Kredi riski en yüksek sektör perakende
D&B Türkiye'nin Türkiye'ye özel yaptığı bir araştırmaya göre kredi riski en az sektör üretim olurken, en yüksek risk perakendede.
İSTANBUL - Türkiye'de de 1,2 milyon şirketin veri tabanına sahip Dun & Bradstreet Bilgi ve Danışmanlık A.Ş (D&B Türkiye), 81 ilde toplam 37 bin 825 şirketin risk analizini yaparak Risk Haritası hazırladı.
Sonuçları basın toplantısıyla açıklanan çalışmaya ilişkin bilgi veren D&B Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selim Seval, kredileri yönetebilmek için riskleri ölçülebilir hale getirmek, riskin hangi illerde hangi sektörlerde ne kadar değiştiğini bilmek ve erken uyarı sinyallerini almak istediklerini söyledi.
Tek tek şirketlerin yanı sıra, portföyün riskinin de önemli olduğunu ifade eden Seval, "Biz Türkiye'nin risk haritasını çizelim, hangi il diğerinden daha riskli, kredi riskleri ne kadar artmış, illeri ve sektörleri karşılaştıralım." dedi.
Seval, çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasını esas aldıklarını ve raporda bölge, il ve ana sektörlere göre detaylı risk analizi yaptıklarını söyledi.
Çalışmanın Türk ekonomisinin kalp atışlarını yansıttığını ifade eden Seval, D&B raporlarında yer alan reytingin, bağımsız bir uzman tarafından ölçülmüş bir risk olduğunu belirtti. Ölçümlerin son derece sofistike istatistiki algoritmalara dayandığını kaydeden Seval, bu çalışmanın tamamen Türkiye'ye özel olarak geliştirildiğini de söyledi.
En riskli iller: Batman, Rize, Elazığ
D&B Türkiye Risk Haritasının 2011 üçüncü çeyreğine ait verileri değerlendirildiğinde en riskli iller sıralamasında 544 endeks değeri ile Batman, 602 ile Rize ve 719 ile Elazığ ilk 3 sırada yer aldı.
Üçüncü çeyrekte en düşük risk endeksi 1.358 değer ile Karaman, 1.300 ile Kırklareli ve 1.223 değer ile de Bolu illerine ait...
Bölgesel olarak bakıldığında da, Ortadoğu Anadolu en riskli, Doğu Marmara ise en az riskli şirketleri kapsayan bölgeler oldu. Ortadoğu Anadolu Bölgesi son çeyrekte, Doğu Marmara Bölgesi ise her üç çeyrekte de en düşük risk seviyesine sahip çıktı.
Riski en düşük sektör üretim
Seval, Türkiye genelinde sektöriyel olarak bakıldığında, her üç çeyrekte de perakende ticaret en riskli faaliyet konusu olduğunu, en az riskli sektörün de üretim olduğunu kaydetti.
Son çeyrekte Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki üretim şirketlerinin ortalama riskinin diğer bölgelerdeki üretim şirketlerine göre daha yüksek olduğuna işaret eden Seval şunları söyledi:
"Değerlendirmemize göre en düşük riskli üretim şirketleri Orta Anadolu'da. Son çeyrekte perakende ticaret ile uğraşan şirketlerin en risklileri Doğu Karadeniz'de, en az risklileri ise Akdeniz Bölgesi'nde. Çalışmamızda değerlendirdiğimiz şirketlerin yüzde 40'ı üretim sektöründe, yüzde 32'si toptan ticaret sektöründe ve yüzde 8;i ise perakende sektöründe yer alıyor" dedi.
Selim Seval, D&B Türkiye Risk Haritası çalışmasının Türkiye'de şeffaflığın artması için çok önemli bir adım olduğunu, araştırmanın Türk şirketlerinin uluslararası arenaya çıkmalarına ve kredi değerlilikleri yüksek şirketler olarak tanınmalarına büyük destek sağlayacağını söyledi.
Yerli ve yabancı kreditör kuruluşlar açısından, D&B Türkiye Risk Haritasının, kredi risk yönetimini kolaylaştıracağına inandığını ifade eden Seval, bunun da daha isabetli kredi kararlarının verilmesine zemin yaratarak Türkiye genelinde kredi tabanının yaygınlaşmasına katkı sağlayacağını ifade etti.