Kriptolu telefonların dinlenmesi davasında tutuklama kararı

Devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik davada, eski TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Barış Yaslan ve eski TİB Hukuk İşleri Daire Başkan Vekili Adil Biçer'in tutuklanmasına karar verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik davada duruşmaya, eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu'nun da arasında bulunduğu tutuklu sanıklar, tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile TÜBİTAK tüzel kişiliğinin de arasında yer aldığı müdahillerin avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Cafer Aşık'ın dosyaya giren belgeleri okumasının ardından halen Yargıtay üyesi olan eski TİB Başkanı Fethi Şimşek ile eski BTK Başkanı Tayfun Acarer "tanık" olarak dinlendi.

Şimşek, beyanında, TİB'in kuruluşu olan 2005'ten 2012'ye kadar görev yaptığını belirtti.

Davayı basından öğrendiğini kaydeden Şimşek, başkanlık döneminde kurumla ilgili bazı iddiaların dile getirildiğini söyledi ve "Gerek Devlet Denetleme Kurulu üyeleri gerekse başsavcılık, bilirkişilerle gelerek incelemeler yaptılar" dedi.

Kurumdaki log kayıtlarının silinmesi konusunda bilgisi olmadığını ifade eden Şimşek, çalıştığı dönemdeki işlemlerin hakim kararıyla yapıldığını anlattı.

"TİB'de Fetullahçı yapılanma" konusunda bilgisi olup olmadığı sorulan Şimşek, bu konuda somut bilgisi olmadığını söyledi.

Şimşek, "Bütün personelin güvenlik soruşturmaları yapılmış, öyle alınmıştır. Bunlar söyleniyor, olabilir. Bizim, terör örgütü yapılanması noktasında bilgimiz yok. Yapılaşma olabilir. Zaman zaman bu konu gündeme geliyordu. Ama şahıs bazında, 'Şu, şu örgütün mensubuymuş, cemaat mensubuymuş' diye somutlaştıramam. Ama her kurumda olduğu gibi bizim kurumda da böyle bir yapılanma olduğu biliniyor" diye konuştu.

Şimşek, teknik takibe ilişkin bilgi verirken, "Güvenlik kurumlarıyla TİB ve operatörler arasında iletişim vardı. Kolluk vasıtasıyla adliyeden gelen kararlar, hukuk dairesi başkanlığının önüne düşer. Burada kanuna aykırılık görülmediği takdirde teknik tarafı yapılır" dedi.

Hiç kimsenin manuel olarak herhangi bir numarayı tanımlama yetkisi olmadığını anlatan Şimşek, mahkeme kararı olmadan yapılan dinlemelerin usulsüz olduğunu belirtti.

Eski BTK Başkanı Tayfun Acarer de TİB'deki işleyişle ilgili detaylı bilgisi olmadığını, TİB'e giden evrakın BTK'dan geçmediğini bildirdi.

"Tutuksuz sanıklar da tutuklansın"

Avukatlar, 15 Temmuz'da FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirilen silahlı darbe girişiminin ardından örgüt mensuplarının kaçtıklarına ilişkin kamuoyuna yansıyan haberler ve bu konuda ciddi şüphe oluşması ve örgüt ile ilgili değişen mevcut delil durumu nedeniyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, tutuksuz sanıkların tutuklanmalarını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı, tutuksuz sanıklardan Barış Yaslan, Adil Biçer ve Ali Osman Tekin'in tutuklanmasını ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, ara kararında tutuklu sanıkların tahliye kararını reddetti.

Tutuksuz sanıklardan eski TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Yaslan ve eski TİB Hukuk İşleri Daire Başkan Vekili Biçer'in "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan tutuklanmalarına karar verildi.