Krizden etkilenmeyen İstanbul birinci sırada

"Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu"na göre İstanbul, yeni gayrimenkul alımları konusunda 1. sırada gösterildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - PwC ve Urban Land Instutute (ULI) işbirliğinde hazırlanan "Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu"nun sonuçları açıklandı.

Rapora göre, Avrupalı gayrimenkul yatırımcılarının geçen yıllarda gelişme beklentilerinde ilk sırada gösterdiği İstanbul, geçen yıllardan farklı olarak, yeni gayrimenkul alımlarında da ikinci sıradan 1. sıraya yükseldi. İstanbul; mevcut yatırım performansı sıralamasında ise 5 sıra yükselerek 2. sırada gösterildi.

İstanbul'un üst sırada yer almasının nedeni olarak raporda, özellikle Avrupa'nın geri kalanında görülen ekonomik sorunların, İstanbul'u çok fazla etkilememiş olması gösterildi.

Avrupa bölgesi için sekizinci kez gerçekleştirilen raporda, gayrimenkul şirketi temsilcileri, kredi verenler, aracılar ve gayrimenkul danışmanlarını içeren 600'den fazla sektör temsilcisinin öngörüleri de yer aldı.

Rapora göre, Avrupa'daki kemer sıkma politikaları, katı düzenlemeler ve ülke borçlarındaki krizlerle birlikte hala kısıtlı düzeyde kalan kredi piyasası nedeniyle 2011 Avrupalı gayrimenkulcüler için zorlu bir yıl olacak.

Rapora göre 2011, yatırım noktaları ve ikincil gayrimenkul piyasaları arasındaki büyüyen boşluğu yansıtan iki vitesli bir piyasanın ortaya çıkması ile Avrupa emlak sektörünün ümit ettiği iyileşme yılı olmayacak. Katılımcılar Avrupa'da sektörün daha fazla küçüleceğini tahmin ediyor.

Perakende ve ofis alımı öneriliyor

Avrupalı yatırımcılar İstanbul'da, gayrimenkul yatırımı için yüzde 24,5'lik oranlarla en çok perakende ve ofis alımını önerirken, bununla birlikte sanayi gayrimenkulü alımını önerenlerin oranı artarak yüzde 17'ye ulaştı. Bu alanda yatırım önerenler sadece İstanbul'u değil Türkiye'deki diğer şehirleri de önerdi.

Raporda ayrıca, İstanbul'u farklı kılan ve öne çıkaran en önemli etkenlerden biri stok çeşitliliği olarak gösterildi. Avrupa'daki varlık yönetimi ve yatırımların başarısı için stok çeşitliliğinin önemli olduğu görüşüne paralel olarak İstanbul'un bu alandaki gücü yatırımcıların dikkatini çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir