Küresel belirsizlik devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yeşim Sarışen -YKB YATIRIM

Geçtiğimiz hafta yurtiçi piyasalarda, jeopolitik endişeler ön plana çıktı. ABD piyasalarındaki Şükran Günü tatilinin de etkisiyle global hisse senetlerinde ise zayıf eğilim hakimdi. Gelişmekte olan ülke cds, bono spreadleri ve döviz volatiliteleri yükselirken, MSCI EM endeksi dolar bazında yüzde 2,MSCI dünya endeksi ise yüzde 0.15 ekside haftalık bazda kapanış yaptı.

Yurtiçi piyasalarda ise Rusya kaynaklı haber akışı ile birlikte satış baskısı altında kalan TL varlıkların negatif ayrıştığını gördük.  TL değer kaybetti ve TL faizler yükseldi.   BIST-100 endeksinin MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosu genişledi. Türkiye 5 yıllık cds spreadi 240’lardan 257’e yükseldi.
Büyük resimde global merkez bankaları para politikaları arasındaki ayrışma ve Çin’deki yavaşlamanın derecesi global piyasaları şekillendiren ana makro risk olayları olmaya devam ediyor.  Hatırlanacağı üzere riskli varlıklarda Çin öncülüğünde Ağustos ayında yaşanan sert düzeltmeler ardından, faiz indirimi ve ek genişleme beklenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Çin faiz indirimi ve güvercin eğilimin öne geçtiği sürpriz İngiltere Merkez Bankası (BOE) açıklamaları ile birlikte genişlemeci politikaların devamı beklentisi risk iştahında yükselişi beraberinde getirmiş ancak şahinleşen Amerika Merkez Bankası (FED) ile birlikte piyasalar soru işaretleri ile karşı karşıya kalmıştı.

Uzun vadede güçlenme eğiliminde olan dolarda, 2015 yılı Mart ayından bu yana etkili olan konsolidasyon süreci ardından uzun vadeli yukarı trend güçlenerek devam edebilir. Bu durum, doların güçlenme eğiliminde olduğu bir süreçte, global emtia fiyatları üzerinden ters korelasyona sahip gelişmekte olan ülke varlıklarının kısa vadede global risk iştahındaki bir artışa ne derece uyum sağlayabileceği sorularını ön plana çıkarabilir. 

Dolayısıyla bu hafta başta 3 Aralık ECB toplantısı olmak üzere FED Başkanı Yellen ve Başkan Yardımcısı Fischer'dan gelebilecek mesajlar, ABD tarım dışı istihdam verisinin dolara ne derece destek olabileceği, emtia fiyatlarındaki eğilim ve 4 Aralık OPEC toplantısı piyasaları şekillendirebilecek önemli makro risk olayları olarak sıralanabilir.