Kur rejimi değişikliği, tüm birikimi bir gecede siler

"Kurda bir hedef mümkün değil" diyen Babacan, bunun ülkeyi felakete sürükleyebileceğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kur tartışmaları konusunda "kur rejimi değişikliği, bunca yıllık birikimi 1 gecede götürür" dedi.

Bloomberg Televizyonunda bir programa katılan Babacan, kurların vergi oranları gibi sık sık tartışılmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de serbest kur rejimi uygulandığını ve bunun tartışmaya açılmayacağının ilan edildiğini söyleyen Babacan, şöyle devam etti:

"Serbest kur rejimi çerçevesinde yapılacak şeyler var. Ama önerilen şeylere bakıyoruz ki bunlar uygulanacak gibi değil. Nedir mesela? 'Kur, şunun altına inmemeli, kur, şundan fazla olmamalı' Böyle dediğiniz zaman serbest kur rejiminden bahsetmiyoruz ki. Bunun getireceği tehlikeler, açık söylüyorum, kur rejimindeki bir değişiklik, bunca yıllık birikimi, 1 gecede siler, götürür."

Son kriz döneminde büyük para birimlerinin dolar, euro ve yenin birbirine karşı inip, çıktığına işaret eden Babacan, " 'Türkiye'de şundan aşağı olmaz, bundan fazla çıkmasın' olmaz. Kim bunu yapacağım derse ya da yapmaya kalkarsa, ülkeyi büyük bir felakete sürükler açıkça söyleyeyim. Kurda bir hedef mümkün değil" dedi.

SPK ve BDDK'yı birleştirmek kolay değil

Bakan Babacan, üst kurulların birleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine de, 2005-2006 yıllarında SPK ve BDDK'nın birleştirilmesi için çalışma yaptıklarını, bu çalışmada uluslararası örnekler ile düzenlemenin eksi ve artılarının ele alındığını anlattı.

O çalışmada, 'Şu andakinden bir artısı olmaz' sonucuna varıldığını belirten Babacan, "Bizlere zararı olur mu? Belki olmaz ama fayda da görmedik. Artısı olmadıktan sonra 2 kurumu birleştirmek kolay operasyon değil. İnsan kaynakları, diğer hususlar, kritik konular. Bunlara dokunmama kararı aldık. Bir şey yapmış olmak adına bir şey yapmak. Bugün BDDK ve SPK'yı birleştirmek öyle bir iş olur" açıklamasında bulundu.

Yeni banka lisansına açığız ama şartları var

Başbakan Yardımcısı Babacan, yeni banka talepleri konusunda da şu açıklamada bulundu:

"Her parayı cebine koyan Türkiye'de bankacılık yapamaz. O kişi ya da şirketin ahlakı, ticaret tecrübesi, daha önce nerelerde, neler yaptığı, bankacılığı ne kadar bildiği... Adam ömründe bankacılık yapmamış, cebine parayı koymuş, Türkiye'de bankacılık yapacak. Böyle yok. Acemilikle burada ortalığı karıştıramaz. Oturmuş bir sistemimiz var. Bankacılığı bilenlerin ancak bankacılık yapması gerekecek. Yeni lisans konusuna hükümet olarak açığız, BDDK açık. Ama şartlar var."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir