Küçük firmalar zorda

İTO Başkanı Yalçıntaş, "Tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe kamunun toplu alımları küçük firmaları zora sokuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe kamunun toplu alımlarının küçük firmaları zora soktuğunu bildirdi.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe kamunun yaptığı toplu ve merkezi alımların sektördeki küçük ölçekli firmaların ihalelere katılmasını zorlaştırdığını ifade etti.

Kamunun yerel olarak bazı alımlarını toplu yapmasının ekonomik açıdan kaçınılmaz olduğunu belirten Yalçıntaş, "Ancak bunu daha bölgesel veya ulusal bazda yapmak, yerel bazda hizmet veren firmalara karşı haksız rekabete yol açacaktır. Hatta onları kapanma noktasına itecektir" dedi.

Özellikle Anadolu'daki mahalli firmalar ile İstanbul civarındaki küçük ölçekli firmaların son zamanlarda büyük sıkıntılar yaşadığının altını çizen Yalçıntaş, artan rekabet sonucunda sektördeki kar marjlarının düştüğünü, geciken tahsilatlar ve kredi bulmakta zorlanan tıbbi cihaz ve malzeme sektörü firmalarının finansal açıdan sıkıntı içine girdiklerini, şimdi de bu ihalelere katılmayıp iş yapamama durumuna gelmeleri halinde iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını kaydetti.

İTO Başkanı Yalçıntaş, dolayısıyla tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe kamunun toplu alımlarının küçük firmaları zora soktuğuna işaret etti.

Önümüzdeki dönemde İTO ve sektör temsilcisi kuruluşların bir araya gelerek zor durumda olan firmaların yeniden yapılanmasıyla ilgili yol haritası çizmeleri gerektiğini belirten Yalçıntaş, sermayenin tabana yayılması, sosyal ve ekonomik açıdan ciddi unsur olduğunu, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu tür firmaların bir şekilde yeniden yapılanarak belli konularda ihtisaslaşmaları ve yaşamalarının büyük önem taşıdığını, ayrıca bu tür firmaların kendilerini gözden geçirerek yeniden yapılanmaya hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı.

"En ucuz fiyat verilen ürün en uygun demek değil"

Murat Yalçınhtaş, kamunun açtığı tıbbi cihaz ve malzeme ihalelerinde değerlendirmelerin daha hassas yapılması gerektiğini, hastanelerin açtığı ihalelerde zaman zaman teftiş endişesiyle sadece en ucuz teklif veren firmanın tercih edildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Her ne kadar tüm yasal belgeleri tam olsa dahi, en ucuz fiyat verilen ürün her zaman için en uygun ürün demek değilir. Benzer şekilde cihaza bağlı bir ihalede tedarikçi firma, cihazının düzenli bakımını yapmıyorsa ve cihaz da sık sık arızalanıyorsa sağlık hizmetinin hem kalitesi düşecek, hem de kesintiye uğrayacaktır. Bu bakımdan hastanelerin tedarikçiler ve ürünlerle ilgili deneyimlerine dayalı bir puanlama yaparak teklifleri değerlendirmeleri de tercihlerde aranan kriterlerden birisi olmalıdır. Uzun vadede de verimlilik artışından dolayı kamu maliyesi daha fazla tasarruf etmiş olacaktır."

İhalelerde yerli imalatçıların da gözetilmesi gerektiğini dile getiren Yalçıntaş, "Sadece fiyata bakıldığı için örneğin 100 bin liralık bir ihalenin 100 lira gibi bir farkla ithal bir ürüne gittiği çok oluyor. Öyle küçük farklar yüzünden kendi sermaye ve emeğimizin heba olmasını önleyecek bir düzenin acil olarak kurulması gerekmektedir" yorumunu yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir