Krize rağmen Türkmenistan'la dış ticaretimiz arttı

DEİK Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Gömdeniz, Türkmenistan'da yaklaşık 200 kayıtlı Türk firmasının faaliyet gösterdiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz, "Krize rağmen Türkmenistan ile dış ticaretimizde yüzde 20'nin üzerinde artış yaşanmış, ihracatımızdaki yükseliş ise yüzde 40'lar seviyesinde gerçekleşmiştir" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nda (KSO) düzenlenen "DEİK Türkmenistan Bilgilendirme Toplantısı"nda konuşan Gömdeniz, Türkiye'nin ticaret ve sanayisinde öncü illerinde sanayici ve KOBİ'lere Türkmenistan'ı tanıtmak, ihtiyaçlarını belirleyip, çözüm önerileri sunmak, Türkmenistan ve bölge ülkelerine entegrasyonlarını sağlayabilmek adına faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Düzenledikleri toplantılarla Türkmenistan'a ihracatı 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Gömdeniz, Türk-Türkmen İş Konseyi'nin, Türk firmalarının enerji, tekstil, gıda ve tarım olmak üzere imalat sanayisinde etkin olduğu Türkmenistan'da öncelikli olarak Türkmen tarafının güçlendirilmesi, Türkiye'nin KOBİ işletmeler tecrübesinin Türkmenistan'a aktarılması ve Türk KOBİ'lerinin Türkmenistan'a yönlendirilmesi hedefleri çerçevesinde çeşitli çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Gömdeniz, Türkmenistan'da yaklaşık 200 kayıtlı Türk firmasının faaliyet gösterdiğini, ekonomik istikrara göre 4 bin ila 7 bin 500 arasında Türk işçinin de burada istihdam edildiğini kaydetti.

"İki ülke arasındaki ticaret sürekli artış eğiliminde olup Türkiye, Türkmenistan'ın, Rusya ve Çin ile birlikte ilk 3 ticaret ortağı arasında yer almaktadır" diyen Gömdeniz, "Geçen yıl itibariyle Türkiye'nin Türkmenistan'a yaptığı ihracatın yaklaşık üçte biri makine ve demir çelik ürünlerinden oluşurken, bu ülkeden yapılan ithalatın yüzde 90'ı pamuk ipliği, mineral yakıtlar ve elektriktir. Krize rağmen Türkmenistan ile dış ticaretimizde yüzde 20'nin üzerinde artış yaşanmış, ihracatımızdaki yükseliş ise yüzde 40'lar seviyesinde gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Türk firmalarının, özellikle tekstil alanında büyük projelere imza attığına değinen Gömdeniz, kurdukları modern tekstil tesisleri ile Türkmenistan tekstil sanayisinin temelini oluşturduğunu kaydetti.

Türkmenistan'da Türk firmaları tarafından tarım teknolojileri, bankacılık, sağlık sektörü, inşaat malzemeleri, kimya sanayisi, gıda ve içecek sektörlerinde yatırımların gerçekleştiğine işaret eden Gömdeniz, "Türkiye'nin Türkmenistan'da yaklaşık 1,5 milyar dolar tutarında yatırımı gerçekleşmiştir" dedi.

Gömdeniz, Tükmenistan'da bu güne kadar Türk müteahhitlerince 650 proje üstlenildiğini, toplam proje tutarının ise yaklaşık 20 milyar dolar düzeyinde olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir