydetti.

Hükümetin, derin resesyona rağmen programın başlamasından bu yana bütçe açığını önemli ölçüde azalttığını bildiren troyka, bu yıl için mali hedefin, kısmen gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) daralmadan, aynı zamanda bazı önlemlerin uygulanmasındaki sıkıntılardan kaynaklı olmak üzere tutturulamayacağını ifade etti.

Orta Vadeli Mali Strateji'nin uygulanması kararlılığıyla birlikte hükümetin açıkladığı ek önlemlerin 2012 yılı için mali programı rayına sokmada yeterli olacağını ve 14,9 milyar euroluk bütçe açığı hedefinin tutturulmasının garanti edileceğini bildiren troyka, 2013-2014 yıllarında program hedeflerine ulaşmak için muhtemelen ek önlemlere ihtiyaç olabileceğini kaydetti.

Troyka, profesyonelce yönetilen özelleştirme fonunun oluşturulmasıyla özelleştirme alanında ilerleme sağlandığını, ancak varlıkların özelleştirmeye hazırlanmasındaki gecikmenin ve kötü piyasa koşullarının 2011 yılı gelirlerinin beklenenin çok altında olacağı anlamına geldiğini ifade etti.

Bankaların piyasa aracılığıyla sermaye tabanlarını düzelttiğini belirten troyka, yönetimin, kamu sektöründe ve ekonomide daha kapsamlı reformların üzerinde daha fazla durmasının önemli olduğunu bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir