”Krizin etkileri ağır olacak”

Tüzmen, özellikle gıda maddelerindeki artışın, dünya ülkeleri arasında var olan gelir dengesizliğini daha da artıracağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaşanan ekonomik krizin kapsam ve derinliğinin bugüne kadar yaşananlardan çok daha farklı olduğunu ve etkilerinin de buna göre çok ağır olacağını bildirdi.

Tüzmen, İslam ülkeleri büyük elçilerine dün akşam verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, artık uzunca bir süre, dünya ülkelerinin önemli bir bölümünün düşük kalkınma hızı, yüksek işsizlik ve enflasyon gibi sorunlarla, daha fazla mücadele etmek zorunda kalacaklarını kaydetti. Yaşanmakta olan büyük krize eş zamanlı olarak da başta gıda maddeleri olmak üzere, dünya emtia fiyatlarının hızla arttığını belirten Bakan Tüzmen, özellikle gıda maddelerindeki artışların, dünya ülkeleri arasında var olan gelir dengesizliğini daha arttıracağı gibi, sosyal ve politik sorunların çözümlerini daha da güçleştireceğini ifade etti.

"İslam ülkelerindeki yatırımlarımız 8,5 milyar doları aştı"

Tüzmen, bu çalışmalar sonucunda, karşılıklı ticaret, yatırım ve müteahhitlik hizmetleri sektörlerinde önemli gelişmeler elde edildiğini ifade ederek, 2003 yılında İslam ülkeleri ile 15,4 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2007 yılında 41,8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Aynı dönemde, müteahhitlik hizmetleri sektöründe de Türk firmalarının üstlendiği işlerin toplamının 36,4 milyar dolardan, 72,3 milyar dolara ulaştığını, İslam ülkelerindeki Türk yatırımlarının toplam tutarının da 2008 yılı Mart ayı itibariyle 8,5 milyar doları aştığını söyledi. "İslam ülkeleri olarak, gelişmeleri dikkate alarak, üzerinde çalıştığımız bölgesel ekonomik işbirliği projelerimizi hızla uygulama ve yeni projeler gündeme getirmenin çabası içerisinde olmalıyız" diyen Tüzmen, İslam Konferansı Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, D-8 gibi üye olunan örgütler kapsamındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Devlet Bakanı Tüzmen, İslam Ülkeleri Örgütü Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve bu tarihe çok az bir süre kaldığını hatırlatarak, "Sizlerden ricam, bu anlaşmaların ülkelerinizdeki imza ve onay süreçlerinin takipçisi olmanız. Ekim ayında İSEDAK vesilesiyle bir kez daha bir araya geleceğiz. Kısa da olsa, önümüzdeki zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz" dedi.

Tüzmen, ayrıca, 14-15 Ekim'de Mersin'de düzenlenecek Dış Ticaret Lojistiği Konferansı ve Lojistik Fuarı ile Trabzon 1. İpek Yolu İş Adamları Zirvesi ve Karadeniz Tarım ve Gıda Fuarı'na İslam ülkelerini davet etti.