Krizin etkilerinde azalma, piyasalarda iyileşme var

Tüpraş YK Başkanı Ömer Koç, Tüpraş'taki gelişmeleri ve geleceğe dönük planlarını anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ - Türkiye'de akaryakıt tüketiminin 2009 yılında yüzde 7,6 oranında gerilediğine dikkat çeken Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, "İkinci çeyrekten itibaren krizin etkilerinde azalma ve finansal piyasalarda iyileşme başlamıştır" dedi.

Tüpraş'tan yapılan yazılı açıklamada, Tüpraş'ın 50. Genel Kurul Toplantısı'nın yapıldığı ve Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin seçiminin de tamamlandığı bildirildi.

Toplantıda, yönetim kurulu Üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, Dr. Bülent Bulgurlu, Osman Turgay Durak, Temel K. Atay, Erol Memioğlu, Yavuz Erkut, Ahmet Aksu, Denetçiliklere ise Serkan Özyurt, Kemal Uzun ve Mehmet Sarıtaş'ın seçildiği belirtildi.

Krizin etkilerinde azalma var

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son yüzyılın en büyük finansal krizinin etkisinin mali sektör ile sınırlı kalmadığını, reel sektörü de derinden etkilediğini ifade ederek, "Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan parasal ve mali tedbirlerin de katkısıyla 2009 yılının ikinci çeyreğinden itibaren krizin etkilerinde azalma ve finansal piyasalarda iyileşme başlamıştır" dedi.

Ekonomide yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerden birinin de öncü sektör konumu gereği enerji olduğunu anlatan Koç, "İkamesi olmamasına ve neredeyse zorunlu ihtiyaç maddesi olmasına rağmen, 2009 yılında dünya petrol ve petrol ürünleri talebi önemli ölçüde gerilemiştir" dedi.

Koç, şunları söyledi:

"Dünya genelindeki bu gelişmelere paralel olarak, Türkiye akaryakıt tüketimi de 2009 yılında yüzde 7,6 oranında gerilemiştir. Tüketimi GSYİH ile doğrudan ilgili olan motorinde yüzde 3,9 oranında düşüş yaşanırken, doğal gaz fiyatlamasının da etkisiyle kalorifer yakıtı ve fuel oil tüketimi yaklaşık yüzde 30 düşmüştür.

Tüketim miktarlarında ve rafineri marjlarında yaşanan bu düşüşler, rafinerilerin kapasite kullanım oranlarının daha sıkı bir şekilde takibini zorunlu kılmış, bu çerçevede Tüpraş olarak ülke akaryakıt ihtiyacının eksiksiz ve kesintisiz olarak karşılanması prensibimiz doğrultusunda, optimum üretim ve satış politikası uygulanmıştır.

Rafinaj sektöründe olumsuz küresel görünüme rağmen finansal açıdan güçlenen Tüpraş, operasyonel karlılığına katkı sağlayacak yatırımlarına hız verirken, geleceğe yönelik kararlarını da bu dönemde vermiştir. Devir sonrası dönemde attığımız adımlarla, yatırımların devam etmeyeceğine yönelik önyargılı tüm bakış açılarının da yersiz olduğu böylece ortaya konulmuştur. Geçen süre zarfında, tıkanmış olan yatırımlar başarıyla tamamlanarak Tüpraş'ın tüm üretim ve satış altyapısı avrupa standartlarına yükseltilmiştir."

4 yılda 1.26 milyar dolar yatırım

Tüpraş'ın, 2006-2009 yıllarını kapsayan 4 yıllık dönemde, 1 milyar 265 milyon dolarlık yatırım harcaması gerçekleştirdiğini dile getiren Koç, " Tamamlanan bu yatırımlara ilave olarak, şirketimizin gelecekte çok daha karlı ve güçlü olmasını sağlayacak, orta vadede en önemli projemiz olan Fuel Oil Dönüşüm Projesinde müteahhit firma seçimi yapılmış ve sözleşme imzalanmıştır. 2014 yılı başında devreye almayı hedeflediğimiz bu yatırım ile ülkemiz, motorin açığını üretimden karşılama yolunda önemli bir yol kat etmiş olacaktır" diye konuştu.

Sürdürülebilir gelişmenin ancak sağlıklı bir iş ortamı ve çevre ile mümkün olabileceğini ve bunun gerekliliğine inandıklarını anlatan Koç, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda Tüpraş, tüm operasyonel faaliyetlerinde, bütün risk düzeylerini tanımlayarak riskleri ortadan kaldırma veya kabul edilebilir düzeye indirme hedefi doğrultusunda gelişimini sürdürmektedir. Bu çerçevede, krize rağmen 2006 yılından bu yana yapılan 100 milyon TL'nin üzerindeki çevresel iyileştirme harcaması ile çevreye yönelik projelendirilen yatırımlar tamamlanmıştır.

Karlılıkta iç pazar dinamiklerinin ön planda olmaya devam edeceği bir yıl olması beklenen 2010 yılında, tüketim bölgelerine yakınlık ve güçlü altyapımızın getirdiği lojistik avantaj, sürekli olarak geliştirdiğimiz üretim altyapımız, uygulamaya koyduğumuz karlılık ve enerji verimliliğini artırıcı projelerimiz ve güçlü insan kaynağımızla 2009 yılında olduğu gibi sektör ortalamasının üzerinde performans göstererek, hissedarlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için değer üretmeyi sürdüreceğiz. Tüpraş'a ve Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir