Küçükbaş hayvancılık nereye gidiyor?
KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH
Kayseri, küçükbaş hayvancılık sektöründe kan kaybediyor. Eti para etmediği gerekçesiyle 684 besici, koyun üretmekten vazgeçmiş. Küçükbaş hayvan varlığı yarı yarıya azalarak 460 binden 228 bine, 2 bin 258 olan sürü sahibi sayısı ise bin 567'lere gerilemiş.
Hayvan üreticileri, kan kaybını destekleme fiyatlarının düşük tutulmasına ve de kaçak hayvan kesimine göz yumularak fiyat istikrarsızlığına ortam hazırlanmasına bağlıyorlar. Kısaca belirtmek gerekirse; besicide kilosu 8 liradan işlem gören canlı koyunun kasap ve marketlerde 25 liradan satılmasına bir anlam veremiyorlar.
"Kayseri, küçükbaş hayvan üretiminde ağırlığı olan bir ildi. Ne var ki, yaşanan sorunlar, böylesine önemli bir merkezi, iki yıl içinde bu özelliğini yitirme noktasına getirdi. Besicilik can çekişiyor. Tedbir alınmazsa küçükbaş hayvancılık biter"... Kayseri Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Ali Yücel, acı gerçeği bu sözlerle dile getiriyor. Yücel doğruyu söylüyor. Zira, hayvan varlığının azaldığı bir gerçek. Üretim günbegün azalıyor, fiyatlar tırmanıyor. Bu gidişe "dur" denilmesi ve de bir yerde frenlenmesi gerek.
Kayseri Türkiye'nin kendine özgü besicilik ve et işleme merkezlerinden biri. Yılda sadece 25 bin büyükbaş hayvan pastırma ve sucuk üretimi için kesiliyor. Ne var ki, et ve etli gıda üretiminde böylesine önemli bir konuma sahip olan ilde sorunlarla baş edilemiyor. Dert sadece fiyatlarda istikrarsızlığa neden olan haksızlığın giderilmesiyle de bitmiyor. Yem fiyatlarındaki 'fahiş' artışların önlenmesi, kredi teminindeki aksaklıkların giderilmesi ve de kredi faizlerinin makul oranlarda aşağı çekilmesi de gerekiyor.
Yaşanan 'kısır döngü'nün bir başka yüzü de hayvan katliamı… Her yıl on binlerce kuzu, altı ayını bile doldurmadan bıçak altına yatırılıyor. Gebe hayvanlar kıyıma uğruyor. Uygulanan hatalı politikalar yüzünden hayvan varlığının kan kaybettiği ortada. Güya, sektörde pilot bölgeler oluşturulacak, bu bölgelerden biri Kayseri olacak ve de Ziraat Bankası aracılığı ile buradaki hayvancılık sektörüne düşük faizli kredi aktarılacaktı. Aradan bunca zaman geçti. Ortada ne pilot bölge, ne de düşük faizli kredi var.
Büyükşehir Belediyesi'nin yeni dönem yatırım programında 3 hayvancılık projesi var. Söylendiğine göre, İncesu ve Gömeç'te 3 milyon metrekarelik alanlar üzerinde, iki ayrı organize hayvancılık bölgesi, 100 bin metrekarelik bir başka alan üzerinde ise mezbahası olan bir hayvancılık pazarı kurulacak. Bilindiği kadarıyla Develi ile Yeşilhisar'ın da organize hayvancılık bölgesi projeleri var. O projeler hayata geçirilmek yerine, tozlu raflarda bekletildiği için soruna çare olunamadı. Bakalım, Büyükşehir Belediyesi'nin çiçeği burnunda projeleri, sektörün sorunlarına çare olabilecek mi?