Kurbanlıklar da ithal edilecek

Hayvancılıkta bu kez de kurbanlık sıkıntısı yaşanıyor. Hükümet sıkıntıyı aşmak için Balkanlar'dan hayvan ithal etmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali Ekber YILDIRIM

İZMİR - Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Trakya'da kurbanlık hayvan sorunu baş gösterdi. 2008 yılında alınan karar gereği Anadolu'dan hayvan girişinin yasak olduğu Trakya'da Kurban Bayramı öncesi canlı hayvan sıkıntısı yaşanmaması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Balkanlar'dan hayvan ithalatını serbest bırakacak formül üzerinde çalışıyor.

DÜNYA' nın edindiği bilgilere göre Balkanlar'dan canlı hayvan ithalatını öngören Bakanlar Kurulu kararı yakın zamanda açıklanacak. Sadece İstanbul'un Avrupa yakası ve Trakya Bölgesi için 80 bin büyükbaş

ve 10-15 bin küçükbaş hayvanın ithal edilmesi gündemde.

İthalatın büyük bölümünün Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve diğer Balkan ülkelerinden yapılması planlanıyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve Uruguay'ın da gündeme geldiği ancak bu ülkelerden getirilecek hayvanların Kurban Bayramı'na yetişmeyeceği bu nedenle Balkanlar'ın acilen ithalata açılması gerektiği ifade edildi.

İthalat yapacaklara hemen izin verilecek

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre Balkanlar'dan hayvan ithalatına izin verecek Bakanlar Kurulu kararı hazırlandı. Çok yakın zamanda yayınlanması beklenen karar ile, balkanlardan büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithalatı serbest olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan sıkıntısı yaşanacağı endişesi ile ithalat formülü üzreinde çalışıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil bu konudaki hazırlıkları kendisini ziyaret eden Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği yöneticilerine anlattı. Kurban Bayramı'nda İstanbul'un Avrupa yakasının ve Trakya'nın et ihtiyacını karşılamak üzere ithalat için çalışma başlattıklarını anlatan Pakdil, Anadolu'dan Avrupa yakasına hayvan geçişi yasak olduğu için, Bulgaristan'dan sığır ve koyun ithal edileceğini söyledi. Nihat Pakdil "Bu işi yapacak bildiğiniz insanlar varsa söyleyin başvursunlar, hemen ithalat belgesi verelim" diye konuştu. Pakdil, Kurban Bayramı için bu bölgede 80 bin büyükbaş, 10-15 bin küçükbaş hayvan ithalatına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Kurbanda 400 bin hayvan kesiliyor

Her Kurban Bayramı'nda büyükbaş besi hayvan varlığının yaklaşık yüzde 20'si kurban olarak kesiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı son hayvan sayımına göre 2 milyon civarında büyükbaş besi hayvan varlığı olan Türkiye'nin, bu bayramda 400 bin büyükbaş hayvanın kurban olarak kesilmesi bekleniyor. Kurbanlık hayvan varlığının bir bölümü ithalatla karşılanacak. Ancak, kesimler nedeniyle ithalata rağmen bayramdan sonra et fiyatının tekrar artması bekleniyor.

Anadolu'dan yasak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2008- 2010 dönemini kapsayan 3 yıllık bir süre için uygulamaya koyduğu Avrupa Birliği destekli Şap Hastalığı Projesi kapsamında Trakya Bölgesi şap hasatlığından ari bölge ilan edildi. Şap hastalığının bölgeye bulaşmaması için Anadolu'dan Trakya'ya hayvan nakli yasak. İstanbul'un Anadolu yakasından Avrupa yakasına canlı hayvan naklini önlemek için köprülerde termal kameralarla kontrol yapılıyor.

Balkanlar'dan serbest

Hayvancılık sektörü temsilcileri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı' nın hayvancılık politikasının iflas ettiğini belirterek, “Anadolu'dan Trakya'ya hayvan nakli yasak. İstanbul'un Anadolu yakasında yaşayan bir yurttaş kurbanlık hayvanı alıp Avrupa yakasındaki akrabasında kesemiyor. Avrupa yakasında yeterli hayvan yok.

Kurban kesme denilemediği için ithalatın kapıları açılıyor. Anadolu'dan yasak, ama Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan ve diğer ülkelerden serbest. Böyle bir hayvancılık politikası olabilir mi? Bu ülkelerden gelen hayvanların ne kadar sağlıklı olduğu bilinmiyor. Bakanlık çok kısa zamanda kurbanlık ihtiyacını karşılamak üzere ithalatın kapılarını açıyor. Kurbanlık hayvanını bile ithal eden bir ülkenin hayvancılığı iflas etmiştir” görüşünü dile getirdi.

AB'ye uyumun şartı

Trakya bölgesinin şap hastalığından ari bölge ilan edilmesi Avrupa Birliği uyum çalışmalarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Şap hastalığı ile mücadeleyi etkin kılmak için Avrupa Birliği Mali Yardımları çerçevesinde Türkiye'de şap hastalığının kontrol altına alınması konusunda bir proje hazırlandı. 2008-2010 dönemini kapsayan proje ile yoğun aşılama politikası izlenerek şap hastalığın kontrol altına alınması hedefleniyor. Ülke genelinde büyükbaş hayvan varlığının tamamı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez, küçükbaş hayvan varlığının ise ilkbahar döneminde yılda bir

kez 3 yıl süre ile aşılanması projede yer alıyor. Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakere sürecinde Gıda, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı faslını müzakereye açmanın ön şartlarından biri Trakya Bölgesi'nin şap hastalığından ari bölge statüsüne kavuşturulmasıydı. Nitekim, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) denetimi sonucunda Trakya'da şap hasatalığı olmadığına ilişkin rapor alındıktan sonra bu fasıl müzakereye açıldı.

Hayvan pazarları kapatılıyor

Ancak son dönemde şap hastalığının çok yaygın olarak görülmesi hayvan pazarlarının kapatılmasına neden oluyor. Edirne, Erzurum, Samsun, Sivas, Kastamonu, Çankırı, Gümüşhane ve diğer pek çok ilde şap hasatalığı görülmesi nedeniyle hayvan pazarları kapatılırken, son olarak Tokat'ta şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarları kapatıldı. Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Tokat merkez ve Niksar ilçesinde şap hastalığının görüldüğünü söyledi.

İl komisyon kurulunun toplandığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: ''Şap hastalığının görülmesinin ardından il komisyonumuz, toplantıda aldığı kararla 24 Ağustos 2010 gününden itibaren küçük ve büyükbaş hayvanların satıldığı pazarlar belli bir süre kapatıldı. Şap hastalığının görülmesinin ardından Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin aşılama çalışmaları devam ediyor. Tedbir amaçlı olarak ilimiz genelindeki tüm hayvan pazarlarını ikinci emre kadar kapattık. Şap hastalığı bittiğinde yeniden hayvan pazarlarını açacağız. Komşu illerimiz Amasya ve Çorum'da da hayvan pazarları kapalı.'' Hayvancılık sektöründe et fiyatı ile başlayan kriz süreci, şap hastalığı ve yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurbanlık hayvan bulamama krizi ile doruğa ulaştı. Hayvancılık sektörü temsilcileri bakanlığın hayvancılık politikasının iflas ettiğini, çıkış yolunun bu anlayışla zor olduğunu ifade ediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir