Kurban etlerini 24 saat sonra tüketin

Yeni kesilmiş etlerdeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle mide-bağırsak rahatsızlığı olanlar eti 24 saat dinlendirdikten sonra tüketilmelidir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Kamil Özdil, Kurban Bayramı'nda da sağlıklı beslenmenin temel kurallarına, yiyecek seçimine, porsiyon miktarlarına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Yeni kesilmiş etlerdeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle mide-bağırsak rahatsızlığı olanlar eti 24 saat dinlendirdikten sonra tüketilmelidir" dedi. 

Özdil, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda beslenme düzeninde büyük değişiklikler meydana geldiğini, 4 gün süren bayram boyunca hayvansal kaynaklı protein tüketiminin arttığını söyledi.  

Bunun yanı sıra bir bayram geleneği olan tatlı tüketiminin bu süreçte çoğaldığına dikkati çeken Özdil, bu dönemde kronik hastalıklara sahip olanların özellikle kalp damar, böbrek, diyabet, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterol sorunu olanların risk altında bulunduğunu anlattı. 

Özdil, alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Her zaman olması gerektiği gibi Kurban Bayramı'nda da sağlıklı beslenmenin temel kurallarına, yiyecek seçimine, porsiyon miktarlarına özen gösterilmelidir. Kurbanlık satın almadan önce veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olunmalı, uygun kesim şartları sağlanmalıdır. Bayram günü kesilen hayvan eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilmiş etlerdeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle mide-bağırsak rahatsızlığı olanlar eti 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmelidir." 

"Bıçaklar ayrı olmalı" 

Özdil, et ve et ürünlerinin protein içeriği yüksek olduğundan kolay bozulabilen besinler olduğunu vurgulayarak, bu nedenle etlerin kıyma veya kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, temiz poşetlerde, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucularda saklanması gerektiğini dile getirdi.  

Bu şekilde hazırlanan etlerin -2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda -18 derecede daha uzun süre saklanabileceğini aktaran Özdil, "Dondurulmuş etlerin çözdürülmesinde ilk basamak buzdolabının alt bölmelerinde bekletmek şeklinde olmalıdır. Kalorifer, soba üzerinde çözdürme veya açık havada bekletme besin zehirlenmelerine yol açabilir. Çözdürülmüş etler kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Etler pişirilmeden önce görünür yağlarından tamamen ayrılmalıdır. Etler ile diğer besinlerin doğrama tahtalarıyla bıçaklarının ayrı olması gerektiği unutulmamalıdır" bilgisini verdi. 

"Etin yanında esmer pirinç ya da bulgur tercih edilmeli" 

Kamil Özdil, etleri pişirirken kızartma, kavurma gibi sağlık sorunlarını ve kanserojen madde oluşumunu arttıran yöntemlerin tercih edilmemesini önererek, vitamin-mineral kayıplarını da önlemek için ızgara, haşlama, fırında veya buhar yöntemlerinin tercih edilmesinin daha doğru olacağını anlattı.

İçerisine et veya kıyma giren yemeklere ekstra yağ eklenmemesi gerektiğini vurgulayan Özdil, risk grubundaki bireylere sakatat tüketmemelerini önerdi. 

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Kamil Özdil, sakatat grubunun doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin çok yüksek olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu: 

"Etler C ve E vitamini içermez, bu nedenle mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmeli veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata, meyve suyu tüketilmelidir. Et yemeğinin yanında rafine pirinç, makarna yerine, esmer pirinç, bulgur tercih edilmelidir. Besin çeşitliliğinin sağlanması için ayran, cacık, yoğurt gibi süt ürünlerinin tüketimi artırılmalıdır. Et yemekleri öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze ve kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler bulunmalıdır. Günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Bayram ziyaretlerinde çikolata, şeker ve hamur tatlılarına dikkat edilmeli, bunların yerine sütlü tatlı ve meyveler tercih edilmelidir. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktiviteye bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük yürüyüş ise mutlaka yapılmalıdır." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir